2020. augusztus 7. péntek Ibolya

Ide önti megtakarított pénzét most a lakosság


2354 milliárd forintra emelkedett a lakossági állampapírok állománya októberben. A havi állománynövekedés 30 milliárd forintot tett ki, melyből 19 milliárdot a lakosság és 11 milliárd forintot a közhasznú szervezetek vásárlásai adtak. A növekedés motorja a Prémium Magyar Államkötvények értékesítése volt, míg a lakossági kincstárjegyek állománya összességében csökkent.


Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. adatai szerint október hónapban 30,0 milliárd forinttal növekedett a kifejezetten lakosságnak szánt állampapírok állománya. Az infláción alapuló kamatozású Prémium Magyar Államkötvények 24,3 milliárd, a pénzpiaci kamatokon alapuló Bónusz Magyar Államkötvények 17,8 milliárd, valamint az inflációt 3 százalék kamatprémiummal követő Babakötvények állománya 0,6 milliárd forinttal emelkedett az év tizedik hónapjában.

A közhasznú szervezetek vásárlásai csaknem 11 milliárd forintot tettek ki a kötvények e havi állomány-növekedéséből. Az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek, továbbá a Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 2,8 milliárd forinttal növekedett. A Féléves és a Kamatozó Kincstárjegyek állománya alapvetően technikai okok miatt mutat csökkenést, mivel mindkét állampapír esetében öt visszaváltás és négy értékesítés volt ebben a hónapban. Az FKJ esetében 0,5, a KKJ-nál 15,1 milliárd forintos csökkenést könyvelhetett el az adósságkezelő.

Az ez évi változást tekintve október végére 665,1 milliárd forint összegben növekedett a lakossági állampapír-állomány. A növekményből a Kamatozó Kincstárjegyekre 112,5 milliárd, a Féléves Kincstárjegyekre 7,5 milliárd, a Prémium és a Bónusz Magyar Államkötvényekre 521,3 milliárd, a Kincstári Takarékjegyekre és a Kincstári Takarékjegy Pluszra együttesen 17,4 milliárd forint jut. A Babakötvény állomány-változása 6,4 milliárd forintot ért el a vizsgált időszakban.

2014. tizedik hónapjának végére a kifejezetten lakosságnak értékesített állampapírok teljes állománya 2353,6 milliárd forintra emelkedett. A teljes mennyiségből a Kamatozó Kincstárjegyek 1100,6 milliárd, a Féléves Kincstárjegy 28,7 milliárd, a Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 352,1 milliárd, a Prémium és a Bónusz Magyar Államkötvények együttes állománya 864,2 milliárd, valamint a Babakötvény teljes állománya 7,9 milliárd forintot tett ki. A Prémium Euró Magyar Államkötvény állománya 2505,1 millió euró volt október végén

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.