14 °C Budapest

Ezért nem mászol ki a gödörből: így esélyed sincs az anyagi jólétre

2017. november 26. 13:02

A meggazdagodásnak nem csak egyetlen útja van, számos lehetőség és bevált módszer közül lehet válogatni. A New York Times egyik legnépszerűbb szerzője és motiválója, a milliomos vállalkozó, Grant Cardone írt egy cikket arról, mik azok a tipikus hibák, amiket ha fiatalkorban elkövet az ember, később esélye sem lesz az anyagi jólétre.

Gyakran foglalkozunk olyan témákkal, hogyan érhető el az anyagi függetlenség, hogy már a harmincas éveiben nyugdíjba mehessen valaki, vagy csak szimplán egy biztos anyagi hátteret építsen. A New York Times egyik legnépszerűbb szerzője és motiválója, a milliomos vállalkozó, Grant Cardone ötleteinek adott teret a Business Insider. A lehetőséget megragadva Cardone arról beszélt, szerinte hol rontjuk el pénzügyi életünket, amivel mi magunk szabotáljuk a meggazdagodásunkat.

1. Élj évekig diákhitelből

Mielőtt Cardone eszmefuttatását megnéznénk, szögezzük le, hogy a diákhitel teljesen máshogy működik az Egyesült Államokban. Az üzletember szerint az egyik legnagyobb pénzügyi hiba, amit már azelőtt elkövetünk, hogy kilépnénk a munkaerőpiacra, az a diákhitel, hogy valaki kölcsönt vesz fel, hogy finanszírozza az egyetemi tanulmányait. Cardone szerint abszurd, hogy valaki akár fél évtizedig egy olyan helyen töltse az idejét (egyetemen, fősikolán) ahol egyáltalán nem keres pénzt.

Azért érdemes mérlegelni azt, hogy ha valaki egy jó szakirányt választ, és később tényleg abban képzeli el az életét, sikeres is benne, akkor még mindig a tanulás a legjobb befektetés. Mert ugyan lehet, hogy hosszú évekig nyögi a diákhitelt, de akár kétszer-háromszor magasabb fizetést is elérhet a szaktudásának (és diplomájának) köszönhetően, mintha érettségi után munkába állt volna. Persze ez sem törvényszerű, és bizony sokan csak ellebzselik azt a néhány egyetemi évet.

2. Tartalék a rosszabb napokra

Ez totálisan szembe megy mindazzal, ami a szakértők szerint szükséges az anyagi biztonsághoz. Cardone viszont pont azt javasolja, hogy ne tegyünk félre a bizonytalan jövőre, legfeljebb azért spóroljunk, hogy a felhalmozott pénzt befektessük.

3. Nyugdíjpénztár

Egy újabb intelem az üzletembertől, ami tökéletesen ellentmond a tanácsadók javaslatainak. Azzal érvelt emellett, hogy a nyugdíj pénztárak többségénél semmilyen ráhatásunk nincs arra, hogyan kezeljék a pénzünket, és nem is férhetünk hozzá, amikor akarunk.

PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 1 milliós hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a Sberbank nyújtja (THM 10,97%), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (THM 11,69%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB Bank, a Cofidis, az ERSTE Bank, illetve a Budapest Bank kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

4. Befektetés, minél hamarabb

Cardone szerint nem szabad túl korán befektetni a pénzünket, érdemes addig várni vele, amíg nagyobb összeget gyűjtünk. Ő 100 ezer dollárt emleget, ami 26 millió forintot jelent. Persze magyar viszonylatban ez hatalmas összeg, de az elvet honosítva azt lehet mondani, hogy várjunk a befektetéssel, amíg kb. 5 millió forintot összespórolunk.

A tanács szerint, amíg nem gyűlik össze ez az összeg, addig inkább csak magunkba fektessünk, és ne egy olyan vállalatba, amit alig ismerünk. Fejlesszük és ismerjük meg önmagukat, és amíg össze nem gyűlik a kitűzött összeg, addig csak saját tudásunk és képességeink fejlesztésére fordítsunk.

5. Sok kis befektetés

Egy újabb pont, ami szöges ellentéte mindannak, amit általában tanácsolnak a szakértők. Cardone szerint ugyanis ne osszuk szét a megtakarított pénzünket befektetések között, hanem az egészet egyetlen dologba fektessük be. Egyetlen biztos dologba, ami meghatározott időközönként garantáltan termeli a hozamot.

NEKED AJÁNLJUK
Az Ötöslottó nyerőszámai a 16. héten

Kihúzták az Ötöslottó 16. heti nyerőszámait, a sorsolást pedig ezúttal is élőben közvetítette a Pénzcentrum. Vajon elvitte valaki az 1,5 millárd forintos főnyereményt?

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 16:59
Hosszan tartó súlyos betegség után érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem