2018. május 20. vasárnap Bernát, Felícia

Emiatt megy gajra a legtöbb házasság: 5 tipp, hogy elkerüld a krízist


Amíg valaki egyedülálló, nincsenek a kiadásokkal kapcsolatos problémái: ő dönti el, mikor, mire, mennyit költ. Amikor összekötjük valakivel az életünket, ez alapjaiban változik meg. A pénz pedig komoly konfliktusforrás, az anyagi helyzet hatással van a mindennapokra, és ha nem vigyázunk, rengeteg feszültséget, nézeteltérést okozhat, akár váláshoz is vezethet. Persze ahogy minden problémára, erre is van megoldás. Segítünk, mire érdemes figyelni a hétköznapokon, hogy ne legyenek viták, elszámoltatások és kérdőre vonások.

Nézzünk szembe a tényekkel: a legtöbb házasság a pénz miatt megy tönkre

- idézi a CNN Beth Lynch pénzügyi tanácsadó. Felmerül a kérdés, hogy lehet megelőzni a katasztrófát? Elég néhány dologra odafigyelni, és máris könnyebb lesz az életünk.

1. Elő a farbával!

Ha együtt élünk valakivel, és még akár közös kasszán is vagyunk az illetővel, a legfontosabb az ősztintseég. Nem szabad sunnyogni, titkolózni. Az persze komoly konfliktusforrás lehet, ha a házaspárok egyik tagja imád költekezni, lételeme a vásárlás, a másik pedig inkább spórolós. A saját érveinken túl érdemes figyelni a másikra, megpróbálni megérteni őt. Van, hogy valaki azért szabadul be a bevásárlóközpontba és hagy az üzletekben irdatlan pénzeket, mert borzalmas napja volt és ezzel szeretné vigasztalni magát.

Lehet, hogy aki ész nélkül spórol, annak sokat kellett nélkülöznie gyerekkorában. Ezekről érdemes beszélni, megfejteni, mit miért csinálunk. Judith Gruber pszichoterapeuta gyakran foglalkozik olyan párokkal, akiknek a pénzügyek miatt vannak nézeteltéréseik. A szakember szerint a pénzhez való hozzáállás nagyban függ a neveltetésünktől, hogy mit láttunk gyerekkorunkban otthon.

Múltbeli hangoknak nevezem ezeket. A pénzügyi szokásokra gyakran hatással vannak a szülők, a vallás, az egykori tanárok, barátok vagy akár az új közösségi média

 - mondta. Viszont ha beszélünk arról, mi zavar a másik viselkedésében, és figyelünk rá, amikor magyarázatot ad, megértjük, mit miért tesz, könnyebb lesz összehangolni a kaidásokat is.

2. Elengedhetetlen a közös költségvetés

Ha megvolt a nagy beszélgetés, és tudomsául vettük, hogy msáhogy állunk a pénzügyekhez, és sikerült valamilyen formában közös nevezőre jutni, érdemes készíteni egy költségvetést. Írjátok fel, kinek mekkora a havi bevétele, milyen fix kiadások vannak (rezsi, törlesztőrészlet, bérlet), aztán pedig vegyétek végig a kiadásokat is: mennyit költöttetek étkezésre, szórakozásra, utazásra, stb?

Látva a kiadásokat, beszéljétek meg, van-e bármelyikőtöknek rossz érzése látva a kiadásokat. Ha van, mit érez, mi zavarja a kiadásokkal kapcsolatban? Erről fontos őszintén beszélni, ahogy arról is, milyen közös célra próbálnak megtakarítani pénzt.

3. Lőjetek be egy kiadási küszöböt

Miután átnéztétek a költségvetést, megvittatátok a közös célokat, és hogy havonta mennyi pénzt szeretnétek félretenni, beszéljétek meg, mennyi pénzt költhettek úgy a közös számláról anélkül, hogy arról a másikkal előre egyeztetnétek. Ez nem könnyű: belőni egy összeget, amivel mindenki kedvére gazdálkodhat.

Fontos, hogy mind a két fél ugyannyit költhessen, tekintet nélkül arra, mennyit keres

- idézi a CNN Anne Brennan Malec pénzügyi tanácsadót.

4. Minden hónapban üljetek le átbeszélni a pénzügyeket

A pénzről beszélni sokszor kellemetlen, de muszáj. Havonta egyszer árdemes leülni az élettársaknak, házaspároknak és átbeszélni a havi kiadásokat, megnézni, hol tudnának megfogni egy kis pénzt, ha szeretnének félretenni, átnézni, mi az, amire túl sokat költenek.

5. Ha nem megy, kérjetek segítséget

Néha hiába próbálkozik valaki, nem tudnak dűlőre jutni. A veszekedés, kiabálás helyett érdemes egy harmadik fél segítségét kérni: pénzügyi tanácsadó jöhet szóba, esetleg fel lehet keresni egy terapeutát.

Elképzelhető, hogy a szakember sem tud segíteni, és a felek nem tudnak dűlőre jutni. Ez viszont nem feltétlenül jelenti a kapcsolat végét: számtalan, a gyakorlatban jól működő módszer van a pénzügyek kezelésére, nem a közös számla az egyetlen alternatíva. A felek dönthetnek úgy például, hogy a közös számlára mind a ketten utalnak egy bizonyos összeget, amelyből a közös kiadásokat fedezik, de lesz nekik saját bankszámlájuk is, és az ott lévő pénzt arra költik, amire akarják.

JÓL JÖNNE 300 EZER FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 300 ezer forintos hitelösszeget, és 24 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől a K&H Bank (THM 16,99%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Provident és a Budapest Bank gyorskölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

05.17-05.23
Országos

Interspar

05.17-05.23
Országos

Spar

05.17-05.23
Országos

Aldi

05.17-05.23
Országos

Auchan

05.17-05.23
Országos

Tesco

05.17-05.23
Országos

Auchan

Bor & Streetfood
05.10-05.23
Országos

Interspar

Nyár
05.09-06.20
Országos