6 °C Budapest

Euró kellene a nyaraláshoz? Tízezrekkel is olcsóbban juthatsz hozzá

Pénzcentrum
2016. július 12. 11:08

A nyári időszakban sokat azon törik a fejüket, hogy készpénzt vigyenek a nyaralásra vagy inkább bankkártyával fizessenek. Mind a két megoldásnak vannak előnyei, azonban devizaszámla nyitásával akár tízezreket is spórolhatunk, ha jó időben tudunk pénzt váltani. Szakértőt kérdeztünk meg arról, hogy mennyit számít, ha időben megvesszük a nyaraláshoz szükséges költőpénzt.

Nyaraláskor az egyik legnagyobb kérdés, hogy milyen formában, hogyan vigyünk magunkkal pénzt. Minden megoldásnak megvannak az előnyei és hátrányai, azért, hogy ki tudd választani a neked leginkább megfelelő megoldást, összehasonlítottuk, hogy:

  • Az itthon vásárolt valutával,
  • A forintos bankkártyával vagy
  • A devizaszámlával (és az ehhez tartozó eurós kártyával) járunk-e a legjobban.

Mennyit nyerhetünk a devizaszámlával?

Ha devizaszámlát nyitunk, és ehhez eurós bankkártyát kérünk, akkor jól járhatunk, ha olyan országba megyünk vakációzni, ahol az adott deviza, így például euró a hivatalos fizetőnem, így pénzváltás nélkül tudunk fizetni. Persze a legtöbben forintban kapjuk a fizetésünket, így a forintról euróra váltást nem ússzuk meg, azonban devizaszámlával mi határozhatjuk meg, hogy mikor váltunk. Persze ezt készpénzzel is megtehetjük, de ennek a tárolása kockázatosabb, így nagyobb összegnél ezzel nem feltétlenül érdemes számolni.

Ha már korábban elkezdünk félretenni, akkor viszont mi határozhatjuk meg, hogy mikor váltunk, így a kedvezőbb árfolyamnak köszönhetően olcsóbban is kijöhetünk.

Aki 310 forinton tudott eurót váltani az elmúlt egy évben, az nagyon jól járt

- mondta a Pénzcentrum kérdésére Beke Károly, a Portfolio elemzője. Augusztus végén-szeptember elején és február végén-március elején járt 310 forint alatt az árfolyam, de ekkor is csak rövid ideig. Aki viszont szemfüles volt, kedvező feltételekkel válthatott eurót.

Aki ekkor be tudott vásárolni euróból, a mostani 314 forintos eladási árfolyamhoz (az, amennyiért mi megvesszük az eurót) képest 1200 forintot spórolhatott 300 euró váltása esetén és 4000 forintot 1000 eurónál. Persze az árfolyamokat előre nem ismerjük, így akár veszíthetünk is az előre váltással, és persze a fentinél jelentősen nagyobb "nyereség" is elképzelhető. Azt érdemes egyébként megjegyezni, hogy a korai váltással bukhatjuk a forintbetétek kamatfelárát az euróbetétekhez képest.

Ha eurós számlát nyitunk és ehhez euró alapú kártyát is kérünk, akkor viszont számolni kell azzal, hogy számlavezetési, illetve bankkártya díjat is felszámolhat a bank. Az előbbit több banknál is elengedhetik, ha náluk vezetjük a folyószámlánkat, de az utóbbit szinte biztosan felszámolják nekünk. Ez bankkártya típustól függően 3 ezer forinttól több tízezer forintig terjedhet (a drágább kártyák általában extra szolgáltatást is nyújtanak).

Akkor érheti meg eurós számlát nyitni, ha ezeket a költségeket "kitermeli" a számlahasználat, vagyis durván ezer euró vásárlásánál tudunk pozitívan kijönni, ekkor ugyanis 4 ezer forint lesz a megtakarításunk a számlahasználatnak köszönhetően.

Vannak olyan számlacsomagok, amelyeknél a kártyakiállítás és az éves díjat elengedik, itt értelemszerűen sokkal jobban megérheti a számlanyitás. Ha viszont magasabb árfolyammal számolunk (318 forintos euróval), akkor 1000 eurónál már 8 ezer forintot spórolhatunk, 2000 eurónál pedig már 16 ezer forintra rúg a megtakarítás.

Mennyiben tér ez el a bankkártyahasználattól?

A deviza alapú kártya (és számla) használatakor már eleve az eredeti devizanemben (jellemzően euró) van a pénzünk, így vásárláskor és készpénzfelvételkor nem kell megfizetni az átváltási díjat. Ez egyébként a kártyánk elszámolásától is függ, amelyet minden bank maga határozhat meg.

Ha az alap bankkártyánkat használjuk, és annak elszámolása például amerikai dollárban van, és mi euróval vásárolunk, akkor a forintos kártyánknál két devizaváltásra is szükség van. Ebben az esetben az eurós vásárlást először dollárra, majd dollárról forintra kell váltani, végül ezzel az összeggel terhelik be a kártyánkat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha a vásárlás és az elszámolás pénzneme megegyezik, akkor nyilvánvalóan sokkal jobban járunk, hiszen csupán egy váltásra lesz szükség (pl: euróról forintra), azonban a céldevizában nyitott számlával még ezt is megúszhatjuk. Lényeges, hogy sok kártya mostanra már euró alapú elszámolással bír, azonban erről nem árt megkérdezni a bankunkat, hiszen két hasonló kártya között is lehet különbség ebből a szempontból.

Mi a helyzet a valutával?

A legtöbben még most is a készpénzre esküsznek, ha a nyaralós pénzről van szó. Míg tíz éve aránylag magas volt az eltérés az eladási és a középárfolyam között, addig (euró esetében) a hivatalos pénzváltóknál már sokszor csupán egy forintnyi különbség van (ez háromszáz eurónál 300 forint plusz jelent). A készpénz előnye, hogy a számlához hasonlóan előre megvehetjük, hátránya viszont a tárolás.

Nem célszerű otthonunkban nagyobb mennyiségű készpénzt tartani, mivel erre a lakásbiztosításunk jellemzően nem nyújt fedezetet. Az igazán nagy problémát viszont az jelenti, ha a nyaralás során nyúlják le a pénztárcánkat (vagy ahol a pénzünket tartottuk). Ha csak készpénzünk volt, akkor ennek jó eséllyel búcsút inthetünk, míg kártya esetén kicsi az esélye, hogy komolyabb mennyiségű pénzt vennének le a számlánkról. Ezt két módszerrel érhetjük el:

  • Kérjünk SMS-szolgáltatást a kártyamozgásról és
  • A kártya napi vásárlási limitét módosítsuk akkora összegre, amely elegendő lehet a napi költéshez, ilyenkor a netes vásárlást például 1 forintra is állíthatjuk átmenetileg, hiszen azt nem valószínű, hogy nyaralás alatt használjuk.

Melyik megoldást válasszuk?

A három lehetőség közül mindenkinek más lehet a megfelelő megoldás, de célszerű többet ötvözni, a leginkább kézenfekvő a forint bankkártya és a készpénz együttes használata, kisebb költőpénznél nem is éri meg a devizaszámlával (csak emiatt) vesződni. Nagyobb összegű költőpénznél viszont célszerű lehet devizaszámlát nyitni és a kedvező árfolyamot elkapva váltani, ezer euró felett ugyanis már valószínűleg jobban járunk ezzel a megoldással, és minél nagyobb összegről beszélünk, annál inkább megéri a devizaszámla nyitása.

Persze bármelyik megoldást is válasszuk, célszerű legalább kisebb mennyiségű készpénzt magunknál tartani, amivel olyan helyeken is tudunk fizetni, ahol nem találunk fizetésre alkalmas terminált vagy a mi kártyánkat nem fogadják el és ATM sincs a közelben.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem