13 °C Budapest

Hogyan tegyünk félre a gyerekünknek? És ha velünk történik valami?

2014. október 30. 06:01

Hogyan tudjuk biztosítani gyerekünk jövőjét, ha velünk történik valami? Milyen lehetőségeink vannak, és egyáltalán: mennyit érdemes félretenni egy ilyen helyzetre?

Amint egy gyerek megszületik, a szülők elsődleges céljává az válik, hogy gondoskodjanak róla, nélkülözés nélkül felneveljék és taníttassák, megfelelő orvosi ellátásban részesülhessen, és még sportra, szórakozásra is jusson a keretből. Bár úgysem lehet minden költséget előre megtervezni,

tudatos pénzügyi felkészüléssel könnyebben kiszámíthatóvá válhat a család jövője.

Arról már nem is beszélve, hogy megtakarításainkkal felkészülhetünk egy nem várt balesetre is. Hogy akkor se kerüljön bajba a gyerek, ha velünk történik valami.

Egyes becslések szerint mire felnő egy gyermek, körülbelül egy lakás árát kell rákölteni. Attól függően, hogy milyen szinten engedhetjük meg a támogatását, milyen luxusban élünk, úgy változik az a lakás is. Egy kis garzontól kezdve egy menő belvárosi lakás ára is elfogyna így. Ha konkrétabb számokban gondolkozunk, egyes becslések

15, míg a bőkezűbbek 25-30 millió forintra is becsülik azt az összeget, amit a gyerekünkre költhetünk.

Főleg az átalakuló tendenciát tekintve: ma már nem az egyetemi tandíj, vagy egy önálló lakás vásárlásának támogatása az utolsó, amivel számolni kell. Sok esetben a szülők még felnőtt gyerekeiket is támogatják anyagilag. Ezt a helyzetet csak tovább nehezíti, ha az idős nagyszülőkről való gondoskodás terhe is az ő vállukat nyomja.

Becslések szerint a szülésre általában

150 ezer és 1 millió forintot

szánnak a szülők, ebben benne vannak a kórházi ellátás és vizsgálatok mellett az alap babaholmik, babakocsi, stb. Az induló nagy kiadás után az általános vélekedés szerint a gyerek hétköznapi szükségleteinek kielégítésére 30-70 ezer forintot kell számolni havonta, ebben benne van az étkezés, a ruházat, sportfelszerelés, taneszközök. Az összeg általában növekedik, amint a gyerekek idősebbé válnak, nőnek az igényeik, és már nem csupán az alapszükségletek kielégítése a cél. Ekkor már számos olyan drága holmit kell megvásárolni nekik, amik csak kényelmüket, szórakozásukat szolgálják. Így ez az összeg akár

havi 100 ezerre is felmehet,

ha albérleti díjat és rezsit fizet csemetéinek valaki például az egyetemi évek alatt.

Ezeken felül extra, az átlagos számításba nem tartozó költségek a nyaraltatások, táboroztatások, egy-egy különleges hobbi finanszírozása, vagy a külföldi nyelvtanulás díja. De példának hozhatjuk a gyermek esküvői költségeit is, ami lassan ugyancsak milliós tétel.

Különböző közvéleménykutatások rávilágítottak arra, hogy a szülők számára az egyetemi tanulmányok finanszírozása és az otthonteremtés a legfontosabb. Ezek már egyenként önmagukban 2-5 millió forintos költségek (feltéve ha csak "beszállni" szeretnének a leendő lakásba, és nem venni egyet teljes egészében a gyereknek).

Sok a kiadás, de hogyan tegyünk félre gyerekünknek?

A költségek mennyiségét nézve nem árt előre tervezni, és már a gyerek születésekor elkezdeni a takarékoskodást. Ennek számos formája létezhet, akár például a start számla, vagy az életbiztosítás különböző formái.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Természetesen sokan az alapvető megtakarítási formákban gondolkoznak: a nagyszülők takarékbetétkönyvet nyitnak az unokáknak, a szülők bankszámlán gyűjtenek (gyorsan tegyük hozzá: mindkét forma meglehetősen alacsony kamattal kecsegtet).

A hosszabb távra tervező családok közül sokan a biztonságra törekednek: állampapírokba, esetleg részvényekbe fektetnek. Az sem ritka, hogy valaki fizikai aranyat vásárol (rosszabb esetben elássa a kertben, jobb esetben banki trezorban tartja azt).

És persze arról se felejtkezzünk el, hogy akár ingatlant is vásárolhatunk, amit a gyermek nagykorúvá válásáig kiadunk, így termelve egy kisebb-nagyobb összeget a felnőttkori induláshoz.

Vannak persze konkrétabb pénzügyi termékek is a generációkon átívelő öngondoskodáshoz:

Kockázati életbiztosítás

Ez a biztosítási forma csak haláleset, baleset esetén fizet, ellenkező esetben a befizetett összeg elvész. Így ha velünk történne valami, gyerekünk több millió forinthoz is juthat. Az, hogy a biztosító mennyit és milyen baj esetén fizet, attól függ, mekkora a havi befizetésünk. Van olyan ajánlat is, ahol mi magunk választhatjuk ki, melyek legyen azok az események, amik esetén fizet a biztosító.

Egy adott időtartamra szóló megtakarítási életbiztosítás

Ez fix lejáratú biztosítás, ami az adott időtartam lejártával biztos, hogy fizet. Ha velünk történik valami, és amiatt nem tudjuk tovább fizetni a havidíjat, a gyerek akkor is megkapja a számára megtakarított összeget. Előre megtervezhetjük, mikor fizessen a biztosító, ettől is függ a kifizetés mértéke.

A két forma akár kombinálható is egymással, így amellett, hogy baleset esetén magas összegű kifizetést kap a család, alkalmankénti befizetésekkel tovább növelhetjük a befektetésünket. Emellett létezik olyan csomag, ahol havi fix ráfizetéssel gondoskodhatunk arról, hogy akkor is megkapjuk a pénzt, ha nem történik váratlan esemény.

Start-számla

Minden magyar gyermek születésekor az állam elhelyez 42 500 forint életkezdési támogatást egy Start-letéti számlán. Az itt elhelyezett összeg az infláció mértékével növekszik, egészen addig, amíg a szülők Start-értékpapírszámlát nyitnak. A számla nyitását követően Babakötvénybe kerül a támogatás összege és a család által befizetett többi pénz, ami tovább kamatozik a gyerek 18 éves koráig.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem