Fontos figyelmeztetést küld a NAV 1,5 millió magyarnak: feltétlenül olvasd el!

Pénzcentrum2020. július 29. 18:33

Közel másfél millió magánszemélyt és egyéni vállalkozót értesít a NAV elmúlt évi adó-, illetve vámtartozásáról vagy túlfizetéséről.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a napokban megkezdte azoknak a magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak az értesítését, akiknek az adószámláján az elmúlt évről tartozás vagy túlfizetés van.

Értesítést az kap, akinek

  • legalább egy adónemben ötezer forintnál több tartozása vagy
  • ezer forintnál több túlfizetése van.

Késedelmipótlék-értesítőt is kap az, aki tavaly fizetési kötelezettségét nem, vagy csak késedelmesen teljesítette, és emiatt legalább ötezer forint késedelmi pótléka keletkezett. Az ügyfélkapus regisztrációval rendelkezők tárhelyére 2020. július 23. és 29. között érkezett meg a NAV tájékoztatója arról, hogy adószámlájuk tartozást vagy túlfizetést mutat, vagy arról, hogy a hivatal késedelmi pótlékot számított fel.

Annak a mintegy félmillió értesítendő magánszemélynek, akik még nem rendelkeznek ügyfélkapuval, a NAV postázza az adószámla-kivonatot és a pótlékértesítőt. Ők szeptember elejétől számíthatnak az értesítések megérkezésére.

A NAV azt ajánlja, hogy aki még nem nyitott ügyfélkaput, tegye meg, hiszen ennek birtokában bármikor megtekinthető a naprakész adószámla.

Az adózók az adószámlájukat - az értesítéstől függetlenül is - bármikor megtekinthetik az eBEV Portál Szolgáltatások menüpontjában, miután a Központi Azonosítási Ügynökön (KAÜ) keresztül belépnek a portálra. Az adószámla lekérdezéséhez a portálon az Adószámla és pótlékadatok szolgáltatás Adószámlafunkcióját kell kiválasztani. Ha a lekérdezett adószámla minden adónemében rendezett, akkor érdemes ellenőrizni a 2019-re felszámított pótlékot is. A részletes pótléklevezetést a gazdálkodók 2020. június 10-től, a magánszemélyek és egyéni vállalkozók 2020. szeptember 9-től kérdezhetik le, az Adószámla és pótlékadatok szolgáltatás Pótléklevezetés funkciójával.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tartozást bankkártyás befizetéssel, átutalással, valamint csekken lehet befizetni. A befizetési módokban a NAV honlapján, a Szolgáltatások - Számlaszámok útvonalon elérhető, "Ki hogyan fizethet a NAV-nak?" című tájékoztatás, továbbá a 35. számú, Bankkártyás adófizetés című információs füzet segít.

Túlfizetés esetén a többlet visszatérítése a 2017 számú nyomtatványon kérhető.

Címkék:
otthon, NAV, adó, megtakarítás,