7 °C Budapest

Elárulták az elemzők: ezen áll vagy bukik 2021-ben az emberek anyagi sorsa

2021. január 1. 06:57

Mindenkit az foglalkoztat, hogy egy ilyen pokoli év után, mint amilyen a 2020-as volt, mire számíthatunk 2021-ben. A gazdasági elemzők abban egyetértenek, hogy nem lesz egyszerű a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból való kilábalás, de minél hamarabb, minél nagyobb lesz a koronavírus elleni átoltottság, annál nagyobb esély van akár kifejezetten nagymértékű gazdasági növekedésre is. Ez azonban nem lesz ilyen egyszerű, komplettek ágazatok vannak a padlón, rengetegen, nem csak Magyarországon, vakcinaszkeptikusak, sőt oltásellenesek, ez pedig mind-mind olyan tényező, ami hátráltatja az eredményes kilábalást. És akkor a már klasszikusnak mondható geopolitikai csatározásokról nem is beszéltünk. A Pénzcentrum három makrogazdasági elemzőt kérdezett arról, mire számíthatunk 2021-ben.

Igen csak viharos évet hagytunk magunk után. Olyat, amit az új koronavírus-világjárvány miatt valószínűleg sosem fogunk elfelejteni. Ezután valószínűleg már csak a koronavírus előtti és utáni időkről fogunk tudni beszélni. A vírus ugyanis amellett hogy rengeteg emberéletet követelt, gyakorlatilag bedöntötte a világgazdaságot.

Az országokon átívelő lezárások, kijárási tilalmak következtében komplett ágazatok húzták le a rolót hónapokra, rengetegen váltak munkanélkülivé, továbbá dolgozók tömegeinek kellett teljesen más, az eddigiektől alapjaiban különböző megoldásokkal helytállniuk a munkájukban. 

A vírusjelenség mellé a nyakunkba szakadt talán az egyik legviharosabb amerikai elnökválasztás, globális méretű mozgalmak irányították rá a figyelmet a rasszizmusra, a nőket érő erőszakra, ahogy arra is, hogy annak a bolygónak, amit ismerünk lassan, de biztosan elveszítünk, ha nem lépünk fel időben és erélyesen a klíma védelme érdekében. 

És mindezek még csak az óceánban leledző jéghegyek csúcsai. Elemző legyen tehát a talpán, aki megmondja, mire számíthatunk 2021-ben a magyar, illetve a globális gazdaságban. Mi azért próbálkoztunk a kérdés megválaszolására, úgyhogy 3 makrogazdasági szakértővel beszélgettünk is az előttünk álló évről. Mutatjuk is, hogy a világvége vagy inkább a gazdasági Kánaán évét hozza el 2021 (vagy egyiket sem)!

Vakcina-eredményesség

Mindenképpen felpattanásra számítunk, aminek a mértéke igen bizonytalan, elsősorban attól függ, hogy milyen gyorsan válnak hozzáférhetővé a vakcinák, és milyen gyorsan lehet átoltani a lakosságot a kritikus szintre. Amint a legveszélyeztetettebb csoportokat sikerül megvédeni az oltással, a korlátozások fokozatos, részleges feloldásra kerülhetnek, erre már kora tavasszal sor kerülhet. A tömeges oltásra a második negyedév közepétől számítunk, és ha sikerül elérni a 60-70%-os átoltottságot, szinte minden korlátozást fel lehet oldani.

- mondta el a Pénzcentrumnak készített elemzésében Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A szakértő hozzátette, hogy ebben az esetben már a második negyedévtől meredek gazdasági felpattanásra lehet számítani, ami élesen folytatódik a harmadik negyedévben.

Mivel a lakosság ki van éhezve a szabadidős tevékenységekre, a szórakozás különböző formáira (koncertek, kiállítások, fesztiválok, mozik, színházak, bulik stb.), valamint az utazásra, nyaralásra, akár eufória is követheti a teljes nyitást.

Mindettől függetlenül is az ipar már meghaladja a járvány előtti szintet, így a kilábalást az ipar vezeti, ami folytatódhat az elmúlt években hozott kapacitásbővítési döntések hatására, leginkább az akkumulátorgyártás területén. A jövő évi második negyedévben bázishatások miatt bőven kétszámjegyű,

kedvező esetben akár 15%-os éves növekedést is mutathat a GDP, az év egészében pedig 7% körüli növekedést várunk.

- számolt be a Pénzcentrumnak Suppan Gergely. "A jövő év második felétől mindehhez ráadásul az uniós helyreállítási alap is lökést adhat" - tette hozzá.

A szakértő a pozitív várakozásokkal szemben két negatív kockázatot is megemlített. Az egyik, hogy lelassul a vakcinák szállítása ("bár nem tartjuk túl valószínűnek, jövő tavasszal már 6-8 vakcina is forgalomban lehet" - mondta), a másik az, hogy a lakosság nem akarja beoltani magát, ami viszont kifejezetten nagy kockázat, mivel így nem lehet elérni a nyájimmunitást, így a korlátozások teljes feloldása sem lesz lehetséges.

A lakosság sajnos - nemcsak nálunk - erőteljesen vakcinaszkeptikus, vagy kifejezetten oltásellenes. Ezt úgy lehetne kezelni, hogy egy sor tevékenységhez kötelezővé kellene tenni az oltási igazolást, ahogy ezt tervezik egyes légitársaságok, fesztiválszervezők, színházak, mozik, stb.

- emelte ki Suppan Gergely. "A globális gazdaságra ugyanezek vonatkoznak, körítve néhány geopolitikai feszültséggel. Az amerikai-európai viszony enyhülhet, ami számunkra is kifejezetten kedvező, azonban nem világos, hogy mi lesz az amerikai-kínai, valamint az amerikai-orosz konfliktusokkal" - értékelte a globális folyamatokat az elemző. Suppan Gergely szerint az utóbbi feltehetően romlani fog az új amerikai vezetés alatt, a kínai kapcsolatok jó esetben nem romlanak tovább, de talán nem is javulnak.

Elhúzódó kilábalás

A jövő év első felében várhatóan elindul egy széles körű oltóprogram a világban, ami megállíthatja a koronavírus-járvány terjedését és ennek hatására kivezetésre kerülnek a korlátozások. A gazdaságok újranyitása gyorsabb növekedést eredményez, így a világgazdasági termelés fokozatos helyreállása várható a legtöbb szektorban. Ugyanakkor a nemzetközi turizmus, illetve a kapcsolódó szektorok esetében elhúzódó kilábalásra számítunk. A kihasználatlan kapacitások, illetve visszafogott bérnövekedés miatt alacsony infláció várható a fejlett országokban

- mondta el a Pénzcentrumnak készített makroelemzésében az OTP. A bank szakértői beszélte arról is, hogy a Biden adminisztráció várhatóan javítani akarja az Egyesült Államok hagyományos szövetségeseivel a kapcsolatokat.

Ugyanakkor Kína esetében a feszültségek folytatódhatnak, így nem várható, hogy megoldódik a két ország közötti kereskedelmi háború. A befektetők elkezdhetnek differenciálni az országok között a fundamentumok alapján. Ennek következtében a nagy költségvetési hiányok finanszírozása nehezedhet a sérülékeny országok esetében. Ezen országok esetében fiskális kiigazítási hullám indulhat. Ennek fényében a bank elemző készítettek egy negatív, illetve egy pozitív forgatókönyvet a helyzet taglalására.

  • Negatív forgatókönyv: Komoly kihívást fog jelenteni az újonnan kifejlesztett vakcinák elosztása az országok között és annak eljuttatása a világ különböző részeibe. Emellett a lakosság átoltási hajlandósága következtében is előfordulhat, hogy egyes országok további korlátozásokra kényszerülnek. A világgazdasági növekedés ennek hatására továbbra is visszafogottan alakulhat.
  • Pozitív forgatókönyv: A gazdaságok a támogató gazdaságpolitikák és egy hatékony oltóprogramnak köszönhetően a vártnál gyorsabban állnak helyre. Ez az alternatív forgatókönyv az alapelőrejelzésnél gyorsabb növekedési pálya felé mutat.

Mi fog történni Magyarországon?

A bank szakértőit arról is kérdeztük, hogy a viszontagságos 2020-as év után, 2021-ben milyen folyamatokra számíthatunk a magyar gazdaságban. Úgy vélekedtek, hogy a koronavírus-járvány terjedésének megállítása és a világgazdasági környezet javulása a gazdasági növekedés javulását eredményezi Magyarországon.

Ugyanakkor a munkaerőpiac elnyújtott helyreállására, illetve lassuló bérdinamikára számítunk az előző évekhez képest

- mondták el az elemzők, akik hozzátették, hogy A visszafogott belső kereslet mérséklő hatással bír az inflációra. A vállalati hitelezést és a beruházásokat támogatják az állam és az MNB hitelprogramjai. Az egyes ágazatok közül a második hullám csak kismértékben érinti az ipart, ahol kedvezőtlenül hat a covid miatti megemelkedett munkanélküliség a keresletre, de a hazai ipart a másik oldalon támogatja a gyenge árfolyam és a lassú béremelkedés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyes gazdasági szektorokban ugyanakkor (ami turizmus és tömegrendezvény-alapú, illetve irodapiac) hosszan elhúzódhat a helyreállás. Ezen szektorokban a válság tartósan visszaveti a teljesítményt, és a legyengült vállalatok létszámleépítéssel alkalmazkodhatnak.

Az új munkanélküliek csak fokozatosan helyezkednek el a munkaerőpiacon mivel az álláshelyek betöltéséhez szükséges végzettség és képességek különbözőek, ugyanúgy, mint a munkavállalók tulajdonságai. A korlátozások feloldásával a kereskedelem és szolgáltatószektor jelentős része (ami turizmus és tömegrendezvény-alapú) viszonylag gyorsan helyre áll.

A turizmus esetén arra számítunk, hogy az átoltottság emelkedésével fokozatosan javul az ágazat helyzete.

- emelték ki az OTP szakértői, akik Magyarország esetében is felvázoltak egy esetleg negatív, illetve pozitív forgatókönyvet:

  • Negatív forgatókönyv: A jelenlegi válságot megelőzően a gazdasági folyamatok a tartós inflációs tendenciák erősödésének irányába hatottak. Egy gyors gazdasági helyreállás és nyersanyagár emelkedés következtében újra erős árnyomás jelentkezhet, aminek következtében tovább gyengülhet a forint. Ezen folyamatok a MNB-t szigorításra kényszerítheti, illetve a hazai hozamok emelkedését okozhatja.
  • Pozitív forgatókönyv: A hazai gazdaság a támogató gazdaságpolitika és a magas átoltottságnak köszönhetően a vártnál gyorsabban áll helyre. A lakosság az elhalasztott fogyasztást bepótolja, illetve a lakásépítési támogatási program a beruházásokat támogatja.

Nehéz ügy lesz 2021

Nincs könnyű helyzetben az, aki meg szeretné mondani, hogy mi vár a világgazdaságra és a magyar gazdaságra a jövő évben, hiszen a koronavírus-járvány második hulláma a legtöbb országban még most is jelentős számú megbetegedést okoz, ami érdemi korlátozó intézkedéseket von maga után. Hogy mikor szűnhetnek meg a korlátozások és mikor indulhat újra növekedésnek a gazdaság? Ez a járványtól függ

- mondta el a Pénzcentrumnak Hornyák József, a Portfolio.hu makrogazdasági elemzője. Ugyanakkor, tette hozzá az elemző, a gazdasági előrejelzéseket készítő közgazdászok nem virológusok, járványügyi szakértők, hogy legyen elképzelésük arról, mikor lesz vége a járványnak. Másrészt, egyelőre sajnos a virológusok sem tudják megmondani, hogy mikor hagyjuk végleg magunk mögött a koronavírus-járvány időszakát.

A legtöbben most arra számítanak, hogy 2021 tavaszán, nyarán szabadulhat fel a világ, miután a koronavírus elleni oltásokat ebben az időszakban már sokan megkaphatják. Az idei év első hónapjait tehát minden bizonnyal még jelentős számú koronavírusos megbetegedés és/vagy érdemi korlátozó intézkedések mellett töltheti el a világ országainak jó része. Ez pedig meggátolja azt, hogy a gazdaság érdemi lendületet vegyen

- mondja Hornyák József, aki úgy számol, hogyha a koronavírus-járványt sikerülne gyorsan magunk mögött hagyni, akkor a magyar gazdaság akár 5-6%-kal is növekedhetne idénre, erre azonban, mint mondja, kevés esélyt lát. Mégpedig azért, mert várhatóan a lakosság beoltása hosszú hónapokba telik, így sokkal valószínűbb, hogy a járványon csak 2021 második felében lehetünk túl, így pedig 3-4%-kal nőhet a magyar gazdaság.

Nem véletlen, hogy a pesszimistább elemzők ennél is borúlátóbbak, akik 3% alatti GDP-növekedést prognosztizálnak, ehhez azonban az kellene, hogy az idei év nagy része is jelentős számú megbetegedéssel és érdemi korlátozó intézkedésekkel terhelődjön.

A leginkább reális, 3-4% közötti idei évi GDP-növekedéssel kalkulálva a gazdaság teljesítménye csak 2022-ben fogja elérni a válság előtti szintet

- emelte ki Hornyák József, aki elmondta azt is, hogy a gazdaságnak érdemi segítséget nyújthat, ha a kormányzat költségvetési forrásokból támogatná a vállalatokat és a nehéz helyzetbe került háztartásokat, ennek elmaradása viszont magasabb munkanélküliséget és elhúzódó kilábalást vonhat maga után.

Mindenképpen el kellene ugyanakkor kerülni, hogy leépüljenek a termelőkapacitások, csődöt jelentsenek egyes vállalatok, ebben az esetben ugyanis nemcsak idénre, hanem a következő években is tartósan lassabb növekedés várna Magyarországra.

Változatos növekedések

Hornyák József elemzésében elmondta lapunknak, hogy a járványhelyzet miatt eltérően alakul az egyes országok növekedése. A kelet-ázsiai országok gyorsan legyőzték a járványt, nem engedték meg, hogy elszabaduljon a vírus, így ők 2020-ban sem kaptak olyan komoly sebeket, mint az európai országok vagy az Egyesült Államok. 

Éppen ezért a jól védekező ázsiai országok már most is a kilábalás útján vannak, amely jövőre is folytatódhat. Az USA és Európa azonban elhúzódóbb problémákkal néz szembe: a koronavírus következtében magas halálozási számok mellett gyenge gazdasági teljesítményt produkáltak, hiszen az egészségügyi kapacitások túlterhelődése miatt drasztikus korlátozásokat kellett, hogy bevezessenek. A korlátozásokat csak lassan tudják feloldani, éppen ezért még a 2021-es év egy részét is terhelni fogják a vírus hatásai ezekben az országokban.

A globális gazdaság tehát kettéválik: akik jól védekeztek a vírus ellen, azoknak szebb lesz az idei évük, akik viszont rosszabb teljesítményt mutattak a második hullámban, azok a gazdaság 2021-es növekedésben is megfizetik ennek az árát

- vélekedett Hornyák József.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem