19 °C Budapest

Érezni a vírus hatását: ekkora lett a költségvetési hiány áprilisra

2020. június 8. 10:31

727,4 milliárd forintos hiánnyal zárta az év első 4 hónapját a költségvetés a Pénzügyminisztérium jelentése szerint. Április végéig közel 400 milliárd forintot tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések.

A járvány elleni védekezés és a gazdaságvédelmi intézkedések miatt az államháztartás központi alrendszere az év első négy hónapjában 727,4 milliárd forintos hiánnyal zárt. Áprilisban viszont 104,5 milliárd forintos többlet alakult ki, ami az Európai Uniótól befolyt 249,8 milliárd forint bevételnek köszönhető - közölte részletes jelentésében a PM.

Idén április végéig közel 400 milliárd forintot tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések. A külképviseletek igazgatása című mérlegsoron kifizetett 359,2 milliárd forintból 328,1 milliárd forintot a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések okoztak. Emellett 53,1 milliárd forint az Állami Egészségügyi Ellátó Központnál jelent meg szintén a koronavírus-járványhoz kapcsolódó eszközbeszerzések költségeként.

A négyhavi hiány az eredeti 367 milliárd forintos éves előirányzat 198,2 százaléka, de az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) áprilisban módosított finanszírozási tervében 1601 milliárd forintra emelt összeghez mérve 45,4 százalékon állt. Az adósságkezelő azonban május 26-án ismét módosította finanszírozási tervét és újabb 289 milliárd forinttal 1890 milliárd forintra emelte a várható deficit összegét. Az áprilisi tervben szereplőnél magasabb bruttó finanszírozási igényt a költségvetés nagyobb finanszírozási szükségletével és az adósság futamidejének növelése érdekében megemelt összegű csereaukciókkal magyarázta.

Az év első négy hónapjában a központi költségvetés 610,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 123,0 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 6,2 milliárd forintos többletet értek el. Az EU-tól négy hónap alatt 313,2 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, a programok kiadásai ugyanakkor megközelítették a 842 milliárd forintot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem