2020. július 5. vasárnap Emese, Sarolta

Egyre jobban kedveljük az állampapírokat


A lakossági állampapírok állománya kimagasló ütemben bővült az utóbbi másfél évben, egyelőre azt lehet látni, hogy a tőkebeáramlás nagyobb része vagyonosabb ügyfelektől érkezett, azonban az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) célja, hogy a kisbefektetőket is meg tudja szólítani.


Az állomány 30-40%-a ma már tartós befektetési számlákon van, miközben a közvélemény kutatás azt mutatja, hogy az ügyfélkör "fiatalodik". Az öngondoskodás elősegítése céljából Start Számlák is elérhetők az ÁKK hálózatában, amelyek iránt átmenetileg visszaesett a kereslet, viszont több olyan újítás is tervbe van véve, amely a konstrukció népszerűségét növelheti - mondta el a Portfolio.hu-nak adott interjújában Réz András, az ÁKK főosztályvezetője.

Az ÁKK által ismert közvélemény kutatás szerint az 50 fölöttiek vásárolnak állampapírokat és bár hagyományosan a 60 fölöttiek körében a legelterjedtebb az állampapír befektetés, ez képezte eddig az állampapírok befektetői körét, az utóbbi időben "fiatalodik" az ügyfélkör, a 40-49 éves kategóriában nő a kedveltség. Az elmúlt két évben az ÁKK intenzíven igyekezett megszólítani a befektetőket és kifejezetten törekedett arra, hogy a kisbefektetőket is elérje.

A főosztályvezető a Start számlával kapcsolatban elmondta: a számla egy különösen hosszú távú előgondoskodást igényel az ügyfelektől. A tavaly bekövetkezett változással óhatatlanul szűkült a befektetési lehetőség, ami csökkentette a termék keresletét. Az ÁKK több szempontból is változtatni kíván ezen új hosszú futamidejű kötvény bevezetésével és a hálózat bővítésével. Mindezek - a magas és biztos hozam ígéretével együtt - véleményünk szerint alkalmas lehet a Start számla népszerűségének felfuttatására.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk