Feleslegesen fizetnek sokat a magyarok: ennyire könnyű bankot váltani

2018. december 16. 09:30

Tudatos pénzügyi döntésekkel a banki költségeken akár több tízezer forint is megspórolható; a legolcsóbb és az igényeknek leginkább megfelelő bankszámla-konstrukció kiválasztása után az egyszerűsített bankszámlaváltásnak köszönhetően az ügyintézés már rendkívül egyszerű - jelentette ki Gion Gábor pénzügypolitikáért felelős államtitkár.

Gion Gábor, a pénzügyolitikáért felelős államtitkár az egyszerűsüdő bankváltási szabályokról tájékoztatta az MTI-t. Kifejtette: sokakat tart vissza a bankszámlaváltástól, hogy túl bonyolultnak találják az ezzel kapcsolatos ügyintézést. Az "egyablakos" bankváltás azonban éppen ezt a folyamatot egyszerűsíti, az új választott banknál ugyanis úgy lehet számlát nyitni, hogy a korábbi számlavezető pénzintézetnél személyesen meg sem kell jelenni az előző számla lezárásakor - hívta fel a figyelmet az államtitkár.

A magyarországi pénzintézetek több mint 10,5 millió bankszámlát vezetnek a lakossági és a vállalati ügyfeleknek, a többségük, csaknem 9,5 millió a magánszemélyeké - ismertette az adatokat Gion Gábor, hozzátéve, hogy az év vége, illetve az új év kezdete jó alkalom lehet a meglévő bankszámlacsomag felülvizsgálatára.

A legtöbb megtakarítást biztosító számlacsomag kiválasztásában segíthet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bankszámlaválasztó programja, illetve a pénzintézetek szolgáltatásait összehasonlító bankszámla-kalkulátorok is - jelezte.

>>>Találd meg a legolcsóbb bankszámlát a Pénzcentrum kalkulátorában!<<<

Az egyablakos bankváltásnak köszönhetően az adminisztrációval, ügyintézéssel töltött idő jelentősen csökkenhet - emelte ki Gion Gábor. Az eljárás menetét ismertetve elmondta, hogy a számlaváltást számlaváltási meghatalmazással kell kezdeményezni az új számlavezető banknál írásban. A kiválasztott bank két munkanapon belül köteles felkérni a korábbi számlavezetőt arra, hogy az adatokat adja át. Ennek értelmében az új bank elintézi a csoportos beszedési megbízások, állandó átutalási megbízások áthozatalát az előző pénzintézettől, valamint a beszedők és a számlára ismétlődő átutalást teljesítő felek tájékoztatását az új bankszámláról, illetve ha az ügyfél kéri, akár a korábbi számla lezárását is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A bankváltás gyors lebonyolítását jogszabály garantálja, amely minden hitelintézetre kötelező, ezért az átállás maximum tizenkét munkanapot vehet igénybe - hangsúlyozta Gion Gábor. A rendelet azt is előírja, hogy az ügyfelét elvesztő bank nem tagadhatja meg a távozást és nem nehezítheti azt.

Összehasonlítanád a bankszámlák árait? Kattins a Pénzcentrum kalkulátorára!

Az államtitkár szerint bankszámlaváltáskor nemcsak azért érdemes ezt az egyablakos módszert választani, mert gyors és egyszerű, hanem azért is, mert költségtakarékos. Az adatszolgáltatásért ugyanis a korábbi számlavezető bank nem számíthat fel díjat vagy költséget. Minden más esetben a korábbi és az új számlavezető pénzintézet kizárólag a tényleges ráfordításaival arányos, ésszerű díjat állapíthat meg - emelte ki.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
MEDIA1  |  2024. április 24. 17:44
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 hazai médiafelületet elemezve megvizsgálta, hogy a...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem