18 °C Budapest

Ezt sok szülő elrontja, aztán egy életen keresztül fizeti az árát

2016. szeptember 28. 11:15

Számos kutatás bebizonyította már, hogy a magyar fiatalok pénzügyi tudatossága nagyon messze elmarad a nyugati országokban élő fiatalokétól. Ha szeretnéd, hogy a gyermekeid, vagy unokáid felnőttként okosan bánjanak a pénzzel, már most el kell kezdeni a pénzügyi tudatosságra nevelést. Ha vársz ezzel, amíg kollégista lesz, vagy kirepül a családi fészekből, akkor már túl késő lesz. A következő néhány tipp segít abban, mit tehetsz azért, hogy a gyermeked felnőttként jól bánjon a pénzével.

Az, hogy a gyermek hogyan bánik majd a pénzzel felnőttként, jórészt azon múlik, hogy otthon a szüleitől milyen példát látott, és megtanították-e arra, hogyan kezelje a pénzügyeket. Ennek a nevelésnek is nagyon sok módja van, a Gazdálkodj okosan! társasjátéktól kezdve a közös bevásárlásoktól egészen a családi kassza számolgatásáig. A zsebpénz fontosságáról és a gyermekeknek kialakított bankszámla-csomagokról korábban már írtunk.

A magyar társadalom egészét nézve elmondható, hogy a nyugati társadalmakhoz képest gyerekcipőben járunk a befektetések terén. Sok felnőtt is csak nehezen tud eligazodni ebben a világban, ennek az egyik fő oka, hogy gyermekként nem volt előtte példa, és felnőtt fejjel kellett magát beleásnia a befektetések, kötvények és részvények világába. A pénzügyi tudatosság a fiatal magyar felnőttek körében is lesújtó, a befektetésekről pedig többségüknek halvány fogalma sincs. Pedig a gyermekek jövője szempontjából ez nagyon fontos kérdés, és már kisiskolás korban érdemes elkezdeni ez irányú nevelésüket is.

Ez persze nem azt jelenti, hogy bonyolult kiselőadásokat tarts egy hét évesnek, de játékos formában már ebben a korban is el lehet kezdeni a nevelést. A következő néhány tipp közül biztos ki tudsz majd választani legalább egyet, amit használni tudsz majd a csemetédnél.

1. Meséld el a történeted

Lehet, hogy túl egyszerűnek tűnik ez a módszer, de nagyon hatásos. Ülj le beszélgetni a gyerekkel a pénzügyi döntéseidről, megtakarításaidról, befektetéseidről. Gyakran azt hisszük, hogy a gyerekek nem értik meg az ilyesmit, de ha időt szánsz arra, hogy leegyszerűsítve elmagyarázod neki, magad is meglepődsz majd, hogy mennyi mindent megért.

2. Mutasd meg neki a forrást

A gyerek sok mindent utánzás alapján tanulnak, játéknak érzik, hogy másolják a szülői mintákat, közben pedig hatalmasat fejlődnek. Érdekli őket minden, amit anya és apa csinál. Mutasd meg neki, hogy használod azokat az online platformokat, ahonnan szerzed az információkat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

3. Bátorítsd, hogy vásároljon

A nyugati társadalmakban, ahol a befektetések annyira evidensek, mint nekünk az, hogy van bankkártyánk, ott a gyerekeket is arra bátorítják a szülők, hogy vásároljanak részvényeket a kedvenc vállalatukba. Például egy 10 éves kisfiú befektetett a Disneybe, mielőtt kijött a legutóbbi Star Wars, és figyelte a változásokat, közben megértette, hogy mi az a hozam. Egy 8 éves kislányt pedig nagy My Little Pony rajongó, így ő Hasbro részvényeket vásárolt. Ha az adott cég profilja megegyezik a gyerekek érdeklődési körével, akkor nagyon könnyű fenntartani az érdeklődésüket. Játszatok tőzsde játékot, és így kockázat és pénz nélkül is tanulhat a gyerek.

4. Olvassatok együtt

Nagyon fontosak a mesekönyvek és a jó öreg klasszikusok, amelyeken keresztül az élet nagy bölcsességeit elsajátíthatják a gyerekek. De ha jól áttanulmányozod a könyves kínálatot, akkor látod, hogy nagyon sok írás (főleg nemzetközi szerzőktől) olyan történeteken keresztül foglalkozik a pénzzel és a gazdasági eseményekkel, amelyek a gyerekek számára is érthetők. 

Gondold csak végig, hogy ha gyerekkorodban olyan mélységű pénzügyi nevelést kaphattál volna, mint amilyet most, a mai korban adhatsz a gyerekednek, hány pénzügyi hibát kerülhettél volna el? Most van lehetőséged átadni ezen a területen is a megszerzett tudásodat, hogy a következő generáció már sokkal felkészültebben és otthonosabban mozogjon a pénzügyek világában, és nem követi majd el ugyanazokat a hibákat, amelyekbe a mai felnőttek még simán beleestek.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem