17 °C Budapest

Hová tűnt a magyar családok pénze? Hol vannak ma a megtakarítások?

Pénzcentrum
2012. június 14. 11:34

Nem az a baj, hogy a lakosság egyre inkább eladósodik és nem az, hogy az államháztartás mindeközben óriási adósságot halmoz fel. A probléma az, hogy mindez már megtörtént - mondta egy mai konferencián Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Szerinte négy fő ok miatt nem nőhet a megtakarítás mértéke.

Csökkenő, de még mindig magas hitel-betét arány jellemzi a magyar pénzügyi szerkezetet. Emiatt a bankrendszer a hitelezés egy részét nem hazai betétekből, hanem külföldi forrásokból finanszírozta. A válság miatt dráguló külső források megváltoztatták a lakosság és a vállalatok hitelfelvételi hajlandóságát. A lakosság esztelen hitelfelvétel helyett, elkezdte tartozásainak visszafizetését. Amíg az eladósodottság csökkenése üdvözlendő a már nagy terhet viselő lakosság esetén, addig a vállalatok hitelfelvételeinek elmaradása visszafoghatja a gazdasági növekedést - hangzott el.

A magyar lakosság nettó megtakarító. Ám ezt nem úgy érte el, hogy növelte megtakarításait, hanem úgy, hogy visszafogta költekezést és kevesebb hitelt vett fel. Ezt a kevés megtakarítást is egészségtelen módon szívhatja fel az állami adósságfinanszírozás. "Nem fenntartható növekedést jelentenek az államkötvényekben tartott megtakarítások"- hangzott el a konferencián. A legjobb út a közvetítőrendszereken keresztüli megtakarítás, azaz bankbetétek és jelzáloglevelek lehetnének a legbiztonságosabb lakossági befektetések. Ehhez viszont újra kell indítani a jelzáloglevél piacot, ami 2003-ban a devizahitelezés kezdetével leállt. Ezt támogatni fogja a Magyar Nemzeti Bank is- mondta Király Júlia.

Jelzáloglevél
A jelzáloglevél kizárólag jelzálog-hitelintézet által kibocsátott névre szóló, átruházható, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. Leginkább a hosszabb lejáratú államkötvényekhez hasonlítható, hiszen megközelítőleg olyan biztonságos, mint az állampapírok. Mégis alapvetően különbözik mind az állampapíroktól, mind a közönséges vállalati vagy banki kötvényektől. A jelzáloglevél mögött ugyanis különleges fedezet áll.
A rendes fedezet a Jelzálogbank és partnerbankjai által folyósított hitelekből befolyó, Magyarország területén levő ingatlanon alapított jelzálogjoggal kellő rátartással biztosított tőke- és kamattörlesztések összege.


Hol vannak a megtakarítások

Magyarország készpénzes ország. Az eddigi szabályozás sem törekedett az ország készpénzmentesítésére. A Széll Kálmán Terv 1-ben szerepeltek olyan elképzelések, melyek csökkenthették volna a lakosságnál lévő készpénzállományt, de a tranzakciós adó bevezetése épp ennek ellenkezőjét érheti el.

Elmúlt időszakban negatívan hatott a megtakarításokra:

- Magánpénztárak megszüntetése
- Bankadó
- Végtörlesztés
- Cafeteria 2012 önkéntes nyugdíjpénztár változásai

Elmúlt időszakban pozitívan hatott a megtakarításokra:

- Kamatadó eltörlése 5 éven túli megtakarítások esetén

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Megtakarítások kora

A világválság alatt kiderült, hogy azok az országok tudják átvészelni a hasonló időszakokat, ahol nagy a belső megtakarítás. Ilyen országok Németország, Svájc és a Skandináv országok. Ezekben az országokban óriási meglepetést okozott az első negyedéves gazdasági növekedés. Az eladósodott nemzetek mind adósságspirálba kerültek, mint a görögök, spanyolok - mondta Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem