Ezekben a megyékben nem lehet szombattól tüzet gyújtani: ekkora bírság jár érte

Pénzcentrum2020. július 31. 18:02

Tűzgyújtási tilalom lesz érvényben szombattól Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a szárazság miatt - tudatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar, gyep és tűlevélréteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki.

A hétvégén várható kánikula miatt tovább romolhat a helyzet, és fennáll a nagy területű koronatüzek kialakulásának kockázata is - írták. A tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint a 200 méteres körzetükben, ideértve a térképen jelölt tűzrakóhelyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint tiltott a parlag- és a gazégetés is.

Az aktuális tűzgyújtási tilalmakról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térkép segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők - közölték. Aki nem tartja be a szabadtéri tűzgyújtás, égetés szabályait,

tűzvédelmi bírsággal is sújtható, ami az okozott károk megtérítésén felül, az előidézett károk mértékétől függően 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet.
Címkék:
bírság, tilalom, tűzvész, tűzrakóhely, szárazság, tűzgyújtás,