13 °C Budapest

Ettől rettegnek a magyarok: inkább vinnék külföldre a pénzüket

Pénzcentrum
2016. február 19. 11:48

Magyarországon az OBA kártalanítja a betéteseket bankcsőd esetén. Ugyan egyre többen vannak tisztában a betétbiztosításokkal, azonban sokan még mindig nem tudják, hogy mekkora lehet a kártalanítás összege. Vannak olyanok, akik szerint az egyik legjelentősebb csőd az állam csődje volt az elmúlt időszakban.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) nagyjából 6 millió betétesnek nyújt Magyarországon védelmet, a betétbiztosítás felső határa 100 ezer euró (kb. 30 millió forint). A Client 1st tanácsadó cég az OBA ügyfeleiről végzett felmérést, illetve arról, hogy mit gondolnak a magyarok a betétbiztosításról.

Hol van biztonságban a pénzünk?

A magyar lakosság harmadának fogalma sincs, hol van biztonságban a pénze, tízből hárman azon a véleményen vannak, hogy külföldön, egy EU-s tagországban a legbiztonságosabb tartani a pénzünket. Lényeges megemlíteni, hogy a külföld alatt általában a nyugat-európai országokat értik. Mindössze a magyarok 27 százaléka gondolja úgy, hogy hazánkban van a legnagyobb biztonságban a megtakarított pénze. Biztonság tekintetében nincs eltérés, hiszen a 100 ezer eurós betétbiztosítás az Európai Unióban egységes.

Az viszont látható, hogy egyre nagyobb a bizalom a hazai bankokban, a kutatás szerint a magyarok 46 százaléka tartja biztonságosnak itthon tartani a pénzét. A magyarok 63 százaléka van tisztában azzal, hogy a betétei biztosítva vannak, és tíz megkérdezettből hatan azt mondták, hogy betétbiztosítással védik a pénzt. Mindössze 43 százalék mondta azt, hogy az OBA biztosítja a betéteket.

Amikor arra kérdeztek rá, hogy milyen védelem vonatkozik a bankbetétekre, akkor a visszafizetési garanciát, az állami garanciát és a bank biztosítását említették. Csupán 7 százalékuk tudta azt, hogy a betéteket az OBA biztosítja. Érdekes, hogy 1,2 százalék szerint a BEVA biztosítja a betéteket, amely szervezet valójában az értékpapírokat biztosítja.

A betétbiztosítás összegét viszont nagyon kevesen tudják, mindössze 9 százalékunk tudja, hogy 100 ezer euró az összeg, 39 százaléknak fogalma sem volt, míg a válaszadók több mint fele rossz összeget tippelt a felmérés során. A rosszul tippelők többsége legfeljebb 30 millió forintot mondott a kutatás során. A megkérdezettek 72 százaléka szerint 30 napon túl juthatunk hozzá a betétünkhöz bankcsőd esetén.

Míg bankok esetén jellemző, hogy az ismerősünktől kérünk információt, addig az OBA-t a túlnyomó többség a hírekből ismeri. Ugyan évente egyszer lekérhetjük a bankunktól, hogy az elhelyezett összeg átlépi-e a biztosítási limitet, azonban ezt nagyon kevesen teszik meg.

Mennyi az esélye egy bankcsődnek?

A megkérdezettek egyharmada szerint egy éven belül újabb magyar bank csődölhet be és mindössze minden negyedik válaszadó szerint nincs egyáltalán esély erre. Ennek oka lehet, hogy 83 százalék emlékszik bankcsődre, igaz megnevezni nem tudták.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A válaszadók a Posta Bank csődje mellett (amely nem csődölt be) az OBA és az állam csődjére is többen emlékeznek.

Emellett többen nem is létező pénzintézeteket neveztek meg. Persze emellett rengetegen említették a Quaestor és a Buda-Cash csődjét is. Bankcsőd esetén egyébként 63 százalék emlékszik arra, hogy kártalanítás történt.

A DRB csődje után egyébként még 359 millió forint kifizetése nem történt meg, közel 1700 ügyfél nem jelentkezett eddig a pénzért. Egyébként az eddigi csődök után még további százmilliók nem kerültek kifizetése.

Volt olyan ügyfél, aki a 20 munkanapos kártalanítási időszak alatt negyvenhatszor telefonált a kártalanítás miatt

- mondta Tóth István, az OBA kommunikációs vezetője. A panaszok egyébként nem jellemzőek, azonban a kártalanítást sokan félreértik, ezért szoktak telefonálni az ügyfelek. Erre példa az is, amikor azzal hívták fel az OBA-t:

"Megkaptam a levelet, hogy nyertem 100 ezer eurót"

 

Az 5 legbiztonságosabb termék sorrendje:
  • Bankbetét
  • Folyószámla
  • Unit linked
  • Banki értékpapír
  • Lakástakarék pénztár

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem