8 °C Budapest

Ezt mindenki megérzi: irányíthatatlan a világ elszegényedése

2020. január 20. 20:33

Az Oxfam friss jelentése szerint irányíthatatlanná vált a gazdasági egyenlőtlenség a világon, a Földön élő 2153 milliárdos ma már gazdagabb, mint 4,6 milliárd ember - számol be a hírről a Bloomberg.

A leggazdagabb 1 százalékba tartozók vagyona ma már kétszer nagyobb, mint az összes többi emberé a világon - írja az Oxfam, az alapítvány szerint a gazdasági egyenlőtlenség kontrolálhatatlanná vált, ennek megfékezésére konkrét kormányzati lépések kellenének.

Friss tanulmányának közlését az Oxfam mindig a davosi világgazdasági fórum időpontjában teszi közzé, ezzel is igyekezve felhívni a világ vezetőinek figyelmét az egyre súlyosabb egyenlőtlenségi viszonyokra. Az alapítvány szerint a világ kormányai masszívan aluladóztatják a gazdag magánszemélyeket és vállalatokat, miközben a közszolgáltatásokra alig jut pénz.  

Érdekességképp a tanulmányban azt is kiszámolták, hogy ha valaki a piramisok megépítése óta 10 ezer dollárt tett volna félre minden nap, akkor is csak ötöd annyi vagyona lenne, mint a világ 5 leggazdagabb emberének összesen.

A tanulmány adataihoz kapcsolódóan a Bloomberg megjegyzi, hogy tíz év alatt a világ leggazdagabb emberei 231 milliárd dollárt gyűjtöttek, tavaly a Facebook-vezér Mark Zuckerberg vagyona nőtt a legnagyobbat 6 milliárd dollárral, a világ leggazdagabb embere pedig továbbra is Jeff Bezos 116 milliárd dollárral.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A világ 20 leggazdagabb emberének teljes vagyona 672 milliárdról 1 397 milliárdra nőtt 2012 óta. Az elmúlt évtizedben egyedül a világ három leggazdagabb emberének vagyona 231 milliárd dollárral ugrott meg.

A Világbank kutatására hivatkozva az Oxfam azt írja, hogy az egyenlőtlenség csökkentésének nagyobb hatása van az extrém szegénység csökkentésére, mint a gazdasági növekedésre. Amennyiben a világ országai évente 1%-kal csökkentenék a jövedelmi egyenlőtlenségeket, 2030-ra 100 millióval kevesebb ember élne extrém szegénységben.

A Világbank adatai szerint egyébként az extrém szegénység az utóbbi két évtizedben jelentősen csökkent, 1990 óta a kevesebb mint napi 1,9 dollárból élő emberek száma 1,1 milliárd fővel csökkent.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm