7 °C Budapest

Ezek a magyar papírok pörögtek be februárban: rengetegen tették ebbe a pénzüket

2020. március 2. 20:30

A világ részvénypiacainak hangulatát februárban döntően a koronavírus globális elterjedése határozta meg. A fejlett piacok egyetlen kereskedési hónap során is 9-11 százalékot zuhantak, de a Budapesti Értéktőzsde valamellyest ütésállóbbnak bizonyult. A BUX ugyanis nemzetközi összehasonlításban felülteljesítő volt, 43 072 pontról csak 40 230 pontig esett. A vezető hazai részvények közül a forgalom felét adó OTP és a Richter Gedeon tartotta magát a legjobban. Az év második havában 302,4 milliárd forint volt az összesített részvényforgalom, ami napi 15 milliárd forintos átlagos napi értéket jelentett. Ez a kereskedési aktivitás meghaladta az előző havi mellett a bázisértéket is. A brókercégek kereskedési rangsorában ezúttal is a jól megszokott Wood, Erste, Concorde befutóhármas alakult ki.

2020 második havában a nemzetközi híradások, és így a globális tőkepiaci hírek is alapvetően a koronavírusról szóltak. A világon nem sok olyan befektető lehetett, aki az egyes nemzetgazdaságok, vagy szektorok, esetleg konkrét cégek történéseire figyelt. Ilyenkor a nemzetközi tőzsdéken a jobban érintett szektorok, vagyis a turizmus, a logisztika, a vendéglátás, az olajipar estek a leginkább, miközben a védelem, a biztonság, a gyógyszeripar vagy az aranyszektor papírjai sokkal jobban tartották magukat. A Budapesti Értéktőzsde a hónap utolsó két napjáig remekül tartotta magát, még pluszban is volt, de végül 43 072 pontról, 40 230 pontig korrigált - közölte a BÉT.

Az egyes részvények közül a forgalom 51 százalékát adó OTP 14 120 forintról, 13 290 forintig esett, ahogyan a remek amerikai értékesítési adatokat publikáló Richter Gedeon gyógyszercégnél is kitartott a befektetői optimizmus. A részvény 5 százalékkal, 6 215 forintig gyengült. Egyaránt csökkent a befektetők lelkesedése a másik két vezető részvény esetében is, a MOL 8,4 százalékot, míg a Magyar Telekom 12,3 százalékot esett a hónapban.

Nem ez volt a kisebb forgalmú papírok legjobb hónapja sem, szinte minden ilyen részvény árfolyamesést szenvedett el februárban. Az Est Media, az Ott-One és a Kulcs-Soft voltak a leginkább gyengélkedő, kétszámjegyű mértékben zuhanó részvények.

A februári 302,4 milliárd forintos összesített forgalom meghaladta a megelőző hónap 252,4 milliárd forintos összesített kereskedési értékét, de a bázis 193,6 milliárd forintos forgalmát is. A 15 milliárd forintos napi átlagos forgalom szintén megverte a januári 11,5 milliárd forintos átlagos értéket, de a bázis 9,7 milliárd forintos napi átlagához képest is komoly bővülést jelentett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A befektetési szolgáltatók forgalmi versenye februárban is a jól megszokott sorrend szerint alakult, a Wood & Company 172 milliárd forintos duplikált forgalommal vezette a listát, az Erste (163,8 milliárd forint) volt a második és a Concorde (128,2 milliárd forint) csípte meg a bronzérmet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem