5 °C Budapest

Elözönlötték a magyarok az MNB honlapját: mit keresnek ennyien?

2016. február 18. 21:30

Az MNB elektronikus felületén elérhető befektetési értékpapír- és ügyfélszámla-lekérdező programot immár több mint 14 ezren keresték fel annak indulása óta. Erősödhet a jegybank ellenőrzési hatékonysága, s ezáltal a pénzügyi piacokba vetett bizalom azzal, hogy az ügyfelek összevethetik, egyeznek-e a jegybanknak és a nekik küldött adatok.

2016. február 16-ig, tehát az indulás időszakában immár több mint 14 ezer látogató kereste fel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elektronikus felületén elérhető Értékpapírszámla-lekérdező alkalmazást (ÉSZLA). Ezen belül a ténylegesen belépők száma is folyamatos emelkedést mutat.

Az alkalmazást már felkeresett befektetők négyötöde a jegybank, tizede keresőprogramok felületéről jut el az ÉSZLA-hoz, az érintett ügyfelek mintegy 7,5 százaléka ugyanakkor valamelyik befektetési szolgáltató, illetve pénzügyi internetes portál felületéről lép tovább ide. Érdekesség, hogy az ÉSZLA-t felkeresők mintegy 15 százaléka nem magyar, hanem angol nyelven kommunikál az alkalmazáson, mintegy 5 százalékuk pedig Magyarországon kívüli helyről - elsősorban Nagy-Britanniából, Németországból, Ausztriából, de például Csehországból és Belgiumból is - lép be ide.

A tőkepiaci törvény alapján az értékpapír- és ügyfélszámlát vezető befektetési szolgáltatóknak a tárgyhót követő 5. munkanapig át kell adniuk az ügyfeleik értékpapír- és pénzegyenlegeire vonatkozó anonim - ügyfél-információt nem tartalmazó - adataikat a jegybanknak. Ezeket a számlatulajdonosok legkésőbb az átadást követő 5. munkanaptól, a következő havi egyenleg adatainak feltöltéséig, de legkésőbb a következő hó 10. munkanapjáig ellenőrizhetik.

Jelenleg 42 darab, értékpapírszámlákat kezelő társaság - például bankok, befektetési vállalkozások, alapkezelők, vagyonkezelők - szolgáltat adatokat az alkalmazás számára. A befektetők az ezek által küldött 24 jegyű belépési azonosító és havonta változó 12 karakteres jelszó alapján tudják lekérdezni az ÉSZLA felületén az előző tárgyhó végén felhasználható pénzeszközük hó végi egyenlegét, illetve a számlán vezetett értékpapírok azonosítóját, elnevezését, mennyiségét, s az elszámolás devizanemét, illetve hitelviszonyt megtestesítő értékpapíroknál (például állampapír) a névértéket is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az ÉSZLA használata azért erősíti a pénzügyi szektorba vetett bizalmat, mert a lekérdezési lehetőséggel élve minden ügyfél ellenőrizheti, hogy egyezik-e a számlaértesítőben foglalt adattartalom az MNB részére megküldött adatszolgáltatással. Éppen ezért fontos, hogy minél többen és minél gyakrabban éljenek lekérdezési jogosultságukkal. A számlatulajdonosok belépési azonosítóinak, jelszavainak megképzési szabályait, a kapcsolódó adatbiztonsági és egyéb követelményeket a jegybank külön rendeletben határozta meg.

Az ÉSZLA-ra való bejelentkezéshez a jelszó kis- és nagybetűket, s egyéb, esetleg más karakterekkel összetéveszthető jeleket is tartalmazhat. Ezeket a beírás után érdemes ellenőrizni (például 1-es szám és l betű, illetve a 0 szám és az O betű nem tévesztendő össze). Célszerű ellenőrizni, a befektetési szolgáltatótól elektronikus úton kapott, s kimásolt, illetve beillesztett jelszót is (mivel abba esetleg egyéb karakterek is bekerülhettek). A beírt jelszó helyett csak pontok láthatók, ám ezek a jelszó mező jobb oldalán lévő szemet formáló ikonra kattintva láthatóvá válnak. Az azonosítót és jelszót ellenőrző kód egészíti ki a felületen. Érdemes ügyelni ennek helyes begépelésére is, ha a kód nem egyértelmű, a megfelelő ikonra kattintva újabb kérhető.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 19:55
Garázdaság mellett immáron még egy tényállás miatt folyik büntetőeljárás a Telex és a Gulyáságyú Méd...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem