6 °C Budapest

Emberemlékezet óta nem volt ilyen évünk, van okunk optimizmusra?

2021. január 22. 14:01

A 2020-ashoz hasonló évre emberemlékezet óta nem volt példa. Bebizonyította, hogy a válságok a legváratlanabb pillanatban sújthatnak le, és hogy egyik sem olyan, mint az előző volt. Ezért most, 2021 elején meglehetős óvatossággal kezelik a szakértők a piacon az elmúlt időszakban jellemzővé vált optimizmust.

A Covid-19 válság hatására kialakult a történelem leggyorsabb medvepiaca, majd azt soha nem látott sebességű felpattanás követte, melynek mozgatórugója a korábban példa nélkül álló monetáris és költségvetési lépések sora volt. 2021 kapujában állva a világgazdaság talpra állása a tét. Ha a költségvetési stimulus viszonylag szerény lesz, akkor a gazdaság megsegítése során a munka oroszlánrésze a jegybankokra hárul majd.

A vakcinák hamarosan hozzáférhetőek lesznek, eközben egyre világosabban látjuk a vírus által okozott gazdasági károk mértékét.

Ahogy ráébrednek erre a gazdasági realitásra, a befektetők felteszik a kérdést: megfelelő volt-e a szakmapolitikai reakció, nem voltak-e túlzottak az intézkedések, és nem kockáztatnak-e a kívánatosnál nagyobb mértékű inflációt? Ha volt olyan év, amikor szükség volt a gyors reakcióképességre és a régiókon és eszközosztályokon átívelő diverzifikációra, akkor 2021 biztosan ilyen lesz, és bebizonyítja majd e jellemzők erényeit.

Piaci optimizmus kontra gazdasági realitás

2020-ban a befektetők következetesen mindig a legkedvezőbb forgatókönyvnek hittek, amihez a Fed és a többi nagy jegybank által biztosított likviditás fújta a hátszelet. A Fidelitynél attól tartanak, a 2021-es gazdasági realitás nem mindig fogja igazolni ezt az optimizmust. Jelenős mennyiségű befektetést hoztak előbbre, hogy a megroggyant gazdaságok talpon maradhassanak valahogy, és most, hogy az USA kongresszusa vélhetően megosztott lesz, a vártnál visszafogottabb költségvetési ösztönzők hatására a talpra állás is lassabb lesz. Rövid távon fennáll a veszélye, hogy az USA-ban W-alakú (double dip) recesszióra kerül sor, ha a vírus megfékezése céljából további korlátozásokat vezetnek be, miközben a világ arra vár, hogy elérhetővé váljanak a széles körben bevethető vakcinák.

Az USA egyes mega cap vállalatainak értékeltsége mintha teljesen szakított volna a realitással: egyes részvények a árbevételük százszorosát meghaladó árfolyamokon forognak. Ha a 2020-as és 2021-es hozamok nem érik el a jelenlegi várakozások mértékét, ezek a részvények a jövőben is sebezhetőek lesznek. Minden korrekció aránytalanul súlyos összpiaci következményekkel járhat, mivel a tech-óriások jelenleg az indexnek több mint 20%-át adják. 

Azonban ha megkapargatjuk a felszínt, egész sor olyan lehetőségre bukkanunk, amelyeknél az értékeltségek a járvány és a hosszabb távú trendek miatt mutatnak eltéréseket. A befektetőknek gyorsan kell reagálniuk, ha ki akarják használni ezeket a jelenleg még mindig tartó, "on/off" jellegű piaci környezetben. A vírushelyzet további alakulásától, a vakcina megjelenésétől és a szabályozói lépésektől függően hirtelen rotációkra kerülhet sor a nem ciklikus eszközöktől a ciklikusok felé − és fordítva, bár a bankokra és az olajvállalatokra mindvégig strukturális nyomás nehezedik majd.

Fokozott inflációérzékenység 

A költségvetési ösztönzőkre ható korlátok a jelek szerint eddig keretek között tartották a jelentősebb mértékű infláció kockázatát. De a jelenlegi dezinflációs kilátások gyorsan megváltozhatnak, ha nő a pénz forgási sebessége, hiányok alakulnak ki a reálgazdaságban, vagy a vártnál jobb növekedésre kerül sor, melyet mondjuk a vakcinák gyors bevezetése idézhet elő.
A Fed bejelentette továbbá, hogy figyelmen kívül hagyja a célértéket nem sokkal meghaladó inflációt mindaddig, amíg az USA közelebb nem kerül a teljes foglalkoztatottsághoz, és csak azt követően mérlegeli a szigorúbb intézkedések bevezetését. A többi fejlett ország jegybankja is hajlik arra, hogy strukturálisan engedékenyebb álláspontra helyezkedjen.
Diverzifikációs lehetőségek

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Fidelity arra számít, hogy az USA dollár gyengesége középtávon folytatódni fog, mindaddig, amíg a Fed támogató politikát folytat. Ez kedvezően hat majd az USA-n kívüli piacokra is, főleg Ázsiára. Kína semlegesebb monetáris politikát igyekszik folytatni, arra ösztönzi a bankokat, hogy legyenek elnézőek a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokkal szemben, és addig is folytatja a belföldi reformokat. Mindez 2021-ben stabilizálhatja a vállalati jövedelmeket és bizonyos mértékű diverzifikációs lehetőségeket kínálhat a globális befektetők számára.

A tőzsdecikkek, a devizák és a magánpiaci kitettségek (ezeknél potenciálisan jobb megtérülés érhető el a vállalt kockázatokért cserébe) szintén segíthetnek megosztani a kockázatot és növelni a hozamot, ha a talpra állás üteme egyenetlen lenne - főleg, ha a fejlett országok államkötvényei rácáfolnak a várakozásokra és inkább kötelezettségként, mint eszközként működnek a hagyományos eszközallokációs keretrendszeren belül.

Az éghajlatváltozás kiemelt téma lesz

Az idei évet követően, amikor a társadalmi tényezők fontos szerepet játszottak a kormányok és a vállalatok napirendjében is, 2021-ben az éghajlatváltozás lesz a fenntarthatósági prioritás, amit az EU által megkötött Green Deal és az USA megválasztott elnökének, Joe Bidennek az egyértelmű támogatása is bizonyít. A világ nagy várakozással tekint a 2021 végén sorra kerülő ENSZ klímaváltozási csúcsértekezlet által a CO2-kibocsátás csökkentésének gyorsítása céljából hozandó határozatok elé.
A Fidelity International számára az ESG-megfontolások kulcsszerepet játszanak az alulról felfelé építkező befektetési stratégia kialakításában, amit az is bizonyít, hogy minden vállalatnak előre tekintő ESG-minősítést adnak. "Az ESG témakörét komolyan vevő vállalatok a válság során és azt követően is jobban teljesítettek a piaci átlagnál. Minél ’jobban viselkednek’ a cégek, annál stabilabb tőkebeáramlást vonzanak, ami kedvezőbb eredményeket garantál a vállalat, a befektetők és a társadalom számára egyaránt" - teszi hozzá Al-Hilal István, a Fidelity International közép-kelet európai igazgatója.

Végül: a vakcina időzítését, a monetáris és költségvetési ösztönzők hatását és a jövedelemnövekedést övező bizonytalanság 2021-ben piaci volatilitási időszakokat idézhet elő. Ahol válság van, ott lehetőségek is kínálkoznak. De amikor a piacok beárazzák a nyílt optimizmust, akkor mindig számolnak azzal, hogy a realitásnak bizony bőven lesz mit bizonyítania.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem