Ez a NAV mesterterve: csak így tudnak még több magyar csalót megfogni

MTI2020. október 7. 08:59

A NAV pénzügyi nyomozói arra törekszenek, hogy azonosítsák a feketegazdaság szereplőit, az adócsaló bandák kiiktatásához azonban nem elég, ha az érintetteket bíróság elé állítják, a fő cél a bűncselekménnyel megszerzett vagyon mielőbbi elvonása - erről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi főigazgatója beszélt a Magyar Nemzetnek.

Vankó László a lap szerdai számában megjelent interjúban kifejtette: a bűnszervezetet a pénz működteti, a szereplőket rendszerint a vagyonszerzés lehetősége köti össze. Az adócsaláshoz ugyanakkor a módszertől függően szükség lehet különféle árura, teherautókra, technikai eszközökre, raktárakra, alkalmazottakra, könyvelőre és bandatagokra, a megszerezhető pénz akár negyven százalékát is felemészthetik a költségek. A pénz elvonása ezért kulcskérdés, ugyanis a jogsértő módon megszerzett vagyon generálja később az újabb adócsalásokat.

Idén eddig az adócsalással gyanúsított bűnszervezetektől az elcsalt érték 140 százalékát szerezte meg a hatóság - mondta a főigazgató, hozzátéve, hogy a NAV minden olyan vagyonrészt elvonhat, amelyet az érintettek a bűnszervezet létezése alatt szereztek meg, ez pedig adott esetben nagyobb lehet, mint a közkasszának okozott hiány.

Cégek esetében az adóhatóság lefoglalhat árukészletet, gyártóegységeket, autókat, ingatlanokat, sőt még követeléseket is, illetve zár alá veheti ezeket, megtiltva az értékesítésüket. Magánszemélyek vagyonának feltérképezéséhez nemzetközi szervezetek segítségét is kérheti a NAV. A hatóság intézkedik, hogy az ingatlanokat ne lehessen eladni, minden mást viszont - luxustárgyakat, értékes műszaki cikkeket, autókat - igyekszik rövid úton pénzzé tenni, az összeg pedig az ügy végérvényes rendezésééig bűnügyi letéti számlára kerül.

Címkék:
NAV, adó, adócsalás, pénzcnetrum.hu, nemzetközi bíróság,