2020. április 7. kedd Herman

Elárulta a szakértő, mi várhat még a forintra: nincs messze a 360-as euró?


2018 júliusában indult el az első olyan nyilvános magyar alap, amely kizárólag devizaopciókkal kereskedik: az Axiom Aplus portfólió tavaly 9,1 százalékot hozott. Bár egyelőre csak 10 millió forint fölötti befektetendő vagyonnal rendelkezőknek értékesítenek, később banki csatornákon is nyithatnak. A vállalat mai sajtótájékoztatóján elhangzott az is, hogy 2020 jó év lehet befektetési szempontból, viszont a forint további leértékelődésére kell számítanunk.

Az Axiom egy viszonylag új alapekzelő: 2017 óta rendelkezik engedéllyel. Jelenleg 4 alapjuk van, ebből egy nyilvános, ami 2018 július óta működik, Axiom Aplus néven fut a portfólió - mondta el Schuszter Péter, az Axiom vezérigazgatója. A három zártkörű alap a tulajdonosi körhöz kapcsolódik, 8,3 milliárd forintot kezelnek, ebből 3,4 milliárd forint forog a nyilvános alapban.

Schuszter Péter elmondta: privátbanki és intézményi ügyfelekre koncentrálnak. Az alapot saját maguk forgalmazzák, de tárgyalnak más potenciális forgalmazókkal is. A minimum befektethető összeg 10 millió forint.

Az Aplus alap éves átlag hozama 7,2 százalék, 2019-ben 9,1 százalékos hozamot értek el. Tavaly az Axiom abszolút hozamú alapja teljesítmény alapján benn volt a top10 forintos, lakossági abszolút hozamú alap közt - számol be a Portfolio. Az alap fő stratégiája, hogy devizaopciókat írnak ki; megpróbálják azt kitalálni, hogy melyek azok a trendek, amelyek nem fognak bekövetkezni. Például ha azt gondolják, hogy nem lesz 350 forint az euró a következő 3 hónapban, erre kiírnak egy opciót és erre kapnak egy prémiumot. Leginkább az ilyen prémiumokból lesz a hozam.

Hosszú távon is 10 százalék körüli, vagy afölötti éves átlagos hozamra számítanak - tette hozzá Schuszter Péter. Az alapkezelő hosszú távú terveivel kapcsolatosan elmondta: idén elindulnak portfóliókezeléssel és hamarosan egy részvényopciós alapot is elindítanak. Hosszabb távon szeretnék a mesterséges intelligenciát is implementálni módszertanukba.

Koncz Péter, az Axiom portfóliómenedzsere a makrokörnyezetről többek közt a következő érdekességeket osztotta meg:

 

  • jó eséllyel jó év elé nézünk, de adódnak kockázatok, ilyen többek közt a kereskedelmi háború kiújulása, az amerikai elnökválasztás, a monetáris politika és a társadalmi elégedetlenség növekedése, illetve a lokális konfliktusok. Koncz szerint a legnagyobb kockázatot az jelenti, ha valamiért mégsem jön létre a megállapodás az Egyesült Államok és Kína közt.
  • A magyar gazdaság jól teljesít, de nem előnyös, hogy a régióban messze a forint mellé társul a legalacsonyabb reálkamat. Ilyen reálkamat mellett a forint további leértékelődésére számíthatunk, a szakember szerint MNB-nek sem érdeke, hogy megakadályozza a forint esését. 2021 év végéig akár a 360 forintos euró is benne lehet a pakliban.
  • Az EURUSD kereszten az EUR lassan magára találhat, hiszen az amerikai gazdaság magára találhat, a brit kilépés után pedig stabilizálódhat az eurózóna.

 

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Erre végképp nem voltak felkészülve a dolgozók: az agyonhajszoltság csak a kezdet
A koronavírus-járvány életünk szinte minden területét gyökeresen megváltoztatja életünket.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

Aldi

02.20-04.23
Országos

  Ajánlatunk