2020. augusztus 15. szombat Mária

Gigabírságokkal zárja 2017-et az MNB: ők voltak az áldozatok


Nem tétlenkedett a Magyar Nemzeti Bank 2017-ben sem, csak úgy röpködtek a bírságok a különböző piaci szereplőknek. Bankok, biztosítók, álbrókerek kerültek a bank kereszttüzébe, újdonságként pedig vállalati jogsértés miatt magánszemélyeket is megbírságolt a piacfelügyeleti szerepét gyakorló jegybank. Nézzük, mely büntetésektől volt hangos a sajtó 2017-ben.

A bírságokról pontos adatbázis nem áll rendelkezésre, így a jegybank sajtóközleményeit nyálaztuk át, hogy megtudjuk, milyen büntetésekről adott hírt 2017-ben az MNB. A 40 millió forintnál magasabb, egyösszegű vagy egy cégcsoporthoz, esetleg egy ügyhöz tartozó bírságokat szemléztük. Ezekre bukkantunk:

1. Goldstein Brokers, Goldstein Equitas és IDW Consulting: 297 millió forint

A fenti cégeket még januárban bírságolta meg a jegybank. Az USA-ban, a Seychelle-szigeteken és Panamában bejegyzett cégek engedély nélkül gyűjtöttek betétet és végeztek befektetési szolgáltatást Magyarországon.

2. Széfbank Kft., "Hársfa Gold" Szolgáltató Kft.: 194 millió forint

Engedély nélkül nyújtottak széfszolgáltatást, pedig ennek a tevékenységnek nagyon szigorú szabályai vannak hazánkban, amelyeket ezek a cégek elmulasztottak betartani.

3. Pro Trade FX Inc.: 80 millió forint

MNB-engedély nélkül végzett befektetési szolgáltatási tevékenység és bejelentés hiányában végzett közvetítői tevékenység miatt járt a büntetés.

4. OTP Bank + OTP Alapkezelő + Merkantil Bank: 105 800 000

Az ország legnagyobb bankcsoportjára is kiszabott bírságokat az MNB 2017-ben. Májusban az alapkezelő kapott 35 millió forint bírságot kockázat-, likviditás- és befektetéskezelési jogsértések miatt, júniusban pedig előbb maga az OTP Bank, majd a főleg lízingtevékenységgel foglalkozó Merkantil kapott 12,8 és 58 millió forintos bírságot 

A Merkantil a hitelbírálat során lehetővé tette ügyfeleinek, hogy a folyamatban lévő ügylethez kapcsolódóan megtiltsák a banknak az eladósodottság vizsgálatához szükséges, és a hitelinformációs rendszerben (KHR) más hitelintézetek által rögzített adósságszolgálati adatok megismerését, így sok esetben csupán az ügyfél önbevallásán alapuló - jellemzően a KHR-hez képest kevesebb adósságot beismerő - információk álltak a bank rendelkezésére.

Az OTP pedig egy ügynöke miatt ütötte meg a bokáját: termékbemutató keretében értékesített áruhitelt, azzal a trükkel, hogy egészségügyi eszközöket mutatott be, majd ezek megvásárlásához tette elérhetővé a banki hitelt. Az ilyen tevékenység tiltott Magyarországon.

5. Union + Vienna Life + Erste Vienna biztosítók: 79 millió forint

A három fenti biztosító mind az osztrák Vienna Insurance Group-hoz tartozik. Az UNION többek között a panaszkezelési tevékenységének vizsgálata során feltárt hiányosságok, az Erste Vienna egyebek mellett a biztosítási szerződési feltételeivel kapcsolatos problémák, a Vienna Life pedig egyebek közt a nyilvántartási, kiszervezési és vállalatirányítási tevékenységéhez kapcsolódó problémák miatt kapta sorrendben az 58, 8,5 és 12,5 millió forintos bírságot.

6. CIB Bank + CIB Lízing: 69 millió forint

A vállalatirányítási, hitelkockázati, számviteli, adatszolgáltatási, informatikai biztonsági, valamint a befektetési szolgáltatási tevékenységet érintő egyes hiányosságok miatt kapott bírságot a cégcsoport még januárban.

7. Sberbank két alkalommal összesen: 62 450 000 forint

Az orosz bank hazai leányvállalata júliusban és októberben is bekerült a hírekbe egy-egy MNB-bírsággal. Októberben azért büntették meg 43,45 millió forintra, mert nem tartotta be maradéktalanul a tőkeszámítással, a befektetési szolgáltatási tevékenységgel, illetve a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzésével és megakadályozásával kapcsolatos jogszabályi előírásokat. Ráadásul az utóbbi kapcsán a vizsgálat megállapította, hogy egyes ügyfelek és tranzakciók azonosítása elmaradt, több tényleges tulajdonosi nyilatkozat helytelen volt, valamint az informatikai-nyilvántartási rendszer nem biztosította teljes körűen a szankciós szűrések végrehajtását.

A júliusi bírság ehhez képest csekély mértékű, 19 millió forintos volt. A jegybank ekkor azt állapította meg, hogy a Sberbank megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvényt, a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendeletet és az alapszámla jellemzőiről és díjazásáról szóló kormányrendelet több előírását is.

8. QUANTIS Consulting: 52,5 millió forint

A QUANTIS egyik legfontosabb kötelezettségét szegte meg azzal, hogy huzamosabb időn át egyes életbiztosítási ügyfeleinek nem nyújtott szakmailag megalapozott tájékoztatást a szerződések megszűntetésére, újak megkötésére vonatkozó előnyökre és hátrányokara vonatkozóan. Miközben ez ellentétes lehetett az ügyfelek érdekével, a biztosításközvetítő számára vagyoni előnyként jelent meg. A fogyasztói panaszok késedelmes időbeni megválaszolásával kapcsolatos, szintén rendszerszintű jogsértés pedig az egyes ügyfeleknek a jogérvényesítéshez való jogát csorbíthatta - áll a büntetés indoklásaként az MNB májusi közleményében.

9. AEGON Biztosító: 45 millió forint

A társaság működését érintő nem megfelelő eljárások, a biztosítási szerződések hiányos tartalmi elemei, illetve az ügyfél-tájékoztatásra és panaszkezelésre vonatkozó jogsértések miatt járt a bírság még márciusban.

10. Magyar Cetelem Bank + Cardif Biztosító + Cardif Életbiztosító + Oney Magyarország: 68 millió forint

A francia BNP Paribas bankcsoporthoz tartozó cégek is kaptak rendesen büntetést 2017-ben. Az MNB-s sajtóanyagokból értesülhettünk áprilisban a Cardif Biztosító és a Cardif Életbiztosító 20-20 millió forintos bírságáról, melyet többek között azért kaptak, mert különböző tevékenységeik kiszervezésekor figyelmen kívül hagyták a jogszabályi előírásokat. 

A Cetelem többek között a hitelkockázati, tőkeszámítási, számviteli, adatszolgáltatási, valamint informatikai biztonsági tevékenységet érintő egyes hiányosságok miatt kapott 14,5 millió forint bírságot még januárban, az Oney-t pedig kétszer is bírsággal fegyelmezte az MNB összesen 13,5 millió forintos értékben.

+1: A KEG Nyrt. igazgatóságának elnöke és auditbizottságának tagjai: 10 millió forint

A cseppfolyós propán-bután gáz (LPG) szolgáltató azért került be a gyűjtésünkbe, mert esetében a jegybank első ízben állapította meg egy kibocsátónál vezető állású személyek felelősségét. Az MNB szerint a vezetők jogsértően megakadályozták 2015. évi éves jelentésének közzétételét, nem teljesítve így a felügyelet egy tavalyi kötelezését sem. Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki novemberben az érintett igazgatótanácsi, illetve auditbizottsági tagságot betöltő vezetőkre. A jegybank az igazgatótanács elnökét 4 millió, az auditbizottsági tagsággal rendelkező igazgatótanácsi tagokat 2-2 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.