13 °C Budapest

Ez nagyon fog fájni: akár 4,7 százalékos is lehet az infláció tavasszal

2021. február 8. 16:01

Gazdaságilag vad hullámlovaglás lehet az idei év, erőteljes fel és lefele mozgásokkal. A GDP, az euró-árfolyam és az infláció mind-mind nagyobb kilengéseket mutatnak majd 2021 folyamán. Mivel tavaly számos, nagy kockázatot rejtő eseménynek pont került a végére - Brexit, USA-elnökválasztás, vagy az oltóanyagok kifejlesztése -, az idei gazdasági történéseket alapvetően a vírushelyzet határozhatja meg.

Jelentős infláció, gyengülő forint és dráguló euró, belendülő és lassuló feldolgozóipar, a gazdasági aktivitás helyreállásával a nyáron életre kelő turizmus, továbbá felfutó lakhatási beruházások, küzdelmes irodaházprojektek, szárnyaló nyersanyagárak - ezek várhatnak ránk 2021-ben a Sberbank Magyarország Zrt. szakértője szerint.

Öt százalékos GDP-növekedés

Az infláció mértékét tekintve 3,6%-os pénzromlással kalkulálnak a hitelintézetnél éves szinten. A gazdaság újraindulása várhatóan okoz majd egy természetes csúcsot késő tavasszal és kora nyáron, a korlátozások enyhítése után ideiglenesen akár 4,7%-ra is felkúszhat majd az infláció mértéke.

A tavalyi katasztrofális visszaesés tükrében óvatos becsléssel az idei évre 4-5% körüli gazdasági növekedéssel számol a bank. Az általános helyreállást és a termelés felfutását, így a növekedés mértékét nagyban befolyásolhatja a koronavírus elleni oltások elhúzódása és az új vírusmutációk miatt ismételten bevezetett vagy meghosszabbított korlátozások. A növekedésen belül vegyes a kép: a turizmus-vendéglátás az év második felében éledhet fel, az infrastrukturális beruházások és lakóingatlan-építések által húzott építőipar azonban végigpörögheti az évet - noha az irodaház-feljesztés visszaesést könyvelhet majd el. A feldolgozóipar teljesítményét a hazai kereslet és a külföldi ellátási láncok állapota nagyban befolyásolja.

Lesz még négyszáz forint egyszer az euró

A forint mérsékelt gyengülésére számít a Sberbank idén, ami azonban magában rejt kilengéseket is, így akár a 380 forintos euróárfolyamra is láthatunk majd példát. Hosszabb időtávon, három-négy éves távlatban érdemes lelkileg felkészülni a négyszáz forintos euróra is Horváth István szerint. A dollár esetében azonban erősödésre számít a szakértő - ezt az euró-dollár keresztárfolyam, az amerikai gazdaság talpra állasa, az új elnök politikája és az adósságszint mértéke egyaránt befolyásolhatja.
A rubel árfolyamát alapvetően az orosz-amerikai kapcsolatok alakulása és az olaj árának, globális keresletének alakulása határozza meg. Amennyiben a szankciókat enyhítenék, az orosz valuta jelentősen erősödhetne, ennek azonban jelenleg kisebb a valószínűsége. Az olajár viszont a világgazdaság helyreállásával várhatóan tartósan 50 dollár felett ragadhat, ami 10-15%-os áremelkedést jelentene tavalyhoz képest.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Noha a 2020-as év a legkevésbé tekinthető általános viszonyítási alapnak, valamihez azonban mérni kell a számokat, így az idei év adatai várhatóan nagy kilengéseket mutatnak majd. Az ún. bázishatás tehát torzíthatja a valós gazdasági számokat, fontos lesz ezt év közben a mindenkori adatokra tekintve fejben tartani

- mondja Horváth István, a Bank Treasury vezetője. Ami a kamatokat illeti, a Sberbank szerint a jegybank idén még kivár a további emeléssel, külföldi társaihoz hasonlóan fenntartja a mennyiségi lazítást. Mindazonáltal az állampapírpiaci bevásárlások ellenére a rövidtávú forinthozamok visszafogott emelkedésével számolni lehet 2021 során Horváth István szerint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem