2020. augusztus 14. péntek Marcell

Érkezik a legújabb lakossági államkötvény, a BMÁK

  • Pénzcentrum.hu
  • 2014. március 12. szerda 18:32

Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) néven négy,- és hatéves futamidejű, változó kamatozású, egyforintos alapcímletű állampapír értékesítését kezdi meg az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A kötvény kamatbázisa a 12 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamokon alapul, melyhez magas kamatprémium adódik - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t az ÁKK.


A 2018/N és 2020/N elnevezésű, 1 forint alapcímletű, négy,- és hatéves futamidejű Bónusz Magyar Államkötvény 2014. március 17-től első körben a Magyar Államkincstárban vásárolható meg, de a banki hálózatban történő értékesítésről is egyeztetések folynak. A forgalmazók listáját a szerződések aláírása után hozza nyilvánosságra az adósságkezelő.

Az új Bónusz kötvényt az Államadósság Kezelő Központ azzal a céllal dolgozta ki, hogy ne csupán a futamidők tekintetében nyújtson alternatívát a befektetőknek, hanem a kamatozás módjában is. A három,- és ötéves futamidejű Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK) kamatai az inflációhoz igazodnak, míg a Bónusz Magyar Államkötvények kamatai a pénzpiaci kamatok változását követik. Az új állampapír így jól kiegészíti a lakossági állampapír portfóliót mind a futamideje, mind a kamatozás módja tekintetében.

Ennek megfelelően a BMÁK kötvények kamatbázisai megegyeznek a kamat-meghatározás időpontját megelőző négy 12 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamok, súlyozott számtani átlagával. Ehhez a négyéves kötvény esetében 1,75 százalékos, a hatéves futamidejűnél 2,5% kamatprémium adódik. A négyéves kötvény esetében az első kamatperiódus 13 hónapból áll, mely alapján az első kamatperiódusra kifizetendő időarányos kamat mértéke 5,42% (az éves kamat mértéke 4,89%). A hatévesnél 14 hónapos az első kamatperiódus, melyre 6,72% lesz az időarányos kamat mértéke (az éves kamat mértéke 5,64%).

A kötvények évente egyszer fizetnek kamatot.

Az ÁKK Zrt. az új értékpapír forgalomba hozatalával elsősorban a lakosságot célozza meg, de lehetőséget kíván nyújtani vállalati befektetőknek is az állampapírok vásárlására.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.