14 °C Budapest

Elismerték: külföldön terjeszkedne az MKB Bank - ezt az országot szemelék ki

MTI
2020. június 19. 23:04

Az MKB Bank Nyrt. vizsgálja annak lehetőségét és feltételeit, hogy részesedést szerezzen a horvát Slatinska banka Rt.-ben - közölte pénteken a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján, a horvát sajtóban megjelent hírekre reagálva. Hozzátették: amennyiben az MKB Banknak ezzel összefüggésben közzétételi kötelezettsége keletkezne, annak az előírások szerint eleget fog tenni.

A Poslovni Dnevnik című horvát gazdasági napilap nem hivatalos forrásokra hivatkozva korábban arról írt: az MKB a horvát Deloitte befektetési és tanácsadói vállalaton keresztül már elvégezte a Slatinska banka mélyvizsgálatát. Bár az üzletet még nem sikerült megkötni, az MKB Bank már jelezte a tőzsdefelügyelet felé szándékát, és amennyiben megkapja a Horvát Nemzeti Bank (HNB) hozzájárulását, részesedést szerezhet a Slatinska bankaban - hangsúlyozták.

A jegybank adatai szerint a Slatinska banka teljes eszközállománya 2018 végén 1,57 milliárd kunát (71,6 milliárd forint) tett ki és 4,78 millió kuna (218 millió forint) nyereségre tett szert. A horvát bank főrészvényese a SZAIF Holding, a horvátországi székhelyű NEK alap további 24,95, míg a horvát állam 8,24 százalékos részesedéssel rendelkezik a pénzintézetben.

Az MKB csoport tavaly 37,4 milliárd forint korrigált adózás utáni eredményt ért el, ami az előző évhez viszonyítva 5,6 százalékos emelkedést jelent. A nemzetközi pénzügyi szabványok (IFRS) szerinti konszolidált mérlegfőösszeg év végén 1759,8 milliárd forintot tett ki, vagyis 5,3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbihoz képest. Az MKB a májusban ismertetett adatok alapján az idei első negyedévben 7,9 milliárd forint korrigált konszolidált adózás utáni eredményt ért el, 5,5 százalékkal haladva meg a tavalyi azonos időszak eredményét. A mérlegfőösszeg 5,8 százalékos emelkedéssel lett 2029,9 milliárd forint.

Az MKB nemrég közös pénzügyi holding társaság létrehozásáról írt alá szándéknyilatkozatot az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-vel (MTB), hogy megvizsgálják egy hazai tulajdonú bankcsoport létrehozásának keretrendszerét. Az együttműködéshez a Budapest Bank Zrt. is csatlakozott. A pénzintézetek esetleges fúziójáról később dönthetnek.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 16:59
Hosszan tartó súlyos betegség után érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem