2020. április 5. vasárnap Vince

Ez lehet a gazdasági hatása a kihirdetett veszélyhelyzetnek: jobb lesz tisztán látni


A kormányzat ma bejelentett lépései érdemben fékezhetik a koronavírus terjedését azáltal, hogy fontos fertőzési csatornákat zárt le, ám az iskolák nyitva tartásával az egyik legfontosabb utat nyitva hagyta. A gazdasági hatások így is érdemiek lehetnek, a szolgáltató szektor több szereplője kerülhet nehéz helyzetbe, a GDP-növekedés pedig szemmel láthatóan kisebb lehet az intézkedések eredményeképp.

Különleges jogrend hatályba lépéséről döntött a kormány a koronavírus-járvány magyarországi fékezése érdekében. Ennek értelmében visszatér a határellenőrzés a schengeni határokon, csak a magyar állampolgárok léphetnek be hazánkba a leginkább fertőzött országokból és bezárnak az egyetemek, színházak, mozik.

A kormány lépéseinek várható hatása:

 • a vírus terjedésének lassulása, illetve
 • a gazdasági aktivitás csökkenése.

Előbbi mértékét nem tudjuk felbecsülni, hiszen eddig nagyon kevés (13) fertőzöttről van tudomásunk, és nincs olyan párhuzamos valóság, amihez a járvány jövőbeli terjedését viszonyítani tudnánk. Az emberek találkozásának korlátozása biztosan jelentősen csökkenti a vírus továbbadásának valószínűségét. Ugyanakkor a kormány a nagyon drasztikus lépésektől óvakodott, az iskolák nyitva tartása melletti érvek billegősek (az iskolai rendezvények törlése nem túl racionális, ha közben az iskolák tovább működnek). Így aztán a vírus továbbra is találhat a mindennapi életben terjedési csatornát. Várhatóan a kormány a gazdasági hatások (az otthon maradó gyerekek szülei kiesnek a munkából) miatt  csak akkor lép ennyire erőset, ha a járvány a második szakaszába lép, és már nem lehet a vírushordozók kapcsolatai alapján nyomon követni a fertőzés terjedését.

A gazdasági aktivitást illetően is csak óvatos megjegyzéseket tehetünk, de néhány kapaszkodónk van. A legjelentősebb közvetlen hatása a színházak, mozik bezárásának, illetve általában a nagyobb rendezvények elhalasztásának lehet. A mozik forgalma az idén az NMHH statisztikái alapján számolva mintegy 25 milliárd forint körül lehetett volna, ennél valamivel több a színházak jegyárbevétele (amennyiben a KSH 2016-os, kissé meglepő adataiból indulunk ki). Ebből most több milliárd kiesik, ami biztosan alaposan megüti az ágazatot.

A művészet, szórakoztatás, szabadidős szolgáltatás súlya a teljes magyar gazdasági teljesítményen belül 2,5% körüli, mintegy 1100 milliárd forint. Amennyiben azt feltételezzük, hogy a korlátozó intézkedések és az általános keresletvisszaesés miatt az ágazat hozzáadott értéke éves szinten 20%-kal csökken, az a GDP-növekedést 0,5 százalékponttal mérsékelheti. Ilyen nagy visszaesés csak elhúzódó, több negyedéven keresztül tartó járványügyi intézkedések mellett képzelhető el, de

A példa jól mutatja, hogy egy kisebb súlyú ágazatot érő erőteljes sokk is nagy befolyást tud gyakorolni a gazdasági növekedésre.

Nehezen becsülhető az egyetemek bezárásának a hatása, hiszen ennek a szolgáltatásnak az értékét eleve nagyon nehéz mérni, az ilyen sokkok hatása pedig még kevésbé megragadható a statisztika részéről. Ennél jóval nagyobb lyukat üthet a gazdasági teljesítményen a 11%-os súlyú kereskedelem, gépjárműjavítás, szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazat visszaesése. Ezt ugyan a kormányzati lépések közvetlenül nem sújtják, de

 • a rendezvénykínálat visszaesése a vendéglátó- és szálláshelyek iránti keresletre is hat, illetve 
 • az általános bizonytalanság, a járvány terjedésének megakadályozását szolgáló elővigyázatosabb magatartás is elég a forgalom jelentős visszaesésére.

Itt egyetlen negyedéven keresztül tartó 10%-os visszaesés önmagában 0,3 százalékkal húzná lejjebb az éves GDP szintjét. Csak két ilyen kicsi, példaszerű sokk is 1 százalékpont körüli mértékben fékezheti a gazdaságot, és akkor még az exportszektort érő külső hatásokat nem is érintettük. Ezeket a számokat figyelve érthetőbbé válik a kormányzat látványos óvatossága az idei GDP-növekedéssel kapcsolatban.

Címlapkép: Getty Images

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

 • száraz köhögés
 • láz
 • gyengeség, fáradékonyság
 • légzési nehézségek
 • légszomj
 • hasmenés
 • torokfájás (ritkábban)
 • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

  Ajánlatunk