Elárulták a cápák: így hízhat 100 milliósra VV Zsuzsu nyereménye

2019. február 19. 14:31

Rengeteg terve van a Való Világ nyertesének a 36 millió forinttal, ahogy a győzelem után nyilatkozta. Zsuzsu többek között ingatlant vásárolna, nyelvet tanulna, külföldre költözne és beteg testvérén segítene. De mire is elég ez a 36 millió forint valójában? Az nem kérdés, hogy egy hirtelen jött nagy összeggel megfontoltan kell bánni, nem könnyű ugyanis manapság magas hozamot hozó befektetést találni. Cikkünkben most megvizsgáljuk, hogy mik lehetnek egy hirtelen jött nagy összeg befektetése mögött rejlő megfontolások, és alapkezelők, portfoliómenedzserek válaszaira hivatkozva bemutatjuk, hogy lehet ésszerűen befektetni ezt az összeget.

Első alkalommal volt a Való Világnak női győztese, a 23 éves Zsuzsu így 36 millió forintot nyert. Nagy kérdés azonban, hogy mit kezdjen valaki egy ekkora összeggel, ha csak úgy a semmiből rázúdul. A példa nem is annyira életszerűtlen: egy nagyobb örökség könnyen kitehet akár ekkora összeget is, ebben az esetben pedig mindig jól meg kell választani, hogy mibe fektessük azt. Ezért mi most megkérdeztünk pár portfóliómenedzsert, véleményük szerint mibe lehet érdemes befektetni 36 milliót.

Az ingatlan mindig nyerő - az ingatlanalap már nem biztos

Kezdjük azzal a megállapítással, hogy 36 millió forint valójában nem is olyan nagy pénz. Ha valaki Budapesten szeretne ingatlant vásárolni, ekkora összegért bizony nem talál mindenhol lakást, sőt, a belső kerületekben az árak jellemzően magasabbak ennél. A Való Világ győztese saját elmondása szerint felköltözne Budapestre, olaszul tanulna, Olaszországba költözne és beteg testvérén is segítene. Nos, egy budapesti lakásvásárlással már teljes egészében fel is használta a nyereményét.

Más a helyzet, hogyha valaki ekkora összeg birtokába jut, és már rendelkezik saját tulajdonú ingatlannal, ebben az esetben jó ötlet lehet az ingatlan-befektetés. Bence Balázs, a Portfolio Trader befektetési igazgatója szerint az ingatlanalap azonban kevésbé jó választás, ésszerűbb döntés a befektetési célú ingatlanvásárlás. Ennek ugyanakkor leginkább Budapesten van értelme, hiszen messze ott a legnagyobb a kereslet az ingatlanok iránt.

Lakásvásárláson gondolkodsz? Válogass lakáshitel kalkulátorunkban!

Amennyiben a pénz birtokosa befektetési céllal vásárolna ingatlant Budapesten, akkor szép hozamra tehetne szert. Futó Péter, a Portfolio ingatlanpiaci elemzője szerint egy 36 millió forint értékű ingatlan havi nettó bérleti díja a 150 ezer forintot is elérheti. Amennyiben a lakásárak emelkedése kitart, akkor a bérleti díjból származó bevétel mellett még árfolyam-nyereséget is realizálhat a befektető egy későbbi eladással. Nagy előnye ennek a befektetésnek, hogy leveszi a terhet a befektető válláról: minden hónapban hoz egy előre jól kalkulálható összeget.

Havi 150 ezer forint azt jelenti, hogy a 36 milliós ingatlan éves bruttó hozama 5 százalék. Bruttó hozammal érdemes számolni, nem tudjuk ugyanis pontosan felbecsülni, hogy az évek során a tulajdonos mennyit költ felújításra, modernizálásra. Mindemellett persze az ingatlan árának éves növekedése azt jelenti, hogy a realizált hozam az 5 százalékosnál jóval magasabb is lehet. A jelenlegi inflációs szinten az 5 százalékos hozam kb. 2 százalékos reálhozamot eredményez, ez nagyjából megfelel ma egy állampapír befektetésnek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nem akarok lakást venni, nekem csak a hozam kell!

Megkérdeztünk pár befektetési alapkezelőt, hogy amennyiben valaki reálhozamra akar szert tenni, kellően türelmes, nem követi nap mint nap az árfolyam változásokat, és emellett mérsékelten kockázatkerülő is, mibe érdemes fektetnie a pénzét. Míg pár éve a bankbetét az egyik legkézenfekvőbb megoldás lehetett volna, ma ez már szóba se jött a válaszadók szerint. A lekötött betétek olyan alacsony hozamokat fizetnek, hogy Tuli Péter szerint a bankbetétnél még a folyószámla is jobb választás, hiszen az alacsony banki hozamok nem kárpótolják a likviditás hiányát. Az Aegon Alapkezelő értékesítési és termékmenedzsment igazgatója így állítaná össze a portfóliót:

  • 20 százalék abszolút hozamú befektetési alap
  • 10-15 százalék részvény befektetési alap (KKE régió, orosz részvények, Aegon Megatrend részvény befektetési Alap)
  • 30-35 százalék cash (ez a jelenlegi bizonytalan környezetben legalább 20 százalék); esetleg FKJ; nemcsak HUF hanem EUR és esetleg USD is
  • Egy része legyen KKJ, ezt a bankok visszaveszik általában a felhalmozott kamattal, maradék pedig EUR, USD
  • 35 százalék lakossági állampapír: 3 és 5 éves Prémium infláció követő állampapír

Elek Péter, a Dialóg befektetési igazgatója szerint azon óvatos duhajok, akik nem akarnak nagy kokcázatot vállalni és stresszelni amiatt, hogy a befektetésük akár egy évig szaftos mínuszban van, azoknak ekképp ajánlaná összeállítani a portfóliót:

  • 75 százalék 2024/I PEMÁK (éves átlagos infláció plusz 170 bázispont kamatprémium; ez a következő években kb. éves 4 százalékos hozamot hoz, TBSZ-re pont ráfér)
  • 12,5 százalék ingatlanalap, például a DunaHouse Ingatlan Alap
  • 12,5 százalék abszolút hozamú alap

Elek nem javasolja a kötvény- és részvényalapok vásárlását. Az államkötvényt nem csak ő javasolta, hanem Bence Balázs is, szerinte nem rossz elgondolás akár az egész összeget államkötvénybe fektetni.

Ha gyerekvállaláson is gondolkodik, akkor teljesen egyértelmű

Amennyiben a 36 millió forint tulajdonosa gyerekvállalás előtt áll, akkor remek megoldást jelenthet a 19 éves inflációkövető babakötvény Bence Balázs szerint. Ezzel a befektetéssel 3 százalékos reálhozamot lehet elérni, de ha kitart az 5,80 százalékos kamat, akkor a 36 millió forint 19 év múlva 105 milliót jelent majd a befektetőnek. Arról nem is beszélve, hogy a gyermekvállalással még egy sor egyéb kedvezmény és támogatás igénylésére is jogosult lesz.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem