2020. augusztus 5. szerda Krisztina

Hova tedd a pénzed 2015-ben? Így válassz befektetési alapot


Élethelyzetenként változó, hogy kinek, milyen megtakarításra van szüksége: ilyenkor év végén sokan tervezik újra a pénzügyeiket, elgondolkoznak azon, mi lenne a számukra legjobb öngondoskodás. A befektetési alapok nagy népszerűségnek örvendenek, mégis sokan vannak, akik nem ismerik őket. Erről a megtakarítsi formáról kérdeztük Gáti Lászlót, az OTP Alapkezelő marketing és értékesítési igazgatóját.


Év végén sokan átgondolják, újratervezik pénzügyeiket: ilyenkor érdemes azon is elgondolkozni, hogy mi a legmegfelelőbb megtakarítási forma számunkra. Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, ha határozott megtakarítási terveink vannak 2015-re?

A gazdasági előrejelzések alapján 2015-ben is alacsony kamatkörnyezet várható. A jegybank bejelentette, hogy törekszik a 2,1%-os alapkamat fenntartására 2015 végéig, sőt, az elemzők még további kamatcsökkentést sem tartanak kizártnak, így továbbra is 1-2% körüli banki kamatokkal kell számolnunk. Fontosnak tartom ezért, hogy az elérhető magasabb hozamok érdekében más megtakarítási eszközök et is vegyünk igénybe, és én itt elsősorban az egyszerűen, kényelmesen elérhető értékpapírokat, a befektetési alapokat ajánlanám. Fontos azonban, hogy befektetéseinket a várható megtakarítási időtávnak és saját kockázatvállalási hajlandóságunknak a figyelembevételével állítsuk össze.

Élethelyzetenként változó, hogy kinek, milyen megtakarításra van szüksége: melyek azok a termékek, amelyek most jól működnek Magyarországon? Mibe lesz érdemes tenni a pénzünket 2015-ben?

Ahogy már említettem, elsősorban a saját igényeinkkel kell tisztába lennünk. Nincs ugyanis általános recept arra, hogy mibe érdemes fektetni. Más- más eszközöket kell használni az egyes élethelyzetekben, és a legjobb, ha több eszközből áll a megtakarítási csomagunk, vagyis a portfoliónk. A rövid távra - néhány hónapra - szánt megtakarításokat kockázatmentes vagy nagyon alacsony kockázatú eszközökbe szabad csak fektetni. Ilyenek például a bankbetétek vagy a bankbetétekbe, rövid lejáratú állampapírokba fektető pénzpiaci alapok. Ha ennél hosszabb, egy éves vagy azon túli időtávon gondolkodunk, akkor jöhetnek a rövid lejáratú állampapírok, illetve az ezekből álló befektetési alapok, az úgynevezett rövid kötvény alapok. Ha több évben gondolkozunk, akkor jöhetnek a hosszabb lejáratú állampapírokból álló hosszú kötvényalapok. Még hosszabb távra már érdemes olyan alapokat választani, amelyek már részvényeket is tartalmaznak. A "szabály", hogy minél hosszabb időre takarékoskodunk, annál magasabb kockázatot érdemes vállalni a magasabb hozam érdekében. Arra számítunk, hogy 2015-ben az alacsony kamatok miatt tovább nő majd a részvényeket is tartalmazó vegyes alapok, illetve a különleges befektetési stratégiákat alkalmazó abszolút hozam alapok iránti kereslet.


Gáti László

A befektetési alapok az elmúlt években óriási népszerűségnek örvendenek, mégis sokan vannak, akik nem ismerik őket. Mik a legfőbb jellemzőik, miért olyan népszerűek? És mi alapján válasszunk?

A befektetési alapok legfőbb előnye az egyszerűségük, rugalmasságuk és kedvező költségeik. Ezek olyan befektetési formák, amelyeket az alapkezelők előre meghatározott és meghirdetett befektetési politika alapján kezelnek. Egyszerűek, mert nekünk csak az úgynevezett befektetési jegyeket kell a bankunkban megvennünk, minden mást helyettünk megcsinálnak az alapot kezelő befektetési szakemberek. Rugalmasak, mert az bármikor lehet tetszőleges összeget befektetni, illetve szintén bármikor ki is vehetjük a pénzünket. Az alapok sok befektető összegyűjtött pénzét kezeik, így a nagy volumen miatt költséghatékonyan tudnak működni. A befektetés és a pénzkivét költségei is a legtöbb banknál nagyon kedvezőek. Ma több száz alap közül választhatunk a hazai bankok kínálatában, így a választás nem egyszerű. Érdemes ezért saját bankunkhoz fordulnunk, ahol a tanácsadók először felmérik igényünket, kockázatvállalási képességünket, majd ezután ajánlanak számunkra megfelelő terméket.

Akik nem ismerik a befektetési alapokat, gondolhatják azt, hogy ez egy kockázatos termék: ez valóban így van? Összehasonlítva más pénzügyi termékekkel - például a bankbetéttel - mennyire tekinthető kockázatosnak a befektetési alap? Felmerülhet, hogy elbukja a pénzét az, aki ebbe fektet?

Ez egy hibás előítélet, illetve tévedés. Befektetési alapok minden kockázati kategóriában elérhetőek, és a lényeg, hogy előre tudjuk, mibe fektetjük a pénzünk, mire számíthatunk. Ha nem akarunk kockáztatni, akkor pénzpiaci vagy kötvény alapot választhatunk, de ekkor meg kell elégednünk a bankbetétekkel illetve állampapírokkalversenyképes hozamszintekkel. Amennyiben magasabb hozamot szeretnénk elérni, valamennyi kockázatot vállalnunk kell, de itt is előre látjuk, mire számíthatunk. Kisebb kockázatot jelentenek a vegyes alapok, magasat a részvényalapok. Az abszolút hozam alapok esetében pedig nincs általános recept, itt bizony tájékozódni kell az egyes alapok kockázati szintjéről. Ez ma már egyszerű: az alapkezelők honlapján és a forgalmazó bankoknál elérhető minden alap egy oldalas tájékoztatója, a KIID. Ez egy Európai Uniós szabály alapján egységesített dokumentum, amelyben egy mérőszám mutatja az alap kockázatát. Ennek mértéke 1 és 7 között lehet. Minél magasabb a szám, az alap annál kockázatosabb. De erre is van "szabály": be kell tartani az ajánlott befektetési időtávot. A kockázatos alapok árfolyama ugyanis ingadozik, sokszor rövid idő alatt sokat is esik, de hosszú távon ezek az ingadozások kiegyenlítődnek, és várhatóan a vállalt kockázatért cserében magasabb hozamhoz is juthatunk.

Milyen időtávra jelenthet jó megtakarítást a befektetési alap? És mi lehet a legrövidebb idő, amire megéri ebbe tenni a pénzünket?Mely alaptípusokat ajánlaná most az óvatosabb, és melyeket a hozamvadász ügyfeleknek?

Rövidebb, éven belüli megtakarításra mindenképp pénzpiaci alapot, fél éven túl esetleg rövid kötvény alapot érdemes választani. Kockázatot ilyen rövid távon nem szabad vállalni! Éven túl már a hosszú kötvény alapok, vagy az óvatos vegyes alapok jöhetnek szóba. Kockázatot vállalni igazából 3 éven túl érdemes, vegyes vagy abszolút hozam alapokkal. Részvénylapokat 5 éven túli időtávra válasszunk csak. Persze az óvatosabbak választhatnak kevésbé kockázatos alapokat is hosszabb távra, bár nyilván kicsit evesebb hozamra számíthatnak ilyenkor. Rövid távra viszont még a hozamvadászoknak sem javasoljuk a kockázatosabb alapokat, mert egy-egy árfolyamesés esetén nem lesz idejük megvárni a pozitív korrekciót és bizony csalódhatnak!

Milyen összegben érdemes gondolkodnia annak, aki befektetési alapban szeretné tartani a pénzét? Mennyivel érdemes elkezdeni, és milyen hozamokra számíthat?

Az alapokban pont az a jó, hogy tetszőleges összeggel el lehet kezdeni a befektetést. a legtöbb alap befektetési jegyének névértéke 1 forint, így a befektetett összeg abszolút rugalmas lehet. A befektetés költségei bankonként változnak, de általában alacsonyak, így már néhány tízezer forinttal is el lehet kezdeni takarékoskodni. A várható hozam pedig attól függ, milyen alapba mennyi időre fektetünk, és mivel értékpapírokról van szó, természetesen a tőkepiacok teljesítménye a legfőbb befolyásoló tényező. Az értékpapír befektetések várható hozama azonban általában magasabb, mintha bankbetéteket választanánk, de ezért kisebb-nagyobb kockázatot vállalnunk kell.

Sokan nem egy nagyobb összeg befektetésén gondolkodnak, hanem havi rendszerességű, kis összegű megtakarításon. Milyen rendszeres megtakarítási lehetőségek állnak a rendelkezésükre a befektetési alapok világán belül?

Általában a legtöbb banknál van lehetőség rendszeres, kis összegű befektetésre alapokba. Az OTP Bank példáját tudom említeni: nálunk nagyon kedvező feltételekkel adható Állandó Vételi Megbízás, így az általunk meghatározott összeget a bank havonta átvezeti és befektető a kiválasztott befektetési alapba, így nekünk ezzel semmi dolgunk nincs. A megbízás módosítható, visszavonható, így összességében egy kényelmes és rugalmas megoldás a rendszeres megtakarításra.

Hol forgalmazzák a befektetési alapokat, hogy lehet hozzáférni? Mennyire bonyolult az ügyintézés, esetleg online is el lehet végezni?

A befektetési alapokat bankok és befektetési szolgáltatók forgalmazzák. a befektetési jegyek megvásárolhatóak és visszaváltatóak a banki munkanapokon a bankfiókokban, forgalmazási helyeken személyesen, illetve a legtöbb pénzintézetnél online módon is, nagyon egyszerűen. Mindössze annyit kell tennünk, hogy bankunknál vagy befektetési szolgáltatónknál értékpapír számlát nyitunk, amelyet a tanácsadó összekapcsol pénzszámlánkkal, illetve amennyiben online szeretnénk megbízásokat adni, akkor elvégzi az ehhez szükséges beállításokat. Először azonban azt javaslom, hogy mindenképp vegyük igénybe banki tanácsadó segítségét, aki igényfelmérés alapján ajánl számunkra alapot.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Durva lehúzás az M7-esen: ezzel a trükkel megmentheted a pénzed
Muszáj előre tervezni, ha a Balcsira, Horvátországba indulsz!


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

08.06-08.12
Országos

Aldi

08.06-08.12
Országos

Auchan

08.06-08.12
Országos

Spar

07.30-08.05
Országos

Interspar

07.30-08.05
Országos

Tesco

07.30-08.05
Országos

Lidl

07.30-08.05
Országos

Aldi

07.30-08.05
Országos