2020. szeptember 18. péntek Diána

Csalók küldenek leveleket a NAV nevében: ezzel a trükkel vernek át


A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) információi szerint jelentős növekedés tapasztalható a NAV nevével visszaélő email- és SMS értesítések tekintetében. Az adathalász csalók a közelgő adóbevallási időszakra hivatkozva igyekeznek bizalmas információkat ─ jellemzően ─ ügyfélkapus bejelentkezési, valamint bankkártya adatokat (beleértve az ún. CVV/CVC biztonsági kódot) szerezni. Ezt leggyakrabban az üzenetekben található link segítségével próbálják meg elérni, amely egy felugró űrlaphoz, honlaphoz vezet.A legfrissebb kampányban adó-visszatérítés ígéretével próbálják rávenni a címzettet arra, hogy az üzenetben megadott linkre kattintva jelentkezzen be az ügyfélkapun, és nyilatkozzon a visszafizetésről. Az üzenetek első ránézésre is gyanút kelthetnek, a nyelvtani hibák és a hivatalostól eltérő nyelvezet (például tegező megszólítás) miatt - írja a Nemzeti Kibervédelmi Intézet honlapja.

Az adathalász oldalak arculati elemeikben sok esetben rendkívül jól utánozzák a legitim bejelentkezési felületeket, azonban a webcím ebben az esetben is árulkodó lehet. A szóban forgó adathalász kampány nem csak ügyfélkapus azonosítókat gyűjt, hanem bankkártya adatokat is.

Az NBSZ NKI felhívja az állampolgárok figyelmét arra, hogy a NAV soha nem kér e-mailen bankszámlára, vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatokat.

 A hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, amennyiben túlfizetésük van.

Az NBSZ NKI javaslatai

  • ne kattintsanak az e-mailben, vagy SMS útján érkező, bejelentkezési, vagy személyes, illetve érzékeny adat megadását kérő üzenetekben szereplő hivatkozásokra;
  • minden esetben külön keressenek rá az adott cég, vagy szervezet hivatalos weboldalára, a NAV esetében ez a nav.gov.hu címen található;
  • amennyiben munkahelyi fiókjukba gyanúsnak ítélt levél érkezik, jelöljék meg SPAM üzenetként, és értesítsék a szervezet információbiztonsági felelősét, rendszergazdáját;
  • előfordulhat csatolmány is (MS Word dokumentum, tömörített, vagy .pdf kiterjesztésű fájl), amelyet soha ne nyissanak meg, ne töltsenek le;
  • amennyiben valaki adathalászatra utaló eseményt tapasztal, vagy annak áldozatává vált, akkor haladéktalanul értesítse az esetről az érintett szervezetet, vagy tegyen feljelentést.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

Tesco

Tanévkezdés
08.18-09.20
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.