2018. szeptember 25. kedd Eufrozina, Kende

Ezt rengeteg szülő elrontja: egy életen keresztül fizethetnek érte


Már javában tart a szünidő: amíg a szülők dolgoznak, addig a gyerekek táboroznak, valamelyik rokonnal múlatják az időt, de sokan vannak, leginkább az idősebb, 13-14 év feletti gyerekek, akik egyedül vannak otthon, és próbálják magukat lefoglalni. Akár egyedül, akár felnőtt vagy idősebb testvér felügyelete mellett töltik el a szabadnapokat,  célszerű lekötni őket valamivel, kitűzni olyan célokat, melyeket meg tudnak valósítani. Egy új bicikli, vagy egy videojáték? Játszóház a legjobb barátjával? Gokart a cimborákkal? Nem feltétlenül kell ezt egyedül a szülőknek finanszírozniuk, a gyerekek is beszállhatnak. Mutatjuk, hogyan lehet nyáron játszva pénzügyi ismeretekre tanítani a gyerekeket.

Lassan egy hónapja, hogy kicsöngettek az iskolákban és az általános és középiskolás diákok végre szabadon élvezhetik a nyári szünetet. Csakhogy a gyerekeket nehéz folyamatosan lefoglalni, egy-egy tábor jó megoldás lehet, de az is csak egy-egy hétre oldja meg a problémát, hiszen elképesztő árak vannak: egy ott alvós tábor átlagára 46 000 forint körül lesz, míg egy napközis tábor esetében 30 000 forintos költséggel számolhatnak a szülők. Ráadásul nyáron már szabad helyet találni sem könnyű, persze ki lehet fogni, de azért csekély az esély, hogy akár a jövő hétre találjunk a gyereknek tábori helyet.

Programlehetőség persze akad bőven: állatkert, aquapark, kalandparkok, strandok, lézerharc, gokart, és még sorolhatnánk. Persze ezek is sokba kerülnek, főleg, ha hetente többször kell beiktatni valamilyen elfoglaltságot, hogy ne csak a négy fal között töltse a gyerek a nyarat. Viszont nem feltétlenül kell a gyerek szórakozásának minden költségét a szülőknek állniuk. A nyár tökéletes időzítés arra, hogy alapvető pénzügyi ismeretekre neveljük a gyerekeket. Mutatjuk, hogy csináld!

1. Beszéljetek a pénzről

Akár fiatalabb, akár idősebb a gyerekünk, kellemetlen perceket okozhat, ha azzal nyaggat, hogy a legjobb barátja milyen menő helyekre megy és hogy ő is vágyik erre.

A pénzről akkor lehet nehéz beszélni, ha a szülők erőn felül teljesítve mindent megtesznek, hogy megadják a gyerekeknek, amire vágynak, és nem beszélnek arról, hogy mégis mennyit kell dolgozni azért, hogy az áhított tárgyat megvehessék. Viszont tapasztalatom szerint a gyerekek azért tisztában vannak az anyagi keretekkel, és teljesen őszintén meg lehet velük beszélni, ha a kinézett tábor drágább, mint amit a család megengedhet magának

- mondta korábban a Pénzcentrumnak  Bojti Andrea gyermekpszichológus, aki szerint érdemes leülni a gyerekkel, és átbeszélni, mégis mennyi pénzből tud gazdálkodni a család a nyári programokat illetően.

2. Jöhet a zsebpénz, és határozzuk meg együtt, mire gyűjt a gyerek

A pénzügyi nevelés során két fontos dolgot kell megtanítanunk: beosztani, és félretenni a pénzt. Ezzel már sokat tettünk azért, hogy egy tudatosan gazdálkodó felnőtt váljon belőle. A zsebpénz nagyon jó gyakorló eszköz is, hogy elsajátítsa a gyerek a helyes pénzügyi szokásokat. Ráadásul, ha ilyenkor hibázik (márpedig fog hibázni), még nem kerül valós anyagi veszélybe.

Vagyis célszerű megbeszélni, hogy mire szeretné költeni a gyerek a zsebpénzét, és azt is, hogy milyen gyakorisággal kapja azt: havonta, hetente?

Érdemes a szülőknek egyébként havonta fix összeget adni, és megbeszélni a gyerekkel, abból neki mire kell költenie. Ruhára, élelmiszerre értelemszerűen nem, azt a szülők elintézik, de a hobbijait, például autósmagazint, matricákat, stb. fizethetné ő. Ezzel megtanulja beosztani és értékelni a pénzt

 - mondta Bojti Andrea.

Vagyis ha a gyerekünk a barátaival szeretne elmenni mondjuk játszóházba, esetleg gokartozni vagy lézerharcolni, akkor érdemes arra sarkallni, hogy legalább részben ő fizesse a programot a zsebpénzéből.

3. "Erre gyűjtened kell"

Kisebb dolgokra, játékra, matricákra könnyen össze lehet gyűjteni a pénzt, ugyanakkor igazán jó motiváció lehet, ha egy drágább dologra vágyik a gyerek. Ha például új játékkonzolt szeretne, akkor arra hosszabb ideig kell félretennie a zsebpénzéből.

4. Elköltötte a pénzét? Tanulni fog belőle

Ha a heti bevásárlásnál a csemete előáll azzal, hogy mi lenne, ha az autósmagazint, matricát vagy legót te fizetnéd ki, mert ő elköltötte a havi vagy heti zsebpénzét, ne hátrálj meg, és magyarázd el neki, hogy a jövő héten/jövő hónapban majd megveszi ő, hiszen megbeszéltétek, hogy a hobbijait ő finanszírozza a zsebpénzéből.

5. Adj lehetőséget extra zsebpénz megkeresésére

A pénzért a felnőtteknek keményen meg kell dolgozniuk. A zsebpénz viszont más, azt a szülők adják a gyerekeknek, nevelő célzattal. Viszont ha a gyerek elköltötte a zsebpénzt, vagy még szüksége lenne egy kisebb összegre, hogy megvásárolhassa a vágyott tárgyat, vagy befizethessen a kívánt programra, érdemes lehetővé tenni számukra, hogy megdolgozzanak a plusz pénzért. Hogy hogyan? Kivehetik részüket például a házimunkából, cserébe előre meghatározott összeggel honoráljuk a segítségüket. Jó lehet az is, ha cserébe azért, hogy az idősebb gyerek elvállalja, hogy vigyáz a kistestvérére, míg a szülők például elmennek moziba együtt, kap egy szintén előre meghatározott összeget.

Lauren Greutman pénzügyi szakértő is azt gondolja, hogy hasznos, ha a szülők fizetnek valamennyit a gyerekek által elvégzett házimunkáért cserébe. Az ő fia például 25 centet (70 forintot) kap azért, ha kiviszi a szemetet, és 5 dollárt (1 400 forintot), ha felsöpör és felmos a konyhában. Alapvetően úgy működik a rendszer, hogy azért a munkáért számíthat fizetségre a fia, aminek elvégzéséért egy takarítónak is fizetnének. A szakember szerint abszolút bevált náluk ez a módszer, a fia például egyszer kinézett magának egy játékautót, de nem volt rá elég pénze. Szólt az édesanyjának, aki azt mondta, ha rendbe teszi a kertet, megkapja a hiányzó összeget. Miután végzett, elégedett volt és boldogan vásárolta meg az áhított játékot.

Ezek azok a pillanatok, amikor úgy érzem, mindez soha nem történt volna meg, ha nem honorálnám a munkáját

 - idézi a Huffington Post Greutmant.

(Forrás: blog.roostermoney.com)

NEM SOKÁIG LESZ ILYEN OLCSÓ A FINANSZÍROZÁS!

Noha a kamatok rekord alacsony szinten vannak, elemzők szerint már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Éppen ezért nem árt sietni, most ugyanis még kölcsönből is megérheti finanszírozni költséges terveinket, legyen szó otthonunk korszerűsítéséről, családi autónk lecseréléséről, vagy épp egy fizetős tanfolyam elvégzéséről. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, egy konkrét példa: kalkulátorunkban 1 millió forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a K&H Bank nyújtja, náluk 20 033 forintos törlesztőt ígér a 8,81%-os THM; de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében 20 252 forintos törlesztővel számolhatunk havonta. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB Bank, a Budapest Bank, a Cofidis, az ERSTE Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk