2020. október 26. hétfő Dömötör

Hoppácska! Csökken az állampapírok kamata


Április 1-től 25 bázisponttal csökkenti a lakosság számára értékesített három- és ötéves futamidejű Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK) új sorozatának kamatprémiumát az Államadósság Kezelő Központ. Az ÁKK közleménye szerint a csökkentéssel a hazai pénzpiaci változásokra reagálnak, de "az új kamatok továbbra is kiemelkedőek a hasonló lakossági pénzügyi megtakarítási termékek között."

Április 1-től

  • a hároméves infláción alapuló kötvény induló kamata 2,75 százalék lesz az eddig 3 helyett,
  • míg az ötévesé 3,25 százalék lesz az eddigi 3,5 helyett.

A régi kamatozású PMÁK-okat március 31-én lehet utoljára megvásárolni.

Az elmúlt években egyre több ilyen államkötvényt vásárolt a magyar lakosság, a tavalyi 188 milliárd és az idei közel 65 milliárd forintos emelkedéssel a teljes állomány február végén elérte a 809 milliárd forintos szintet.

A három és ötéves futamidejű Prémium Magyar Államkötvények kamatai az inflációhoz igazodnak, míg a múlt hónapban megemelt Bónusz Magyar Államkötvények kamatai a pénzpiaci kamatok változását követik. A Portfolio szerint ez utóbbi felé szeretné terelni a magyar lakosságot az ÁKK, mert míg a PMÁK kamatát most csökkentik, a BMÁK kamatát március elején egyes lejáratoknál 25-75 bázisponttal emelkedett.

Április 1-től az ÁKK a Prémium Euró Magyar Államkötvényből (PEMÁK) is új sorozatot indít, de ezeknek a pénzügyi kondíciói nem változnak.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó