7 °C Budapest

Ezt mindenki megérzi: irányíthatatlan a világ elszegényedése

2020. január 20. 20:33

Az Oxfam friss jelentése szerint irányíthatatlanná vált a gazdasági egyenlőtlenség a világon, a Földön élő 2153 milliárdos ma már gazdagabb, mint 4,6 milliárd ember - számol be a hírről a Bloomberg.

A leggazdagabb 1 százalékba tartozók vagyona ma már kétszer nagyobb, mint az összes többi emberé a világon - írja az Oxfam, az alapítvány szerint a gazdasági egyenlőtlenség kontrolálhatatlanná vált, ennek megfékezésére konkrét kormányzati lépések kellenének.

Friss tanulmányának közlését az Oxfam mindig a davosi világgazdasági fórum időpontjában teszi közzé, ezzel is igyekezve felhívni a világ vezetőinek figyelmét az egyre súlyosabb egyenlőtlenségi viszonyokra. Az alapítvány szerint a világ kormányai masszívan aluladóztatják a gazdag magánszemélyeket és vállalatokat, miközben a közszolgáltatásokra alig jut pénz.  

Érdekességképp a tanulmányban azt is kiszámolták, hogy ha valaki a piramisok megépítése óta 10 ezer dollárt tett volna félre minden nap, akkor is csak ötöd annyi vagyona lenne, mint a világ 5 leggazdagabb emberének összesen.

A tanulmány adataihoz kapcsolódóan a Bloomberg megjegyzi, hogy tíz év alatt a világ leggazdagabb emberei 231 milliárd dollárt gyűjtöttek, tavaly a Facebook-vezér Mark Zuckerberg vagyona nőtt a legnagyobbat 6 milliárd dollárral, a világ leggazdagabb embere pedig továbbra is Jeff Bezos 116 milliárd dollárral.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A világ 20 leggazdagabb emberének teljes vagyona 672 milliárdról 1 397 milliárdra nőtt 2012 óta. Az elmúlt évtizedben egyedül a világ három leggazdagabb emberének vagyona 231 milliárd dollárral ugrott meg.

A Világbank kutatására hivatkozva az Oxfam azt írja, hogy az egyenlőtlenség csökkentésének nagyobb hatása van az extrém szegénység csökkentésére, mint a gazdasági növekedésre. Amennyiben a világ országai évente 1%-kal csökkentenék a jövedelmi egyenlőtlenségeket, 2030-ra 100 millióval kevesebb ember élne extrém szegénységben.

A Világbank adatai szerint egyébként az extrém szegénység az utóbbi két évtizedben jelentősen csökkent, 1990 óta a kevesebb mint napi 1,9 dollárból élő emberek száma 1,1 milliárd fővel csökkent.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem