Érdemes máris elkezdeni: így spórolj a gyereked tandíjára

Pénzcentrum
2013. május 17. 05:02

Tisztességes nyugdíjban és ingyenes felsőoktatásban is egyre kevesebben bíznak Magyarországon. Ennek ellenére a gyerekek oktatási költségeire kevesen tudják, hogyan érdemes félretenni. Egy olvasói levél kapcsán a bankoktól és biztosítóktól is megkérdeztük, milyen megtakarítást ajánlanak azoknak a szülőknek, akik havi 20 ezer forintot szeretnének félretenni 10 évig.

Minden nagyobb banknak és biztosítónak elküldtük a kérdést, azután érdeklődtünk, hogy melyik terméküket ajánlják azoknak, akik most kezdenek gyűjtögetni az gyerekük egyetemi éveire. Kérdésünk tartalmazta az olvasónk levelét is.

Olvasónk:
" Kérem segítsenek nekem. Szeretnénk a gyermekeinknek félretenni, kb. havi 20 e Ft-ot 10 évig, amit később a tanulmányaikra felhasználhatunk. Olvastam több cikket lakáskassza, banki betét, TBSZ témakörben, de eldönteni még mindig nem sikerült. A feleségem a 7 százalékos biztosítási kamattól nehezen tántorítható el. "

Sokan járhatnak hasonló cipőben. Szeretnének felkészülni a megnövekedett kiadásokra, amit a továbbtanulás jelent. A diákhitel is egy megoldás, de sokan nem akarnak eladósodni.  A Diákhitel2 konstrukciót viszont minden költségtérítéses hallgatónak érdemes megfontolnia, hiszen a jelenlegi 2 százalékos kamata igen kedvező. Még akár azoknak is megéri igényelni, akiknek egyébként sem okoz gondot a tandíj kifizetése.

Miért érdemes kérni a Diákhitel2-őt? Klikk!

Hol takarékoskodjunk? 

Havonta 20 ezer forintot több helyen is félretehetünk, ahogy a levélírónál is felmerült, lehetőség van lakástakarék, tbsz és akár megtakarítási számla nyitására is. Ilyen időtávon már a biztosítók unit-linked termékei is szóba jöhetnek, de a döntés előtt nézzük át ezek előnyeit és hátrányait.

A lakáskasszában elhelyezett pénzünkre maximálisan  évi 72 ezer forintos állami támogatást is kaphatunk, mely magas hozamot garantál szinte a teljes futamidőre. Ráadásul egy kedvezményes kamat segítségével a lakásvásárlás sokkal könnyebb lehet. De a megtakarítás csak lakáscélra fordítható, amit csak úgy tudunk összekötni eredeti terveinkkel, ha a gyerekünk egy messze lévő egyetemre megy (de még az országon belül) és lakást szeretnénk vásárolni a számára az albérlet vagy kollégium fizetése helyett.

Nem is ér annyit az állami támogatás, mint ahogy azt sokan hiszik

A TBSZ számlával minden évben újra kell vesződnünk, hiszen az év végéig összegyűjtött pénzünkhöz nem tehetünk hozzá 5 évig. Ekkor viszont már kamatadómentesen juthatunk pénzünkhöz. A hozam attól függ, hogy milyen konstrukciót választunk, akár befektetési alap, betét vagy államkötvény is lehet a számlánkon.

A biztosítóknál elérhető Unit-Linked megtakarítások magas hozamot hozhatnak, amit a különböző bónuszok is növelhetnek, de ezeknél a konstrukcióknál magas ügynöki költséggel számolhatunk, ami bujtatva valahogy a szerződésekben is el van rejtve. Érdemes a kifizetésitáblát jól átbogarászni, hiszen ez alapján kapjuk vissza befektetésünket, de általában a 10 év végére már a teljes összeghez hozzáférhetünk. Ilyen időtávon már kamatadómentes ez a megtakarítási forma is, amit szabadon felhasználhatunk, akár a továbbtanulás költségeinek fedezésére is.

Mit ajánlanak a bankok és biztosítók?

A Budapest Bank a rendszeres megtakarításhoz olyan szolgáltatást javasol, amellyel a kívánt összeget minden hónapban automatikusan az előre meghatározott megtakarítási formába lehet fektetni - így nem feledkezünk el arról, hogy minden hónapban félretegyünk, és nem mondunk le pénzünk gyarapításáról. A banknál ezt biztosítja a Lépésről lépésre szolgáltatás, amely azzal az előnnyel jár, hogy rendszeres megtakarításunkat a hozamelvárásunknak, illetve a kockázatvállalási hajlandóságunknak megfelelően kiválasztott befektetési alapba helyezi. Ez TBSZ-el is elérhető. Mivel hosszú távú befektetésről van szó, mindenképpen ezt a konstrukciót ajánljuk hozzá.

Az MKB Bank májusban indította el a hosszú távú megtakarítási célok elérését támogató nyíltvégű alapcsaládjának, az MKB Bázis, Egyensúly és Ambíció Nyíltvégű Befektetési Alapoknak a forgalmazását. Kis összegenként változtatható a befektetés mérete, valamint bármikor visszaváltható. Akár automatikusan teljesülő havi befektetés (minimum 10 000 Ft értékben), akár egyszerre mindhárom alapra, a szolgáltatás ingyenes. Itt is van TBSZ számlanyitási lehetőség.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Erste bank véleménye szerint alapvetően bármilyen megtakarítási forma szóba jöhet. A hosszú táv miatt ők is valamilyen befektetési alapot ajánlanak, melyek közzül számosat kínálnak. A 14. év alatti gyerekek részére a Cseperedő bankszámlát is lehet nyitni, ami egy megtakarítási számla. Ha rendszeresen takarékoskodunk, és minden hónapban legalább 5 000 Ft-tal nő a bankszámlán elhelyezett megtakarítás, az Erste Bank magasabb kamatot ad.

Az Unicredit rendszeres megtakarításokat szolgáló programjai a Betétes Rendszeres Megtakarítási Program, aminek keretében a megtakarításra szánt összeg minden hónapban egy automatikusan megújuló egyhónapos forintbetétbe kerül, amelynek kamatozása a jegybanki alapkamathoz igazodik. A program legalább havi 5 000 forintos megtakarítással  vehető igénybe. Másik hasonló termék az Értékpapíros Rendszeres Megtakarítási Program, aminek az esetében a havi megtakarítást egy választott befektetésialap-portfólióban helyezhetjük el. A program keretében, mely havi 10 000 forintos megtakarítással igénybe vehető igénybe , jelenleg hat különböző - a biztonságostól a kiegyensúlyozotton át a dinamikusig terjedő - kockázati szintű portfóliót kínál a bank.


A K&H szerint mindenképpen rendszeres megtakarítási termékekben érdemes gondolkodni. A bank saját termékei közül a K&H trambulin megtakarítási számlát ajánlja, ez kifejezetten gyerekek (vagy fiatalkorúak) számára nyitható, illetve itt magasabb kamattal jutalmazza az ügyfelet abban az esetben, ha havonta legalább 5000 forintot megtakarít.

Az OTP-nél a Takarékszámlát ajánlja. A konstrukció kamatozása a havi megtakarításra ösztönöz, hiszen az alap kamaton felül további jutalom kamatot ír jóvá a bank, amennyiben a számla egyenlegét minimum 5 ezer forinttal növeljük. Minél nagyobb összeggel nő a megtakarítás az adott hónapban, a jutalomkamat mértéke is annál magasabb. Lakáscélra a banknál elérhető a lakáskassza is. Csak abban az esetben ajánlják a banknál a TBSZ számla nyitását, amennyiben már összegyűlt egy meghatározott összeg, amelyet hosszabb távon nem kívánunk, ami mind betéti mind értékpapír megtakarítások esetén elérhető. De akár befektetési alapok is elérhetőek a banknál.

Mivel kis összegű, kezdődő rendszeres megtakarítást tervez az olvasó, így eleinte a TBSZ-t nem javasolná az FHB bank, később, amikor már egy komolyabb betéti összeget megtakarított már, akkor persze rögvest érdemes lehet - mondták. A kezdeti megtakarításhoz a bank az FHB Takarékszámlát és/vagy az FHB Alapozó Programot javasolja.

A CIG Pannónia Életbiztosító által kínált Pannónia Mentor Életbiztosítás esetében a biztosítási szolgáltatások tetszőleges kombinációja alakítható ki: három különböző szolgáltatásból - lejárati szolgáltatás, egyösszegű haláleseti szolgáltatás, haláleseti járadékszolgáltatás - lehet összeállítani az igényeknek leginkább megfelelő biztosítási csomagot, amely a társaság szerint megalapozhatja a gyermek jövőjét. Egy hasonló csomaggal a haláleseti járadékszolgáltatás igénybe vételével gondoskodhatunk arról, hogy váratlan tragédia esetén a biztosító havi járadékot fizessen szeretteinknek a szerződés tartamának végéig.

Az Aegon az Ösztöndíj Program-ot kínálja. Ez életbiztosítás és megtakarítási lehetőség együtt, így ha a biztosított szülővel történik valamilyen, szerződésben meghatározott biztosítási esemény, a biztosító tovább fizeti a biztosítási díjat a szülő helyett a lejárat időpontjáig.

Az Allianz Életprogramok 15 féle eszközalapból, míg a biztosítások tekintetében 9 kiegészítő fedezetből lehet választani, amelyek a szerződés tartama alatt is hozzáigazíthatók az ügyfél igényeihez.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm