14 °C Budapest

Fontos változás jön a bankkártyáknál: mindenkit érint

2017. július 10. 05:30

Egyre többet vesszük elő a boltokban a bankkártyáinkat, havonta átlagosan 5 tranzakciót bonyolítunk le a plasztikokkal. A kártyás tranzakciók növekedésével persze a visszaélések száma is megemelkedett, azonban ezek aránya forgalomhoz viszonyítva még mindig alacsonynak mondható. A kártyás csalásokkal kapcsolatos szabályozással mindenkinek érdemes tisztában lennie. A Pénzcentrum mutatja a részleteket és azt is, jövőre milyen fontos változások léphetnek életbe.


2016-ban nagyot ugrott a bankkártyás fizetéseknek a népszerűsége. A korábbi években is jelentősen növekvő kártyás vásárlási forgalom tavaly közel a negyedével bővült 2016-hoz viszonyítva. Ehhez persze hozzájárult az is, hogy jelentősen bővült a bankkártyát elfogadó helyek száma, napjainkban csaknem 110 ezer POS terminálnál lehetséges a kártyás fizetés.

Hazánkban jelenleg 10, 4 millió bankszámla és 9,1 millió fizetési vagyis, hitel- és bankkártya van forgalomban. A növekvő kártya használat miatt persze a kártyás visszaélések száma is megemelkedik, hamarosan azonban a fogyasztókat védő két fontos új változás is életbe léphet.

KATTINTS! Fotókon a legújabb ATM-es csalások: téged is könnyen kifosztatnak

Nem szabad elfelejtenünk, hogy bár a bankkártyás csalások száma a tavalyi évben emelkedett, de arányaiban a forgalomhoz képest a kártyás visszaélések aránya mégis alacsonynak mondható.

2016 első félévében a tranzakciók kevesebb, mint 0,006 százalékát, az összérték 0,01 százalékát tették ki a visszaélések

- olvasható a Magyar Nemzeti Bank 2017-es Fizetési Rendszer jelentésében.

{{EMBED:infogram_kartyas-visszaelesekkel-okozott-kar-magyarorszagon-millio-forint}}

A kártyás visszaélések irányukat tekintve elsősorban a határon átnyúló forgalmat, visszaélési fajták szempontjából pedig főleg az internetes vásárlásokat érintették - olvasható a jelentésben. Vagyis a statisztikák azt mutatják, hogy leginkább az internetes vásárlásokkor kell odafigyelnünk arra, pontosan kinek és milyen formában adjuk meg a kártyaadatinkat. Ennél már jóval kevesebb visszaélés történik hamisított kártyákkal, vagy elveszett, ellopott plasztikokkal. A meg nem érkezett bankkártyákkal való visszaélések száma pedig csak ezek után következik a sorban.

Bár sokan tartanak az érintőkártyás fizetési formától,  a tapasztalatok mégis azt mutatták meg, hogy a visszaélések aránya az ilyen típusú kártyáknál nem számít kiemelkedőnek.

Ki fizet a végén?

Fontos tudnunk, hogy már most is az ügyfelekre hárított kár az összes veszteség csupán 10 százalékát teszi ki, hiszen a visszaélések terhét

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

90 százalékban a kibocsátók, viselik.

A bankkártyás visszaélések esetében a pénzforgalmi törvény részletesen meghatározza a felelősségi és kárviselési szabályokat. Jelenleg például, abban az esetben, ha nem rosszhiszeműen és nem csalárd módon járunk el, és ellopott vagy elveszett bankkártyánkkal, a PIN kódunk használatával történt a visszaélés, annak a pénzforgalmi szolgáltatóhoz történt bejelentéséig keletkezett károkból legfeljebb 45 ezer forintnak megfelelő összeg mértékéig kell nekünk viselni a kárt.

A 2018. elejétől életbelépő új szabályozás szerint ez az összeg 45 ezerről 15 ezer forintra csökkenhet, illetve, a kivizsgálás ideje is megváltozik, legkésőbb másnap vissza kell adni az ügyfélnek az ellopott összeget.

A bankkártya eltűnésének, ellopásának bejelentését követően a keletkezett kárt már teljes mértékben a pénzforgalmi szolgáltató viseli. Ám ez a szabály nem vonatkozik ránk például akkor, ha súlyosan gondatlanul járunk el, például ha a PIN kódunk és a bankkártyánkat egy közös helyen tartottuk.

Mindemellett nem szabad elfelejtenünk, hogy nekünk is kötelességünk bejelenteni, ha elveszik, vagy ellopják a kártyánkat. Ellenben a bankok is észlelhetnek a gyanús tranzakciókat, amelyek esetén értesítenek minket, de akár le is tilthatják a kártyánkat. A külföldi utazásokat éppen ezért érdemes lehet jelezni külön a bankunk felé.

Javasolt azt is jelezni az utazás előtt a banknak, hogy mit tervezünk és melyik térségben, így kiemelt figyelmet fordíthatnak a bankok a gyanús tranzakciók monitorozására

- válaszolta korábban Pénzcentrum megkeresésére a CIB Bank.

Mit tegyünk, ha már megtörtént a baj?

A kártya elvesztése esetén fontos, hogy mihamarabb jelezzük a problémát bankunk felé, hogy ne lehessen visszaélni kártyánkkal.

Ha kártyaadatainkat vagy a PIN kódot megszerezték, a kártyát rögtön le kell tiltani.

A már megtörtént jogosulatlan tranzakcióról egy reklamációs nyomtatványt kell kitöltenünk (ez a legtöbb banknál elküldhető e-mailben, vagy kérhető/leadható személyesen bankfiókban), amely alapján a bank kivizsgálást indít az elfogadóhely felé, ahol a reklamált tranzakció történt. A kivizsgálás kártyatársasági előírások alapján maximum 120 nap, az eredmény határideje az elfogadóhely bankjának válaszától függ.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
MEDIA1  |  2024. április 18. 14:02
Átmenetileg Gergely Márton, a hetilap felelős szerkesztője veszi át a hvg.hu irányítását, miután Nag...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm