Ezzel még a luxusnyugdíj is lehetséges

Pénzcentrum
2014. március 12. 05:31

A nyugdíjcélú megtakarítás létfontosságú ahhoz, hogy időskorunkra elkerüljük a jövedelmünk nagy visszaesését. Megdöbbentő, hogy a fiatalok száma mennyivel kisebb, mint a nyugdíj előtt állóké. A különbség bizonyos életkorokat vizsgálva akár két és félszeres is lehet. Mit tehetünk azért, hogy anyagi értelemben is nyugodtan élvezhessük időskorunkat? Sorozatunk második részében, a nyugdíj-előtakarékossági számláról (NYESZ) lesz szó.


Az elkövetkező tíz évben olyan generáció éri el a nyugdíjas éveket, amelyik létszámban jelentősen meghaladja az előző és az utána következő nemzedéket. Ez nagy nyomás alá helyezi az állami nyugdíjrendszert, amely emiatt várhatóan reformra szorul. Összefoglalva: érdemes minél kevésbé függeni az állami nyugdíjrendszertől, több jó megoldás is van, ha gondoskodni szeretnénk a jövőnkről.

Az önkéntes nyugdíjpénztárról már korábban írtunk, mint kiváló nyugdíjmegtakarításról. Sorozatunk második részében a nyugdíj-megtakarítások különleges formájáról, a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ)nyitásáról lesz szó. A számla egyediségét az adja, hogy a pénzt mi kezelhetjük. Tehetjük a pénzt értékpapírba (részvény, kötvény stb.), vagy befektetési alapba is, így a vagyonkezelés költségeitől mentesülhetünk. Ez egyébként egyedülálló, mivel a többi nyugdíjtakarékossági forma esetén a pénzünket a vagyonkezelő forgatja, míg itt lehetőségünk van a saját kezünkbe venni az irányítást. A másik különlegessége a számlának, hogy több módja is van annak, hogy hozzájussunk a pénzünkhöz, így egy alternatív megtakarítási formaként is tekinthetünk rá.


A számlanyitás szempontjából egyszerű termékkel van dolgunk, ugyanis egy NYESZ-t elindítani nagyjából annyi időnket emészti fel, mint egy bankszámlát nyitni. Ami viszont a számlanyitásnál lényeges, hogy melyik szolgáltatónál kezdjük el a megtakarítást. NYESZ-t ugyanis nem csak bankoknál, hanem akár brókercégeknél is lehet nyitni, így sokkal nagyobb skálából válogathatunk. Általánosságban az igaz, hogy míg a bankok alacsony költség mellett kevés befektetési lehetőséget adnak, addig egy brókercég esetében jóval több befektetési lehetőség elérhető, viszont valamivel magasabbak a költségek is. Szempont továbbá, hogy csak egy számla után érvényesíthetünk adókedvezményt (ezt NYESZ-R -nek nevezik), így döntésünkkel hosszú távra kötelezzük el magunkat.

Miért éppen a NYESZ-t válasszam?

A legfontosabb értéke a NYESZ-nek, hogy a másik kettő nyugdíj-megtakarítási formához hasonlóan 20 százalékos, azaz évi 100 ezer forint személyi jövedelemadó (SZJA) jóváírást érvényesíthetünk (ez a 2020-ig nyugdíjba vonulók esetében 130 ezer forint), ami a számlánkon kerül jóváírásra. A jóváírás jár akkor is, ha a NYESZ számlánkon található pénzt átvezetjük Tartós Befektetési Számlára (TBSZ), azonban, ha ezzel a lehetőséggel élünk, akkor az utolsó két év adójóváírását vissza kell fizetnünk, ráadásul 20 százalékkal növelten kell visszafizetnünk.

Mi az a TBSZ?
A TBSZ egy szabadon felhasználható középtávú megtakarítási forma. Célja, hogy a tartós megtakarításért cserébe kamatadó és egészségügyi hozzájárulási kedvezményt, illetve mentességet biztosítson. Részletesen a TBSZ-ről ITT írtunk.


A pénzhez jutás legkézenfekvőbb módja a nyugdíjba vonulás, hiszen eleve ez a fő célja a számlanyitásnak. A nyugdíjba vonuláskor a számlán lévő megtakarítást kamatadó és egészségügyi hozzájárulás (EHO) mentesen kaphatjuk meg, ha letelt legalább tíz év a számla nyitása óta (2013 előtt nyitott számlák esetén 3 év). Ha viszont korábban vennénk fel a pénzünket, akkor rosszul járunk, mert az adójóváírás 20 százalékosan megemelt visszafizetésén és az adón (egyéb jövedelemként adózik) felül még a kamatadót és az EHO-t is meg kell fizetned.

A befektetés kiválasztásának szempontjából a nyugdíj-megtakarítások közül a NYESZ nyújtja a legnagyobb szabadságot, ám ez teher is lehet abban az esetben, ha nem tudunk kellő figyelmet fordítani a pénz kezelésére. Ekkor is van megoldás, ugyanis a számlára vásárolhatunk befektetési alapokat, amelyek körében a vagyonkezelés megoldott. Nagy előnyt jelenthet viszont azoknak, akik kifejezetten tőzsdei ügyletekbe, vagy államkötvényekbe szeretnék fektetni nyugdíjpénzüket, mivel itt a forint alapú eszközök (van ahol deviza-alszámlánk is lehet) között szabadon forgathatják a pénzüket.

Pénzcentrum vélemény
Érdemes szem előtt tartani, hogy az egyéni igények és élethelyzetek eltérhetnek, így mindenképpen kérjük ki tanácsadó véleményét a döntésünk előtt. Arra figyeljünk, hogy bármelyik nyugdíjcélú megtakarítást választjuk (NYESZ, önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosatás), hosszú távra, évtizedekre kiható döntést hozunk.

A NYESZ abban az esetben a legjobb választás számunkra, ha megtakarításaink mögött lévő befektetést szeretnénk a saját kezünkben tudni, erre tökéletes lehetőséget kínál a számla.

Akkor is a NYESZ-t érdemes választani, ha nagyobb összeghez jutottunk, amit kifejezetten nyugdíjcélra szeretnénk felhasználni.

Amit mindenképp érdemes szem előtt tartani, hogy a számláról csak jelentős "büntetéssel" lehet azonnal pénzt kivonni, így emellett érdemes olyan megtakarítást is fenntartanunk, ami erre a célra megfelel.
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem