Ez történt a lakástakarékokkal kivéreztetésük óta

Pénzcentrum/Index.hu2020. január 22. 17:30

Váratlanul, de nem minden előzmény nélkül, szinte fénysebességgel szüntették meg a lakástakarékok állami támogatását 2018 őszén. Az Index annak járt utána, milyen formában folytatták tevékenységüket a piac akkori szereplői. 

A maximum évi 72 ezerforintos állami támogatás nyújtó lakástakarékok konstrukcióját egyik pillanatról a másikra szüntették meg, a véghajrában a magyar lakosságnak 2 napja maradt szerződést kötni. A piac akkori szereplői, a Fundamenta, az OTP, az Erste és az Aegon eltérően reagáltak:

  • az Aegon már egy kicsit korábban feladta, mérethatékonysági kérdések miatt már 2018 szeptemberében felfüggesztette az értékesítését,
  • az Erste még jobban belehúzott, vagyis már folyamatban volt az "előremenekülése", az Aegon ügyfeleinek átvétele,
  • az OTP próbálkozott a támogatás nélküli termékkel, de nem volt elégedett a számokkal, és mivel neki megvoltak a saját hitelcsatornái, végül tavaly novembertől ő is felfüggesztette az új szerződéskötést,
  • a Fundamenta pedig új lakásszámla termékekkel folytatta az értékesítést, és új tevékenységekbe is belekezdett (állampapír-eladás, ingatlan-közvetítés, szolár-közvetítés).
Piacon maradt a Fundamenta mintegy 800 ezer szerződéssel, az OTP mintegy 600 ezer szerződéssel, az Erste mintegy 200 ezer szerződéssel, de az új ügyfelekért ma már csak a Fundamenta és az Erste vetélkedik.

 

Címkék:
megtakarítás, otp, ltp, fundamenta, lakástakarék, erste lakástakarék, lakás takarékpénztár,