2020. szeptember 27. vasárnap Adalbert

Fotó: így nézett ki a világ legelső ATM-je

  • Pénzcentrum.hu
  • 2014. szeptember 7. vasárnap 13:01

Egyre többet használjuk az ATM-eket, azonban abba valószínűleg kevesen gondolnak bele készpénzfelvétel közben, hogy az automaták története évtizedekre nyúlik vissza. Gondoltad volna például, hogy az ötlet már a harmincas években megszületett, vagy hogy az első kísérlet csúnya bukás volt?


Ma már itthon is teljesen természetes, hogy a lakosság nagy része ATM-ekből jut hozzá a pénzéhez. Sőt, az automatákból felvett készpénz mennyisége is folyamatosan növekedett az elmúlt pár évben: a 2011-es mélypontot követően (Amikor is 4990 milliárd forintot vettünk fel), tavaly már 5200 milliárd forint körül alakult az automaták forgalma. Az idén februárban bevezetett havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel várhatóan tovább fogja növelni a hazai automata-használatot.

KATTINTS! 15 dolog, amit biztos nem tudtál az ATM-ekről


Szinte hihetetlen: 75 éves múlt

Így nehéz elképzelni, hogy az első fejlesztések azért buktak meg, mert az emberek nem merték a pénzüket egy új technológiát alkalmazó berendezésre bízni. Ez talán nem is meglepő, ha figyelembe vesszük a "feltalálás" időpintját: az amerikai Luther George Simjian 1939-ben állt elő az ötletével, melyben először a bankok sem voltak érdekeltek, azonban az "ATM" nevet bejegyeztette.  Végül azonban sikerült meggyőznie a City Bank of New Yorkot, hogy egy féléves tesztüzem keretén belül próbálják ki a találmányát, ami azonban csúnya bukással végződött.


London, 1967. június 27. Az angol színész, Reg Varney első készpénzfelvétele a világ legelső ATM-jéből az Enfield Barclayscash-ből.

Negyed évszázadnak kellett eltelnie ahhoz, hogy a pénzintézetek is meglássák az ATM-ekben rejlő lehetőséget. 1967-ben egy brit feltaláló ötletét felhasználva a londoni Barclays Bank kezdte meg egy olyan automata tesztüzemét. Ezek használatához papír vouchereket kellett venniük az ügyfeleknek, melyeket az ATM-be helyezve tudtak készpénzt felvenni. A következő évben a papíralapú vouchert egyszerhasználatos plasztiklap váltotta fel.


London, 1967. szeptember 15. Egy ügyfél számolgatja a felvett pénzt a Barclays ATM-jénél.

Egy évvel később pedig Franciaországban is megjelent az első ATM:

 

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor kalkulátorunk szerint 60 hónapos futamidőre jelenleg az UniCredit Bank nyújtja a legjobb ajánlatot, náluk 42 099 forintos törlesztővel számolhatsz; míg az MKB Banknál 43 358 forintos törlesztőt ígér a 10,95%-os THM. Érdemes még megemlíteni a Cetelem, a K&H Bank, illetve a Raiffeisen Bank ajánlatát is, náluk a teljes futamidőre tekintve 11,28% és12,84% közötti THM-mel kalkulálhatsz. Ha kíváncsi vagy arra is, mennyit kell visszafizetni összesen a hazai bankoknak, ha 2 millió forintot veszel fel 60 hónapos futamidőre, akkor a kondíciókért és egyéb kedvezményekért kersd fel a Pénzcecntrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Már repkednek a 100 ezres bírságok: könnyen megüthetik a bokájukat a háztulajok
Magyaroszágon évente több ezer köbméternyi illeglis hulladékot rak le a lakosság, melynek elszállítása komoly gondot okoz a hatóságoknak. Kevesen tudják, de akár 100 ezer forintos bírsággal is sújthatja őket a hatóság.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.24-09.30
Országos

Lidl

09.24-09.30
Országos

Auchan

09.24-09.30
Országos

Interspar

09.24-09.30
Országos

Spar

09.24-09.30
Országos

Tesco

09.24-09.30
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó