15 °C Budapest

Ez lehet a bankok veszte: új szereplők pályáznak a helyükre

MTI
2018. április 20. 19:00

Óriási versenyt fog generálni a pénzügyi szektorban a fintech forradalom, aki lemarad a fejlesztésekkel, középtávon nem fog tudni helytállni, elveszítheti ügyfelei és piaca jó részét - mondta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke a jegybank Innováció és stabilitás: FinTech lehetőségek és kihívások című konferenciáján pénteken Budapesten. 

A jelenlegi üzleti megoldásokat teljesen újra kell gondolni - jegyezte meg Windisch László. Az alelnök szerint a fintech forradalom ugyanakkor óriási lehetőség is, megnyitja az utat az ügyfelek gyorsabb és hatékonyabb eléréséhez, pontosabb kiszolgálásához és a kockázatok előrejelzéséhez.

Windisch László elmondta, az MNB ösztönözni kívánja a pénzügyi szektor területén az újításokat. 

A jegybank partner abban, hogy szükség esetén alakítsa a felügyeleti hozzáállást, az MNB hatáskörébe tartozó szabályozást

- mutatott rá az alelnök. Fontos, hogy olyan digitális modellek terjedjenek el, amelyek a fogyasztóvédelem és az ügyfelek biztonsága terén elért eddigi eredményeket ne veszélyeztessék - tette hozzá. A kihívásokról beszélve Windisch László kiemelte, hogy a digitális fejlődés a gazdaság minden szegmensében annyira gyors, hogy a felsőoktatás nem tud lépést tartani vele, nem tud annyi szakembert kiképezni, amennyire szükség lenne. Szerinte összefogásra, közös oktatások szervezésére van szükség a probléma leküzdéséhez.

Nagy kihívás továbbá az adattárházak rendbetétele is, hiszen minden technológia alapja az adatbázisban rejlik - hangsúlyozta Windisch László utalva arra, hogy az új technológiákat nem fogják tudni kiszolgálni a széttöredezett, lassú összeköttetéssel rendelkező adattárházak. Összefogásra van szükség Windisch László szerint a kiberbiztonság védelme érdekében is, hiszen a jövőben több támadás érheti a pénzügyi szektort az adatok megszerzése céljából. 

Szombati Anikó, a jegybank makroprudenciális politikáért felelős ügyvezető igazgatója a konferencián azt hangsúlyozta, hogy az MNB 2013 óta nem követő jegybank, hanem vezető jegybank. Az MNB a fintech forradalomban is részt kíván venni egyrészt a prudenciális keretek fenntartásával, másrészt az innováció és a verseny ösztönzésével - mutatott rá az ügyvezető igazgató. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Két konkrét kezdeményezéssel kívánja a jegybank céljait elérni - emelte ki Szombati Anikó. Egyrészt az "innovációs hub" kezdeményezéssel, amelynek feladata, hogy a versenyképes ötletek minél hamarabb megvalósuljanak. Másrészt a szabályozás területén az úgynevezett regulatory sandbox-szal - fintechek tesztelése -, amelyeknek még nem alakították ki a jogszabályi hátterét., "ami egyfajta ugródeszka azoknak, akik élni tudnak a lehetőséggel". 

A verseny intenzívebbé fog válni, meg fognak jelenni a nemzetközi nagy pénzügyi szereplők, fintech cégek, amelyek a magyarországi pénzintézetek ügyfeleire "fognak hajtani" - összegezte az ügyvezető igazgató utalva arra, hogy fel kell készülniük erre a helyzetre a pénzügyekkel foglalkozó társaságoknak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
KonyhaKontrolling  |  2024. március 28. 07:45
A mai bejegyzésben megnézzük, hogy brókerek költségének hatását, ha a TBSZ brókereket hasonlítjuk ös...
Holdblog  |  2024. március 28. 06:02
Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gá...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem