15 °C Budapest

Ez lehet a bankkártyák veszte: hipermodern ATM-ek érkeztek

2017. április 18. 11:30

Amerikában már megjelentek az első olyan bankautomaták, amelyekből kártya nélkül, egy okostelefon segítségével tudunk pénzt felvenni.  Hazánkban még csak most terjedhetnek el igazán a mobiltárcák, de vajon mikor jöhetnek a kártya nélküli ATM-ek?


Néhány hete jelentette be az egyik amerikai nagybank, a Wells Fargo, hogy mind a 13 ezer ATM-jénél bevezették az okostelefonnal történő pénzfelvétel lehetőségét. Ahhoz, hogy ezt használni lehessen, a bank ügyfeleinek rendelkezni kell a megfelelő mobilapplikációval, amin keresztül egy 8 számjegyű kódot igényelve, a személyes azonosítás után nyílik lehetőség telefonon keresztül pénzt felvenni.

Amerikában azonban nem a Wells Fargo az egyetlen bank, amelyik errefelé kezdett el fejlődni. Korábban két másik pénzintézet: a Bank of America és a JP Morgan is jelezte, hogy dolgoznak a kártya nélküli ATM-használat lehetőségén.

Mikor jöhetnek itthon kártya nélküli bankautomaták?

Amerikában persze nagyobb a verseny az ügyfelekért, de ha ott ez technológia beválik, akkor nem kizárt, hogy pár éven belül nálunk is megjelenik ez a megoldás.

Azt gondolom, a technológia már elérhető, nem lenne akadálya itthon az érintésmentes ATM-ek használatának. Ha külföldön is beválik, akkor 3-5 év múlva Magyarországon is megjelenhetnek az ilyen típusú megoldások

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére Kárpáti Balázs, a TrezEx Hungária Zrt. vezérigazgatója.

A technológiai újításoknál azonban mindig figyelembe kell vennünk a biztonsági szempontokat is. A kényelemnek ugyanis mindig ára van, ha a gép nem fog (akár egy adott összeghatárig) PIN-kódot kérni, akkor ezzel egy nagy a biztonsági elem szűnik meg. Éppen ezért az is fontos, hogy a hozzá kapcsolódó szabályozások EU-s szinten tisztázva legyenek - tette hozzá Kárpáti Balázs.

Magyarországon jelenleg csaknem 4 800 ATM automata van, ennek közel a felét kellene még lecserélni, hogy azokon is alkalmazni lehessen a legmodernebb megoldásokat. A régi gépek nemcsak elavultak, de a fenntartásuk is költséges. Ezeknek az ATM-eknek a cseréjéről azonban a bankok döntenek, így az érintéssel történő pénzfelvétel vagy éppen a mobilapplikáción keresztüli pénzfelvétel itthoni bevezetése is rajtuk múlik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Minden egy helyen

Persze nem lenne meglepő, hogy éppen a mobiltelefon lenne az, amivel megvalósulhat a kártyamentes pénzfelvétel. Korábbi felmérés szerint a közép-kelet európai régióban élők 60 százaléka már használ fizetési alkalmazásokat, valamint a megkérdezettek túlnyomó többsége (80 százaléka) szívesen fizetne bankkártya helyett okostelefonjával vagy tabletjével.

Vagyis nincsen már messze az az idő sem, amikor a legtöbben a telefonjukkal fognak fizetni a boltokban egyetlen érintéssel. Hazánkban egyelőre csak a Gránit Bank kínál olyan megoldást, amelyen keresztül már most is fizethetünk a boltokban az okostelefonunkkal, és még NFC alapú SIM kártya sem kell hozzá, de ehhez hamarosan újabb és újabb pénzintézetek csatlakozhatnak.

Sajtóhírek szerint napokon belül elindulhat az MKB Pay, és a nemrég megszűnt Telekom mobiltárca helyett is egy új mobilfizetési applikáció jön hamarosan.

Jön az azonnali átutalás is

Mindezek mellett a hétköznapi pénzügyeinkre nagy hatással lehet az azonnali átutalási rendszer is, ami a  tervek szerin 2019. július elsején indul el. Vagyis ekkortól minden átutalásnak 5 másodpercen belül meg kell történnie. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy számos olyan helyzetben is lehetővé válhat az elektronikus fizetés, amelyben jelenleg csak a készpénz jelent megoldást, de ezzel együtt versenytársat kaphatnak a kártyás fizetési megoldások is.

Középtávon az MNB által bevezetni tervezett azonnali fizetési rendszer, ill. az arra épülő szolgáltatások jelenthetnek versenytársat a kártyás fizetéseknek. Az azonnali fizetési szolgáltatás néhány másodperces lebonyolítási ideje kellően gyors ahhoz, hogy akár a fizikai elfogadóhelyeken (pl. bolti vásárlásnál) is alternatívát nyújtson a készpénznek vagy a kártyás fizetésnek, emellett számos előnnyel is rendelkezhet, pl. a kártyás fizetéshez képest a kedvezményezett kereskedő nem néhány nappal később, hanem pár másodperc múlva juthat hozzá pénzéhez

- tudta meg korábban a Pénzcentrum az MNB sajtóosztályától.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 13:24
A következő szezontól az RTL+ lesz az UEFA Bajnokok Ligájának otthona, a műsorvezetők Matthesz Flóra...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm