2020. július 6. hétfő Csaba

Hamarosan kipukkanhat a buborék: kétszer akkora lesz a baj a tőzsdén?

  • Portfolio
  • 2020. február 20. csütörtök 18:02

A defenzív részvényeknél és a tech szektorban is lufi alakult ki a részvénypiacon, aminek a kipukkanására figyelmeztet a JP Morgan.

Részvénypiaci lufi kialakulására, és annak várható kipukkanására figyelmeztet a JP Morgan guruja, Marko Kolanovic, aki szerint nem csak a tech szektorban, hanem a defenzívnek tartott részvényeknél is lufi alakult ki. Előbbi szektorban olyan vállalatok részvényei a meghatározók, amelyeknek az árazása kiemelkedően magas, nem fenntartható. A második szektor már érdekesebb, ott nem csak az árazással, hanem a pozícionáltsággal van probléma, a JP Morgan szerint ugyanis a koronavírus kitörése óta a hedge fundok masszívan a defenzívnek tartott cégek irányába pozícionálták a befektetéseiket.

A defenzív szektorok között tartják számon többek között a közműcégeket és az egészségügyi szolgáltatókat, általában olyan vállalatokról van szó, amelyek működése nem kapcsolódik a gazdasági ciklusokhoz. A JP Morgan szerint érdemes a befektetőknek kivonulniuk ezekből a szektorokból, és inkább ciklikus eszközökbe, például nyersanyagkapcsolt szektorokba és fejlődő piaci eszközökbe fektetni.

Kolanovic szerint a defenzív és a ciklikus szektorok közötti árazási különbség most kétszer akkora, mint az 1990-es évek végén, a tech lufi idején, a JP Morgan szakembere szerint ez a lufi is ki fog pukkanni.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS