8 °C Budapest

Elárulta a szakértő, mi várhat még a forintra: nincs messze a 360-as euró?

2020. január 30. 21:04

2018 júliusában indult el az első olyan nyilvános magyar alap, amely kizárólag devizaopciókkal kereskedik: az Axiom Aplus portfólió tavaly 9,1 százalékot hozott. Bár egyelőre csak 10 millió forint fölötti befektetendő vagyonnal rendelkezőknek értékesítenek, később banki csatornákon is nyithatnak. A vállalat mai sajtótájékoztatóján elhangzott az is, hogy 2020 jó év lehet befektetési szempontból, viszont a forint további leértékelődésére kell számítanunk.

Az Axiom egy viszonylag új alapekzelő: 2017 óta rendelkezik engedéllyel. Jelenleg 4 alapjuk van, ebből egy nyilvános, ami 2018 július óta működik, Axiom Aplus néven fut a portfólió - mondta el Schuszter Péter, az Axiom vezérigazgatója. A három zártkörű alap a tulajdonosi körhöz kapcsolódik, 8,3 milliárd forintot kezelnek, ebből 3,4 milliárd forint forog a nyilvános alapban.

Schuszter Péter elmondta: privátbanki és intézményi ügyfelekre koncentrálnak. Az alapot saját maguk forgalmazzák, de tárgyalnak más potenciális forgalmazókkal is. A minimum befektethető összeg 10 millió forint.

Az Aplus alap éves átlag hozama 7,2 százalék, 2019-ben 9,1 százalékos hozamot értek el. Tavaly az Axiom abszolút hozamú alapja teljesítmény alapján benn volt a top10 forintos, lakossági abszolút hozamú alap közt - számol be a Portfolio. Az alap fő stratégiája, hogy devizaopciókat írnak ki; megpróbálják azt kitalálni, hogy melyek azok a trendek, amelyek nem fognak bekövetkezni. Például ha azt gondolják, hogy nem lesz 350 forint az euró a következő 3 hónapban, erre kiírnak egy opciót és erre kapnak egy prémiumot. Leginkább az ilyen prémiumokból lesz a hozam.

Hosszú távon is 10 százalék körüli, vagy afölötti éves átlagos hozamra számítanak - tette hozzá Schuszter Péter. Az alapkezelő hosszú távú terveivel kapcsolatosan elmondta: idén elindulnak portfóliókezeléssel és hamarosan egy részvényopciós alapot is elindítanak. Hosszabb távon szeretnék a mesterséges intelligenciát is implementálni módszertanukba.

Koncz Péter, az Axiom portfóliómenedzsere a makrokörnyezetről többek közt a következő érdekességeket osztotta meg:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

  • jó eséllyel jó év elé nézünk, de adódnak kockázatok, ilyen többek közt a kereskedelmi háború kiújulása, az amerikai elnökválasztás, a monetáris politika és a társadalmi elégedetlenség növekedése, illetve a lokális konfliktusok. Koncz szerint a legnagyobb kockázatot az jelenti, ha valamiért mégsem jön létre a megállapodás az Egyesült Államok és Kína közt.
  • A magyar gazdaság jól teljesít, de nem előnyös, hogy a régióban messze a forint mellé társul a legalacsonyabb reálkamat. Ilyen reálkamat mellett a forint további leértékelődésére számíthatunk, a szakember szerint MNB-nek sem érdeke, hogy megakadályozza a forint esését. 2021 év végéig akár a 360 forintos euró is benne lehet a pakliban.
  • Az EURUSD kereszten az EUR lassan magára találhat, hiszen az amerikai gazdaság magára találhat, a brit kilépés után pedig stabilizálódhat az eurózóna.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm