15 °C Budapest

Ez a magyarok kedvenc befektetése: brutális mennyiségű pénzt öntöttünk bele

2019. március 22. 21:08

Az ingatlanalapok népszerűsége a mai napig töretlen, ám a májustól tervezett szigorúbb szabályozás miatt több változást is várnak a piaci szereplők. Mi a helyzet jelenleg és mi változhat? A legfrissebb számok még mindig nagyon erősek, csak februárban 26 milliárd forint került a hazai ingatlanalapokba, amivel továbbra is a legnépszerűbb formája maradt a befektetéseknek. Összességében az 1600 milliárdhoz közeli teljes vagyon, így több mint negyede ingatlanalapokban található.

A közelmúltban berobbant hír alapján pedig rövid távon további élénkülés várható a piacon, hiszen a Magyar Nemzeti Bank a nyíltvégű ingatlanalapok visszaváltására vonatkozóan T+180 napra növelné a befektetési jegyek visszaváltásának idejét. A szigorítás pontos részletei még nem ismertek, de az biztos, hogy ez jelentős változást okozhat a befektetések piacán. A kereslet a tervezett májusi bevezetésig jelentősen megugorhat, hiszen addig a jelenlegi, kedvezőbb szabályozás érvényes a termékekre - írja közleményében a Duna House.

Felújítanád a lakásod? A legjobb hitelekért használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

A szabályozás módosítása mindenképpen szükséges lépés, azonban a szigorítás mértéke vitatható. Fontos, hogy az ingatlanalapokban lévő eszközök értékesítési idejéhez igazítsa a szabályozás a befektetési jegy visszaváltási idejét. Szembetűnő volt az ingatlanalapok piacán, hogy a rövid visszaváltási idejű ingatlanalapokat rövid betétként használták a befektetők. Ezzel normál piaci körülmények között nincs probléma, ám válság esetén, amikor a nem-lakó ingatlanok piaca a banki finanszírozás leállása miatt azonnal befagy, komoly problémát jelenthet, akkor is, ha magasabb likvid hányadot tart az alapkezelő.

Az új szabályozás miatt hosszú távon a keresletet bizonyára csökkenti majd, hiszen a rövid távra szándékozó befektetők kiszorulnak, ezzel viszont lehetősége nyílik az alapkezelőknek arra, hogy nagyobb arányban tartsanak ingatlanokat. Ez kedvező hatással lesz az alapok hozamára is, és hosszú távon olyan befektetők birtokolják majd az ingatlanalapok befektetési jegyeit, akik tisztában vannak az adott ingatlantípus értékesítési sajátosságaival, és emiatt tudomásul veszik a hosszabb visszaváltási időt is. "A Duna House Lakásalap kezdettől fogva a mögöttes termék biztonságos értékesíthetőségének idejéhez igazította a befektetési jegyeinek visszaváltását, ami minden körülmények között biztonságot nyújt a befektetőknek, mivel az Alapban lévő lakóingatlanoknak válságban is van piacuk, a lakóingatlanok piacán mindig van tranzakció. A portfólió jelentős része pedig olyan környéken helyezkedik el, ahol a 2008-as válság idején is csak kb. 9 százalékkal csökkentek az árak

- nyilatkozta Czeiler-Fóris Angelika, az Impact Alapkezelő Zrt. ügyvezető igazgatója.

A lakásalapba fektetett pénz az esetleges hosszabb visszaváltási idő ellenére is fontos és hatékony eszköz maradhat a lakáscélú megtakarítás céljából. Ez a típusú befektetés ugyanis együtt mozog a lakáspiaccal, tehát a szükséges összeg meglétekor lakásra konvertálható, ami egy lakás-, vagy nyugdíjcélú állampapír esetén - a lakásáraknak a ciklikusságon átívelő növekedése miatt - még az állampapír kedvező kamatozása ellenére sem biztosított.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Lakásfelújítás előtt állsz? Hasonlítsd össze a hiteleket a Pénzcentrum kalkulátorában

A Duna House két éve indította útjára első Magyar Lakás Ingatlanalapját, amely segítségével pénzügyi befektetésként, közvetlen lakásvásárlás nélkül lehetünk részesei a fejlődő ingatlanpiac előnyeinek és kimagasló hozamának. Az alap eddigi legmagasabb, az ingatlanalapok közül is kiemelkedő, 11,94 százalékos éves hozamot ért el átlagos, lakóingatlanpiaci kockázatvállalás mellett (hitel- és érdemi devizakitettség nélkül), valamint kezelt vagyon értéke is átlépte a 4 milliárd forintot.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem