11 °C Budapest

Ezeket az ötezreseket már sehol nem fogják elfogadni

Pénzcentrum
2017. július 5. 11:00

Nagyon fontos dátum közeleg: már csak pár hétig fizethetünk a régi 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyekkel, hiszen a bankjegycsere program részeként először ezeket vonják ki a forgalomból. De a régi húszezreseknek sem maradt már sok hátra.


Még 2014-ben kezdte el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a forintbankjegyek cseréjét a 10 ezer, majd a 20 ezer forintos címletekkel. 2017. március elsején pedig a következett a 2 ezres és 5 ezer forintos bankjegyek cseréje. Az MNB pedig első körben ezeknek a címleteknek a régi változatát vonja ki a forgalomból, hiszen ezek sokkal kisebb arányban jelennek meg a készpénzforgalomban. Egészen pontosan még

2017. július 31-ig fizethetünk a boltokban a régi 2 ezresekkel és 5 ezresekkel.

Bár a régi 10 ezresek bevonási határidejéről még nem döntött a jegybank, a régi 20 ezresekkel azonban már csak idén év végéig fizethetünk.

Fontos tudunk, hogy egy adott címlet bevonása nem azt jelenti, hogy a nálunk lévő pénz elértéktelenedik, csupán nem tudunk vele többet fizetni a boltban. A bevonási határnap után a hitelintézetek és a posta három éven keresztül, területi korlátozás nélkül, díjmentesen váltja át a bevont bankjegyeket törvényes fizetőeszközre. A bevont pénzeket pedig az MNB a bevonási határnaptól számítva még 20 éven keresztül díjmentesen és korlátozások nélkül beváltja.

KATTINTS! 28 ezret is érhet az új 20 ezres bankjegy: erre kell figyelni

Mi lesz a régi bankjegyek sorsa?

Sokakban merülhet fel a kérdés, vajon mi lesz a sorsa a tömérdek mennyiségű bevont címletnek, amelyeknek az alapanyaga egyébként a gyapot.

A régi bankjegyeket megsemmisíti az MNB és zöld energia előállítására hasznosítja

- válaszolta korábban a Pénzcentrum megkeresésre az MNB.

KATTINTS! Nagy gáz van az új kétezressel? Megszólalt az MNB

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Miért kell bevonni a régi címleteket?

Sokan nem tudják, de az 1997 és a 2001 között kibocsátott bankjegysorozat az elmúlt évtized során számos fejlesztésen ment keresztül. Jelenleg 17 különböző címletváltozat van forgalomban, ha ehhez hozzájönnének még az új címletek, akkor átlagosan már majdnem 4 változatát kellene ismerni és azonosítani egy-egy bankjegynek. Ez pedig nem csak a bankjegykezelő gépeknek, de akár már a lakosság számára is kihívást jelenthet.

KATTINTS! Ne tartsd otthon a pénzed! Hasonlítsd össze a bankok legjobb ajánlatait

Ráadásul a technológia is fejlődik, és egyre modernebb eszközök állnak a jegybankhamisítók rendelkezésére. Ezért a megújult bankjegyeknek a biztonsági elemei is jóval összetettebbek, vagyis ezeket jóval nehezebb lemásolni.

Mikor jöhet az új ezres és ötszázas?

A Magyar Nemzeti Bank tervei szerint 2019 végéig az összes bankjegy megújul, vagyis az ezres és az ötszáz forintos címleteket is lecserélik az elkövetkezendő két évben. A jegybank tanulmányában azonban már valamivel konkrétabban foglamaz, azt írják hogy az új bankjegyekkel már jövőre találkozhatunk a boltokban a vásárlásaink során.

Az MNB tervei szerint nyár végén következik a megújított 1000 forintos címlet rendeleti úton történő kibocsátása, azonban e bankjegyekkel majd csak a magas fokon automatizált készpénzforgalmi környezet felkészülését követően, jövőre találkozhatunk a vásárlásaink során

- olvasható Bódi Schubert Anikó és Pataki Tibor közös tanulmányában.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
MEDIA1  |  2024. április 22. 19:58
Megvan, kik ülnek be a megújuló X-Faktor zsűrijébe idén.
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem