2020. február 18. kedd Bernadett

Ezt mindenki megérzi: irányíthatatlan a világ elszegényedése


Az Oxfam friss jelentése szerint irányíthatatlanná vált a gazdasági egyenlőtlenség a világon, a Földön élő 2153 milliárdos ma már gazdagabb, mint 4,6 milliárd ember - számol be a hírről a Bloomberg.

A leggazdagabb 1 százalékba tartozók vagyona ma már kétszer nagyobb, mint az összes többi emberé a világon - írja az Oxfam, az alapítvány szerint a gazdasági egyenlőtlenség kontrolálhatatlanná vált, ennek megfékezésére konkrét kormányzati lépések kellenének.

Friss tanulmányának közlését az Oxfam mindig a davosi világgazdasági fórum időpontjában teszi közzé, ezzel is igyekezve felhívni a világ vezetőinek figyelmét az egyre súlyosabb egyenlőtlenségi viszonyokra. Az alapítvány szerint a világ kormányai masszívan aluladóztatják a gazdag magánszemélyeket és vállalatokat, miközben a közszolgáltatásokra alig jut pénz.  

Érdekességképp a tanulmányban azt is kiszámolták, hogy ha valaki a piramisok megépítése óta 10 ezer dollárt tett volna félre minden nap, akkor is csak ötöd annyi vagyona lenne, mint a világ 5 leggazdagabb emberének összesen.

A tanulmány adataihoz kapcsolódóan a Bloomberg megjegyzi, hogy tíz év alatt a világ leggazdagabb emberei 231 milliárd dollárt gyűjtöttek, tavaly a Facebook-vezér Mark Zuckerberg vagyona nőtt a legnagyobbat 6 milliárd dollárral, a világ leggazdagabb embere pedig továbbra is Jeff Bezos 116 milliárd dollárral.

A világ 20 leggazdagabb emberének teljes vagyona 672 milliárdról 1 397 milliárdra nőtt 2012 óta. Az elmúlt évtizedben egyedül a világ három leggazdagabb emberének vagyona 231 milliárd dollárral ugrott meg.

A Világbank kutatására hivatkozva az Oxfam azt írja, hogy az egyenlőtlenség csökkentésének nagyobb hatása van az extrém szegénység csökkentésére, mint a gazdasági növekedésre. Amennyiben a világ országai évente 1%-kal csökkentenék a jövedelmi egyenlőtlenségeket, 2030-ra 100 millióval kevesebb ember élne extrém szegénységben.

A Világbank adatai szerint egyébként az extrém szegénység az utóbbi két évtizedben jelentősen csökkent, 1990 óta a kevesebb mint napi 1,9 dollárból élő emberek száma 1,1 milliárd fővel csökkent.

Címlapkép: Getty Images

Jól jönne 4 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 4 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 69 895 forintos törlesztővel a CIB Bank (THM 8,17 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (72 095 Ft/hó; THM 9,96%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az OTP (80 275 Ft/hó; THM 13,79 %) ajánlata, de érdemes megnézni az K&H és az Erste ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk