15 °C Budapest

Elárulták titkukat a legsikeresebb magyar idősek: így lett sínen az életük

2019. november 12. 19:30

 "Bátraké a szerencse" - tartja a régi közmondás. Egy friss, a bőséges élettapasztalattal rendelkező idősebb generáció körében végzett kutatás ezt messzemenően alátámasztotta: körükben sokkal elégedettebbek azok, akik életük során merészen belevágtak elképzeléseik megvalósításába. Az életünkben kulcsszerepet játszó bátorság hatása tanulság minden generáció számára.

Karriert vagy munkahelyet váltani, saját vállalkozásba kezdeni, vagy épp megszólítani valakit, aki régóta tetszik nekünk... Legyen szó nagyra törő tervekről, rövidtávú célok megvalósításáról vagy személyes vágyakról, egy dolog valamennyiben közös: vérmérséklettől függően kinek több, kinek kevesebb bátorságot kell gyűjtenie. De a mértéke valójában mindegy is, a megléte viszont jó eséllyel egész életünkre hatással lesz, derült ki a Groupama Biztosító kutatásából.

Önbizalom, optimizmus, felkészültség: a boldoguláshoz a pénznél is fontosabb

Azok a 70 év felettiek, akik úgy érzik, életük során belevágtak céljaik megvalósításába, ma az élet majd valamennyi területén elégedettebbek a helyzetükkel, mint egykoron bátortalan kortársaik: jelenlegi hangulatukat és boldogságukat, életkedvüket és fizikai aktivitásukat valamennyien jobbnak ítélik meg annál, mint ami szerintük kortársaikra jellemző. Saját bevallásuk szerint döntéseiket három dolog segítette. Az önbizalmat a megkérdezettek közel háromnegyede jelölte meg, mint bátorságuk forrását, ezt követi az optimizmus és felkészültség.

Olyan külső tényezőkre, mint például a stabil anyagi háttér, mindössze a válaszadók 18 százaléka alapozta bevállalóságát. Egyébként a válaszokból az is kitűnik, hogy azok, akik életük során jobbára hagyták terveiket füstbe menni, ezt leginkább külső tényezőkkel indokolják: a biztonságot jelentő megtakarítás hiányát például kétszer annyian jelölték meg visszatartó tényezőként, mint a magukat megvalósítóként látók. Ugyanakkor az életük során kevésbé tettre készek többsége úgy látja, ma éppen, hogy anyagilag volnának jobb helyzetben, ha egykor megragadták volna a kínálkozó lehetőségeket.

Bátor élet=boldog időskor

A célok egykori megvalósítása, a lehetőségek megragadása ráadásul nem csak az anyagiakra hat, hanem a boldogságérzetre is: az elképzeléseik megvalósítását halogató idősek 40 százaléka úgy látja, ma nem csak anyagi helyzete lenne kedvezőbb, de boldogabb is lenne, ha egykor kitart azok mellett.

Ráadásul az eredményekből az is kitűnik, hogy az egyéni vágyak beteljesítését és az önmegvalósítást a családi, baráti szálak sem sínylették meg: az elképzeléseik mellett kitartók ugyanis ma az átlagosnál jobbnak ítélik meg gyermekeikkel, unokáikkal, valamint barátaikkal való kapcsolatukat is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Az évek során számos kutatást készítettünk, nem egyet éppen az idősebb korosztály tagjai körében.

- mondta el a kutatás kapcsán Bíró Szilvia, a Groupama Biztosító kommunikációs vezetője.

Ezek legtöbbje rávilágított az anyagi biztonság, valamint az időskori elégedettség közötti összefüggésre. Ezúttal arra kerestük a választ, hogy a sokat tapasztalt generáció tagjai miben látják jelenlegi elégedettség-érzetük legfőbb okát, ha visszatekintenek a mögöttük álló évtizedekre. A számunkra is meglepő eredmény egyértelműen azt mutatja, hogy a boldogságra leginkább az van hatással, hogy a kellő időben bátorságot tanúsítunk-e, és belevágunk-e vágyaink, ötleteink megvalósításába. Ráadásul még az sem számít igazán, hogy sikerrel járjunk, a lényeg, hogy belevágjunk! Ezek a kutatás legfontosabb tanulságai és üzenetei.

Úgy tűnik tehát, hogy akire élete során az volt inkább jellemző, hogy elengedte álmait, ma ennek több hátrányával szembesül, mintha többnyire nekivágott volna azok megvalósításának. Bíró Szilvia úgy látja, különösen az anyagiak és a másokkal való kapcsolatok terén alakult volna jobban az életük saját megítélésük szerint, ha nem a bizonytalansággal, a kudarccal vagy általában véve az élet dolgaival kapcsolatos félelmeikre hallgatnak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem