14 °C Budapest

Harry Potter és a pénzügyek? Ha hiszed, ha nem, van kapcsolat

2016. október 31. 15:00

Sokan nem tudják, pedig J. K. Rowling, azaz a világhírű Harry Potter regények szerzője, egyedülálló anyaként, még az ismertség és a hatalmas vagyon megszerzése előtt segélyekből tartotta fenn magát. Nem véletlen, hogy az írónő ma is számos praktikát ismer, amivel bárki könnyedén lefaraghat a család havi kiadásaiból.

A Harry Potter regények szerzője, azaz J.K. Rowling nem volt mindig világhírű és gazdag. A regényciklus első kötetének írása alatt például már egyedül nevelte újszülött gyermekét egy kis lakásban és gyakorlatilag segélyből tartotta fenn magát. Nem csoda tehát, hogy számos megtakarítási, spórolási tippel tud szolgálni. Ezúttal ezekből szemezgettünk.

Mindig fel kell készülni a legrosszabbra

Lehet, hogy most éppen jól fizető állásunk van és megengedhetjük magunknak a dőzsölést, azonban bármikor jöhet egy olyan, életünket befolyásoló esemény, ami miatt fel kell adnunk a megszokott életünket. Ez lehet, baleset, betegség, vagy a munkánk elvesztése, bármi is történjen, egy felhalmozott vésztartalékkal könnyebben átvészelhetjük a nehéz napokat.

Emellett családfenntartóként nem árt életbiztosítást kötni, amivel halálunk esetén a gondoskodhatunk a családról, kiegészítő biztosításokkal pedig fedezhetjük a betegség vagy baleset esetén kieső jövedelmet.

Fizessünk többször készpénzzel!

Rowling elmondása szerint mindig tart magánál készpénzt, ez a szokás pedig segíthet a spórolásban nekünk is. A bankkártyás fizetések során 12-18 százalékkal többet költünk átlagosan, mintha készpénzt használunk. Persze sok esetben érdemes kártyát használni (különösen, ha hitelkártyás visszatérítést kapunk), a havi fix kiadásokat (számlák, rendszeres befizetések stb.) kártyával fizessük, azonban a változó kiadásokat inkább készpénzből finanszírozzuk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kérdezzünk meg egy tanácsadót!

Sok munkára bérelünk fel profi munkaerőt, akár kerti munkáról, akár lakásfelújításról legyen szó: miért tennénk másként a pénzügyeink esetében? Egy tanácsadó segítségével ugyanis a számunkra megfelelő pénzügyi terméket kaphatjuk meg, a számunkra legkedvezőbb ajánlatot adó szolgáltatótól. Emellett a pénzügyekben jártas szakember segíthet abban is, hogy a céljaink eléréséhez mennyit tegyünk félre havonta, illetve egy kész nyugdíjterv kialakításában is segíthet.

Tegyünk félre nyugdíjra!

Egy friss tanulmány szerint Magyarországon az 50 és 59 év közöttieknek csupán 37 százaléka tesz félre nyugdíjra, pedig ez a legidősebb korosztály, aki még érdemben tud félretenni idős éveikre. Persze nem érdemes megvárni az ötvenes éveinket a nyugdíj elő-takarékossággal, minél korábban kezdünk félretenni, annál hamarabb vonulhatunk vissza. Egy korábbi cikkünk számításai szerint ha a havi fizetésünk negyedét félretesszük, akkor már 23 év után nyugdíjba vonulhatunk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm