12 °C Budapest

Fájni fog a magyar családoknak a gyenge forint

Pénzcentrum
2013. március 11. 13:32

A magas euró árfolyam miatt a külföldieknek szinte minden olcsó Magyarországon, nekünk meg egyre többet kell fizetni a benzinért, lapos tévéért és minden másért, amit nem itthon forint költségen gyártanak. A külföldi utazás is akár 10 - 20 százalékkal is többe kerülhet csak a gyengébb forint miatt.

Külföldről mindent drágábban rendelhetünk a magas forint árfolyam miatt, így egyre kevésbé éri meg a nemzetközi online boltok kínálatát böngészni. De minden más is többe kerülhet, ami külföldről érkezik. Ha azt hisszük, hogy a magyar termékeket nem érinti a drágulás akkor nagyot tévedünk. Tartósan gyenge forint nagyobb költségeket okoz a termelőknek, ami a végterméket is drágítja. Például egy külföldről rendelt fejőgép is beépülhet a tej árába. De az itt székelő nagyobb gyártók, mint pl. Mercedes, Audi stb. sem forintban számol el beszállítóival a gyártás során. Ez gyenge forint esetén kedvez a vállalkozóknak.

Megéri külföldi munkát vállalni. Akár a nyári szezonra is érdemesebb lehet a határon túl megélhetést keresni, ha marad a gyenge forint. További lehetőség az elmúlt években felpörgött leginkább a budapesti belvárost érintő lakásbusiness, többen külföldieknek adják ki napokra lakásukat a turista szezonban. Nem csak lakást, szinte bármit érdemes lehet most euróra cserélni.

Még vásárolni is jöhetnek a külföldiek

Elsősorban az északi, nyugati országhatárhoz közeli városok kiskereskedelme profitálhat a gyenge forintból. Mint azt a hétvégén tapasztaltuk, Miskolc hipermarketjeibe visszatértek a Szlovákiából érkező vevők, akik nálunk intézik bevásárlásukat. Mint egy, a miskolci Auchanban vásárló felvidéki családtól megtudtuk, árfolyamtól függően 25-30 százalékkal kevesebbet fizetnek itt egy nagybevásárlásért, mint Szlovákiában. Így megéri nekik nagyjából egy-egy órát utazni kéthetente, sőt, sokszor a borsodi megyeszékhely ruhaboltjait is felkeresik.

Múlt heti sajtótájékoztatóján a Praktiker is arról számolt be, hogy sátoraljaújhelyi és komáromi - kisebb alapterületű - boltjaik forgalmának jelentős részét a határon túlról érkező vásárlók adják, de több áruházlánc is egyértelműen számol a bevásárlóturisták által generált forgalommal.

Fellendíti a hotelek forgalmát

A gyenge forint élénkítően hat a magyar beutazó turizmusra, amelyből jórészt a külföldi vendégeket fogadó magyarországi turisztikai szolgáltatók profitálnak. Ha tartósan a jelenlegi szint közelében marad a forint, komolyan meglendülhet a Szlovákiából, Ausztriából érkező turisták száma. A Szlovákiából érkező utazók elsősorban a fürdőhelyeket, wellness hétvégéket, borkóstolós túrákat részesítik előnyben, a kedvelt úticélok közé tartozik Zalakaros, Hévíz, sőt, akár Hajdúszoboszló is. Korábban leginkább szervezett utakon, utazási irodákon keresztül érkeztek vendégek a szomszédos országokból, az elmúlt hónapok azonban trendváltást hoztak: sokan már maguk intézik a szobafoglalást, gyakran az online rendszeren keresztül - leginkább családok foglalnak szállást.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Leginkább a határhoz közeli fürdők, szállodák látogatottságában látszik növekedés, később azonban több magyarországi turisztikai szolgáltató is profitálhat az árfolyam alakulásából, ráadásul az alacsony árak miatt a hozzánk érkező vendégek több szolgáltatást vesznek többet is fogyasztanak, így például az éttermekben is többet költenek.

A külföldiek pénze is idejöhet

Ha a külföldi befektetők a forint erősödésére számítanak a jövőben, akkor dönthetnek magyar befektetések mellett. A magyar államkötvény hozama egyébként is magasabb az euró zónában megszokottnál, de az esetleges árfolyamnyereség extra profitot hozhat. Persze ez csak akkor történhet meg, ha valóban úgy értékelik külföldön az eseményeket, hogy a forint csak ideiglenesen gyengült a most látott szintekre.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MEDIA1  |  2024. április 15. 18:58
Starcz Ákos, a kormányközelből bekebelezett Index.hu Zrt. vezérigazgatóját felkérték a szintén kormá...
Bankmonitor  |  2024. április 15. 12:48
Miért lenne szükségem életbiztosításra? Ha meghalok, mindenem a családé lesz, nekem akkor már nincs...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem