13 °C Budapest

Drámai a magyar gazdaság jövőjének megítélése: ennél csak egyszer volt rosszabb

2020. április 9. 17:01

Közel 30 éves története során a GKI fogyasztói bizalmi index még soha nem zuhant akkorát egy hónap alatt, mint 2020 áprilisában, értéke azonban még így sem éri el a 2009. áprilisi, a gazdasági válság legmélyebb pontján mért mindenkori minimumát.

A GKI bizalmi index értéke áprilisban mínusz 49,8 pontra esett, az előző havi mínusz 12,1 pontról. A pesszimizmus legnagyobb mértékben a várható munkanélküliség miatt erősödött, de a magyar gazdaság jövőjének megítélése is drámaian negatív lett - írja közleményében a GKI.

A munkanélküliségre vonatkozó index értéke mínusz 68,4 pontra csökkent, míg az inflációs várakozásé mínusz 66,7 pont lett, de a gazdasági helyzetre vonatkozó várakozás indexe is elérte a mínusz 65 pontot. A lakosság saját várható pénzügyi helyzetéről alkotott véleménye viszonylag kisebb mértékben romlott, értéke mínusz 28,1 pont lett.

A sokkhatás legkevésbé az emberek jövőbeli megtakarítási képességét érintette, itt a havi csökkenés minimális volt, igaz részben azért, mert a lakosság jelentős hányada eddig sem tudott megtakarítani, a részindex értéke az idén áprilisban mínusz 37,9 pont. A GKI fogyasztói bizalmi indexe egyébként 1000 ember megkérdezésével készül, a felmérés reprezentatív.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm