2021. január 24. vasárnap Timót

Hoppácska! Csökken az állampapírok kamata


Április 1-től 25 bázisponttal csökkenti a lakosság számára értékesített három- és ötéves futamidejű Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK) új sorozatának kamatprémiumát az Államadósság Kezelő Központ. Az ÁKK közleménye szerint a csökkentéssel a hazai pénzpiaci változásokra reagálnak, de "az új kamatok továbbra is kiemelkedőek a hasonló lakossági pénzügyi megtakarítási termékek között."

Április 1-től

  • a hároméves infláción alapuló kötvény induló kamata 2,75 százalék lesz az eddig 3 helyett,
  • míg az ötévesé 3,25 százalék lesz az eddigi 3,5 helyett.

A régi kamatozású PMÁK-okat március 31-én lehet utoljára megvásárolni.

Az elmúlt években egyre több ilyen államkötvényt vásárolt a magyar lakosság, a tavalyi 188 milliárd és az idei közel 65 milliárd forintos emelkedéssel a teljes állomány február végén elérte a 809 milliárd forintos szintet.

A három és ötéves futamidejű Prémium Magyar Államkötvények kamatai az inflációhoz igazodnak, míg a múlt hónapban megemelt Bónusz Magyar Államkötvények kamatai a pénzpiaci kamatok változását követik. A Portfolio szerint ez utóbbi felé szeretné terelni a magyar lakosságot az ÁKK, mert míg a PMÁK kamatát most csökkentik, a BMÁK kamatát március elején egyes lejáratoknál 25-75 bázisponttal emelkedett.

Április 1-től az ÁKK a Prémium Euró Magyar Államkötvényből (PEMÁK) is új sorozatot indít, de ezeknek a pénzügyi kondíciói nem változnak.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked