2020. július 2. csütörtök Ottó

Erre tanítja kisfiát az RTL műsorvezetője: szerinted igaza van?


Sokan példát vehetnének az RTL műsorvzetőjéről: Boros Krisztina ugyanis gyermeke tudatos pénzügyi nevelését is szem előtt tartja.


Boros Krisztina igyekszik jó példát mutatni gyermekének. Az RTL műsorvezetője mostanában a megtakarítás fogalmát tanítja kisfiának:

Bálint nagyon hasonlít rám, ez akkor is kiderült, amikor tavaly, életében először elvittem a tengerpartra nyaralni. Nagyon tetszett neki, ezért most kétszáz forintokkal spórolunk az idei vakációra

 - mondta a Hot! magazinnak adott interjúban.

Ezért nagyon fontos a tudatos pénzügyi nevelés

A szakemberek is egyetértenek abban, hogy minél korábban kezdik el a szülők a tudatos pénzügyi nevelést, annál hatékonyabb. A szülői példamutatás a pénzügyek terén is nagyon fontos, hiszen a gyerek azt tanulja meg elsősorban, amit a szülőtől lát. Érdemes bevonni őket a mindennapi családi pénzügyekbe, és elmagyarázni nekik, hogy mire mennyit szán a család, és miért.

Ahhoz, hogy a későbbiekben jó pénzügyi döntést tudjon hozni a gyerek, már kiskorban érdemes elkezdeni akár játékos formában a tudatos pénzügyekre nevelést. A kisiskolásoknak sokféle pénzzel kapcsolatos játékot ki lehet találni, legyen az közös pénzszámolás, vagy társasjátékozás. Jó ötlet lehet a Monopoly, vagy akár a Gazdálkodj okosan! is.

Nagyon fontos a megfelelő pénzügyi felvilágosítás is, el kell nekik magyarázni, hogy mi a bankkártya és mi a bankautomata. A kicsik a készpénzzel való fizetést ugyan megértik, de kártyával való fizetés esetén még nem egészen világos számukra, hogy hogyan működik ez a rendszer. Fiatalkorban a legalapvetőbb pénzügyi fogalmakra (havi kiadásokra és bevételekre) kellene helyezni a hangsúlyt, illetve hogy maga egy háztartás miből áll: honnan van a bevétel, melyekből a számlákat fizetik, miért kell kifizetni, és mindezt hogyan kell elvégezni.

A zsebpénz szintén a tudatos pénzügyi nevelés eszköze lehet, ugyanis így már kiskortól kezdve megtanulhatják, hogy hogyan kell helyesen beosztani a pénzt. Akkor érdemes nekik zsebpénzt adni, amikor már kialakult a számfogalmuk, illetve rendelkeznek már késleltetési készséggel.

A zsebpénz nagyon hatékony, hiszen azzal, hogy a gyermek megtanulja beosztani, tapasztalatokat gyűjt. A kisebbeknek inkább heti, a tinédzsereknek havi zsebpénz ajánlott, amit érdemes három különböző perselybe, vagy borítékba tenni. Egyet a hosszú távú megtakarításoknak, illetve befektetéseknek, egyet a rövidtávú költségeknek, ha éppen gyűjt valamire, a harmadikat pedig azonnali elköltésre, vagy akár jótékonysági célokra

- mondta el korábban a Pénzcentrumnak Alkér Orsolya gyermek- és családi pénzügyi tanácsadó.

A bankok is támogatják a gyerekek tudatos pénzügyi nevelését

A bankok kifejezetten gyerekek számára külön erre kialakított szolgáltatás-csomagokat kínálnak.

A Takarékbankban az egyes Takarékoknál is megtalálhatóak a gyerekek és fiatalok részére összeállított, akár díjkedvezményt is nyújtó számlatermékek, bankkártyák, illetve a már alacsonyabb összeggel kezelhető betéti termékek. A Csemete számla és a hozzá - 7 éves kortól - igényelhető Kölyökkártya a 3-14 év közötti gyerekeket célozza meg, míg a 14 és 18 év közötti korosztály részére szól a Nebuló számlacsomag és az ehhez igényelhető Maestro bankkártya, amelynek igénylését szintén a szülőkkel együtt kezdeményezhetik a fiatalok.

A K&H Bank a Trambulin ifjúsági programot kínálja fiatalkorú ügyfelei számára. A szülőknek bankszámla nyitására már gyermekük 6 éves korától lehetőségük nyílik, korosztályok szerint (6-14, 14-18, 18-25) különböző bankszámla konstrukciók érhetőek el.

A CIB Banknál a diákoknak 14 éves kortól társkártyát kínálnak, melyet a szülő igényelhet bármelyik bankfiókban a meglévő folyószámlája mellé. A társkártyával egy elkülönített számla jön létre a gyermek számára, ami mind készpénzfizetésre, mind vásárlásra használható külföldön és belföldön egyaránt. A szülő meghatározhat egy napi limitet, illetve a költéseket is nyomon követheti.

Az Erste Bank 14-26 év közötti diákok részére kínált számlacsomagjának számlavezetési díja 0 forint, amelynek keretében igénybe vehető a Diák CélBetét Megtakarítási számla, illetve már havi 2 000 forint megspórolásával is kamatprémiumot lehet elérni, mely havi 10 000 forint megtakarítása esetén tovább fokozható.

Az OTP Bank szolgáltatásai közül a Junior számla már újszülött kortól nyitható és életkortól függően más és más szolgáltatásokat, lehetőséget tartalmaz. A díjmentes számlavezetés mellett havonta 1 alkalommal díjmentesen utalható át pénz a Junior számlára, így a havi zsebpénz átutalása sem jelent plusz költséget a szülők számára.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Fordult a kocka: nem kell már levadászni a jó munkaerőt, kedvükre válogathatnak a cégek
Zdravka Demeter Bubaloval, a MOL-csoport HR igazgatójával beszélgettünk.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk