Gigabírságot szabott ki az MNB: kiszúrták a simliskedést

Pénzcentrum2020. október 5. 14:33

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 10 millió forint bírságot szabott ki egy természetes személyre a bennfentes kereskedelem tilalmának megsértése miatt, és 5 millió forintra bírságolta az OTT-ONE Nyrt.-t, mert a társaság jogsértő módon állította össze a bennfentesek jegyzékét - közölte a jegybank.

A Magyar Nemzeti Bank hivatalból indított piacfelügyeleti eljárást, azt vizsgálta, hogy sérültek-e a piaci visszaélésekről szóló európai uniós rendelet (MAR) bennfentes kereskedelemről szóló rendelkezései az OTT-ONE Nyrt. (kibocsátó) egyik részvényesének az OTT1 részvényekkel végrehajtott tőzsdei tranzakciói során.

A jegybank megállapította, a részvényes bennfentes információhoz jutott a kibocsátó egyik vezető tisztségviselőjétől, amikor tudomást szerzett arról, hogy a kibocsátó a közeljövőben zártkörű alaptőke-emelést fog végrehajtani. A bennfentes információ birtokában a természetes személy olyan tőzsdei megbízásokat adott, amelyek tiltott bennfentes kereskedelmet valósítottak meg - írják a közleményben.

Az MNB a bennfentes kereskedelem tilalmáról szóló jogszabályi rendelkezések megsértése miatt a részvényest 10 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte, megtiltotta az ismételt megsértését, és feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen bennfentes kereskedelem gyanújával.

Az üggyel összefüggésben a jegybank megállapította, a kibocsátó a MAR előírásaihoz képest tévesen határozta meg, hogy mikor keletkezett az alaptőke-emelésre vonatkozó bennfentes információ, a bennfentesek jegyzékének összeállítására vonatkozó előírások megsértése miatt az MNB 5 millió forint felügyeleti bírsággal sújtotta a kibocsátót - tájékoztatott az MNB.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Frissítés (2020.10.07.) - Az OTT-ONE rekaciója az MNB-bírságra

Cikkünk megjelenése után az OTT-ONE Nyrt. az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünknek. Az állásfolalást változtatás nélkül közöljük:

"A Magyar Nemzeti Bank által a bennfentesek jegyzékének összeállítására vonatkozó előírások megsértésére vonatkozó határozat indoklásának tanulmányozása nyomán a társaság 2020. szeptember 25. napjával keresetet terjesztett elő a határozatban foglaltakkal, illetve a határozat nyomán megállapított, 5 millió forint értékű felügyeleti bírsággal szemben. A kereset benyújtásának tényét az OTT-ONE Nyrt. 2020. szeptember 30. napján a Budapesti Értéktőzsde oldalán közzétett, IFRS szerinti, 2020. évi féléves üzleti jelentésében ismertette befektetőivel."

Címkék:
mnb, bírság, tőzsde, fővárosi főügyészség, budapesti tőzsde, főügyészség, főügyész,