Ez nagyon jól jön majd, ha külföldön vállalsz munkát

2015. január 19. 06:00

Az Európai Unió ösztönzi a magyar kormányt is, hogy alakítson ki úgynevezett alapszámlát, ami főleg azoknak lehet jó hír, akik külföldre szeretnének települni. Ezt ugyanis akkor is megnyithatjuk külföldön, ha nincs állandó lakcímünk. De mikortól jön az alapszámla, és mit tudunk róla most?

Már csak egy éve maradt a kormánynak arra, hogy az Európai Uniós irányelvnek megfelelő alapszámlát állítson fel. Ennek célja elsősorban az, hogy megkönnyítse az Uniós országok közötti munkaerő-áramlást, azzal, hogy olyan feltételeket biztosít, ami korábban nem volt adott.

Miért jó ez nekünk?

Amellett, hogy a magyar vállalkozóknak ezzel könnyebb és olcsóbb lesz az Unión kívülről érkező külföldieket alkalmazni, megkönnyítheti a külföldi uniós országok területén munkát vállaló magyarok munkavállalását és áttelepülését.

Az alapszámlához való hozzáférést az Unióban tartózkodásra jogosult fogyasztók számára akkor is biztosítani kell, ha azoknak:

  • Nincs állandó lakcímük
  • Menedékkérők
  • Nem rendelkeznek tartózkodási engedéllyel, de a kiutasításuk jogi vagy gyakorlati okokból nem lehetséges.

Gyakorlatban hogyan használhatunk egy ilyen számlát?

Azzal, hogy az Unió területén elérhető lesz egy ilyen számla, elsősorban azok a magyarok járnak jól, akik jövőjüket rövid, vagy hosszú távon külföldön (de az EU-n belül) tervezik. Az alapszámla ugyanis azonnal megnyitható, amikor megérkezünk a célországba, vagyis azonnal rendelkezünk egy olyan számlával, amire utalható a fizetés. Ez azért jó, mert a munkáltatók jó része elvárja egy helyi számla meglétét.

A külföldi letelepedéssel foglalkozó oldalakon egyébként azt javasolják, mielőtt elindulnánk külföldre dolgzoni, látogassuk meg a célországot, hogy megismerjük azt. Ha így teszünk, akkor akár már ennél a látogatásnál megnyithatjuk folyószámlánkat, így ezzel is csökkentve a kitelepüléssel kapcsolatos terheinket.

Akkor is előnyös lehet az alapszámla, ha nem szeretnénk külföldre költözni. Amennyiben van olyan ország, ahova időről időre visszatérünk nyaralásaink során, vagy munkánk miatt, akkor célszerű lehet egy helyi banknál számlát vezetni, ezzel csökkentve a készpénzfelvételi és kártyás fizetéssel kapcsolatos díjakat, de például a szállásunk lefoglalásakor is jól jöhet egy ilyen bankszámla.

Az alapszámla nagy előnye, hogy segítheti a hajléktalanok munkához jutását. A munkáltatók jó része banki átutalással fizeti ki a béreket, így bankszámla hiányában hátrányba kerülnek a hajléktalanok. Most ugyanis a legtöbb bank elvárja, hogy legyen állandó lakcíme a számlatulajdonosnak, ami az utcán élő, lakcímkártya nélküli otthontalanoknál nem teljesíthető kritérium.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az alapszámla bevezetésével viszont már nyithatnak bankszámlát, és így könnyebben juthatnak munkához a hajléktalanok is. Ezzel egyfajta kitörési lehetőséget adhat a kormány több ezer embernek.

Mikortól nyithatunk ilyen számlát az EU-n belül?

Az Uniós irányelv szerint 2016. januárjától kell minden EU-s országban biztosítani az alapszámla elérését. Magyarországon a jogszabályok megalkotásáért a Nemzetgazdasági Minisztérium a felelős, akik kérdésünkre ezt a választ adták:

A kodifikáció még nem kezdődött meg, a jogalkotási feladat teljesítéséért az NGM felelős. Az átültetési folyamatba a Bankszövetség is bevonható.

A Bankszövetség bevonására egyébként a jogszabály kialakításakor kerülhet sor, ami valószínűleg a devizahitelek rendezése és a forinthitelek elszámolása után fog megtörténni, a minisztérium nagy terheltsége miatt. Előfordulhat, hogy hazánkban csak ősszel kerül majd kialakításra az alapszámla követelményeit megteremtő jogszabály.

Milyen szolgáltatások lesznek elérhetőek a számla keretein belül?

A tagállamok kötelezhetik a területükön székhellyel vagy telephellyel rendelkező hitelintézeteket arra, hogy az alapszintű fizetési számlához kapcsolódóan olyan további szolgáltatásokat nyújtsanak, amelyek az adott tagállamban általánosan elfogadott gyakorlat szerint a fogyasztók számára lényegesnek minősülnek. Ez azt jelenti, hogy az alapszámla keretein belül Magyarországon a széleskörűen használt pénzügyi tranzakciókat kellene biztosítani, mint:

  • Átutalás (bel- és külföldre)
  • Csoportos beszedési megbízás
  • Készpénzfelvétel (ATM-es és egyéb)
  • Kártyás vásárlás
  • Internetbank használat

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem