2020. július 5. vasárnap Emese, Sarolta

Hétszer ennyit kellene spórolnunk a nyugodt öregkorhoz

  • Napi Gazdaság
  • 2014. február 18. kedd 10:01

Változtatni kell az öngondoskodási gondolkodáson: a jelenlegi befizetési szintek mellett 100 év felhalmozás kellene 10 millió forint félretételéhez. Egyes számítások szerint a nyugdíjba vonulónak mintegy 10 millió forint induló megtakarításra lenne szüksége ahhoz, hogy azt az átlagosan várható 15-20 nyugdíjas évében felhasználja - írja a Napi Gazdaság.


Ehhez képest a tipikus megtakarítások összege manapság alacsonyabb − fejti ki Szabó László, az MKB Nyugdíjpénztár ügyfélkapcsolati vezetője. Pénztárukban a tavaly nyugdíj okán kilépett tagok átlagosan 1,4 millió forintot tudtak felvenni, a megtakarítás mintegy 30 százaléka a hozam volt. Vagyis a leginkább tradicionális intézménynek tekinthető, húszéves nyugdíjpénztári rendszerben a most nyugdíjba vonulók a hosszú évek alatt is csak keveset gyűjtöttek össze. Miközben a befizetések átlaga éves szinten 80 ezer forintot tett ki, a kívánt 10 millió forintos megtakarításhoz a fenti számokkal kalkulálva csak 100 év alatt érne el a tag.

Szabó László szerint a fiataloknak már az első munkahelytől félre kell rakni ahhoz, hogy nyugodt nyugdíjas éveik legyenek. Ebben segítenek a különféle előtakarékossági formák, amelyekről ITT írtunk részletesen. Az aktív keresők és a nyugdíjasok aránya rohamosan romlik, 1980-ban még  négy aktív kereső két nyugdíjas ellátását biztosította, ma ez az arány négy a háromhoz, míg 2050-re négy a hathoz arány várható.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk