Ennyi a nagyszülői GYED összege 2021 évben: a nagyszülői GYED feltételei, nagyülői GYED 2021 igénylés

2021. január 29. 17:32

A nagyszülői GYED feltételei egyszerűek: nagyszülői GYED 2021 évi tudnivalók. Mutatjuk, mennyi lesz a nagyszülői GYED összege 2021 évben a minimálbér 2021 alapján!

A különböző családtámogatások feltételei, a juttatások összegei évről évre változnak, nincs ez máshogy a GYED és a nagyszülői GYED összeg megállapítása során sem. 2020 óta már a nagyszülői GYED is igénybe vehető, népszerű családtámogatás, amennyiben a gyermeknevelést a szülő nem tudja egyedül kivitelezni. Cikkünkben áttekintjük, mi a nagyszülői GYED, melyek a nagyszülői GYED feltételei és mennyi a nagyszülői GYED összege 2021 évében, a minimálbér és a garantált bérminimum változásoknak köszönhetően. Eláruljuk azt is, mennyit lehet a nagyszülői GYED 2021 juttatása mellett dolgozni és milyen feltételekkel, illetve milyen megkötésekkel kell számolnunk a nagyszülői GYED igénylése során!

Mi a GYED?

A gyermekgondozási díj, röviden GYED, egy havi rendszerességgel folyósított, pénzbeli családtámogatás. A GYED célja a gyermekvállalás támogatása, a kisgyermekes családok anyagi biztonságának elősegítése. Gyakran összekeverjük a GYES-sel (gyermekgondozást segítő ellátás) vagy a CSED-del (csecsemőgondozási díj), ám három különböző családtámogatásról beszélünk. A GYES egy alanyi jogon járó szociális juttatás, a GYED pedig egy nem-szociális alapú, TB-jogviszonyhoz vagy nappali tagozatos egyetemi tanulmányok végzéséhez kötött támogatás. A GYED már nevelőszülők részére is igénybe vehető (nevelőszülői GYED). A CSED lejárta után, a gyermek féléves korától vehetjük igénybe a GYED-et, ami a gyermek 2. életévének betöltéséig tart, ikergyermekek esetén +1 évvel meghosszabbodik.

A "rendes" GYED feltételei

A GYED megigénylésére jogosult az a biztosított szülő, aki a gyermek születését megelőző 2 év során legalább 365 napon keresztül TB-jogviszonyban részesült. A GYED esetében a biztosítási jogviszonynak egyszerre egy munkahelyről kell származnia, több munkából szerzett biztosítási jogviszony nem adható össze! Jogosult a sima GYED mellett diplomás GYED-re az, aki felsőoktatási intézmény, szakképző intézmény vagy köznevelési intézmény nappali tagozatán vesz részt, vagy ottani tanulmányait maximum 1 éven belül fejezte be. Ilyen esetben 180 napnyi TB-jogviszonyt számolnak el.

Mi a nagyszülői GYED?

A nagyszülői GYED célja, hogy az állam a természetes szülő helyett a nagyszülő vagy a feltételek szerint nagyszülői GYED-re jogosult személy részére utalja az állam a GYED összegét, ám komoly feltételei vannak, például a nagyszülőnek saját háztartásában kell nevelnie a gyermeket. A nagyszülői GYED 2021 során is azoknak a családoknak nyújt igazán támogatást, akik munkájuk miatt vagy más anyagi/szociális okokból kifolyólag nem tudnak elég időt, energiát, egyéb erőforrást fektetni gyermekük nevelésébe.

A nagyszülői GYED feltételei

Az a személy lehet jogosult a nagyszülői GYED igénybevételére, aki az alapjogosult, vagy a vele együtt élő házastárs (kivéve a gyám házastársa) biztosított szülője, vagyis a csecsemő nagyszülője, illetve jogosult rá annak szintén biztosított házastársa is. A nagyszülőre a sima GYED szabályai érvényesek néhány kiegészítéssel:

  • a gyermek születését megelőző elmúlt 2 évben a nagyszülőnek legyen meg a 365 napnyi TB-jogviszonya;
  • a nagyszülői GYED kérelmezéséhez minden esetben szükséges a szülő írásos nyilatkozata, amiben rendelkezik a GYED összegéről;
  • a nagyszülők a nagyszülői GYED 2021 összege mellett gyermekgondozást segítő ellátást nem vehetnek igénybe;
  • a nagyszülő nem végezhet kereső tevékenységet, kivéve, ha azt otthonról teszi;
  • a nagyszülői GYED igénylője nevelje a gyermeket saját háztartásában és éljen vele életvitelszerűen együtt.

Mikor nem jár a nagyszülői GYED 2021 évben?

  • Ha nagyszülői GYED jogosult kereső tevékenységet végez, (kivéve, ha otthonában teszi);
  • ha a gyermeket nappali ellátást biztosító intézményben (bölcsőde) helyezik el;
  • ha a gyermek szülei visszavonták a nagyszülői GYED igénybevételére feljogosító nyilatkozatukat;
  • ha a nagyszülők egyéb rendszeres pénzellátásban részesülnek, kivéve: otthoni kereső tevékenység, táppénz, CSED, a különböző korú gyermek jogán járó gyermekgondozást segítő ellátás és a gyermekgondozási díj esete;
  • ha az alapjogosult (a szülő, vagy annak minősülő személy) GYED jogosultsága megszűnik, akkor a nagyszülői GYED is megszűnik;
  • illetve nem jogosult a nagyszülői GYED igénybevételére az, aki letartóztatás alatt áll, vagy börtönben van.

Munkavégzés a nagyszülői GYED összege mellett

A nagyszülői GYED igénybe vevője nem folytathat kereső tevékenységet a kisgyermekről való gondoskodás mellett, kivéve, ha otthoni munkavégzésről van szó - akkor a nagyszülői GYED mellett korlátlan idejű munkavégzésre jogosult. Ilyen tipikus munka lehet bármilyen home office tevékenység, egyéni vagy családi vállalkozás.

Mennyi ideig jár a nagyszülői GYED összege 2021?

A nagyszülői GYED 2021 évében a CSED, vagy annak megfelelő időtartam (168 nap) lejárta utáni naptól kezdődik és a gyermek 2. születésnapjáig tart - vagyis körülbelül másfél éven keresztül. Ikergyermek esetén +1 év nagyszülői GYED jár. Ha a gyermek meghal, a nagyszülői GYED is megszűnik.

Nagyszülői GYED kalkulátor: mennyi a nagyszülői GYED összege 2021 évétől?

A sima GYED és a nagyszülői GYED mértéke egyaránt a korábban szerzett jövedelmünk napi egységre lebontott összegének 70%-a, amely nem haladhatja meg a minimálbér duplájának 70%-át. Idén, 2021 februárjától a minimálbér (és a garantált bérminimum) összege 4%-kal nő, illetve a szociális hozzájárulási adó csökkentése esetén további 1%-os növekedéssel számolhatunk a kormány határozata szerint.

  • A bruttó minimálbér 2021 összege: 167.400 Ft/hó
  • A bruttó minimálbér 2021 duplájának 70%-a: 234.360 Ft/hó

A GYED adózása

A GYED is jövedelemnek számít, így 15% SZJA és 10% nyugdíjjáradék levonásával adózunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem